Skocz do zawartości

Terkotanie na wstecznym ;) Nie samochód a TD Xia

brando

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Mam problem z jedną z moich daiwek. Kręciołek kręci się lekko i płynnie, wszystko pięknie, ładnie. Problem pojawia się podczas obrotów wstecznych. Terkota, jakby gdzieś ząbkowała. Wiadomo jak to w iA jest, obudowa stanowi szynę dla worma. Czy może to być dlatego że jest tam zbyt małe smarowanie?

Za podpowiedzi dziękuję z góry.

Witam , teza zabkowania w daiwach to pojecie stale . Tzn jak juz nastapi to trwa w nieskonczonosc . Mozna zminimalizowac te dolegliwosc poprzez zabiegi tuningowe : regulacja podkladek , jakosc smaru itp . Odnosnie ,,terkotania " to te modele juz tak maja . Ja mam nowke turka z 2500 ia i s 2500 ia i tez terkocza . Terkottanie slychac na wormshaftcie . Nastepuje w fazie gdy szpula dochodzi do maxymalnego polozenia i minimalnego . Zmiana polozenia wodzika powoduje ten krach dla naszego ucha,, gdy naturalnie ryby nie biora"" . Moja rady gdy inne funkcje sa ciche i maslane , prosze sie nie martwic ta dolegliwosci !! Pozdrawiam Zbigniew

Na sucho terkotanie w niektórych polozeniach szpuli moze występować i w większosci starszych daiw zawsze cos tam się uslyszy, mniej lub więcej. Jednak pod obciązeniem terkotanie znika i to jest najważniejsze.Możemy się cieszyć tylko dźwiękiem szumiącej rolki, zazwyczaj  :D

Witam. 

Mam problem z jedną z moich daiwek. Kręciołek kręci się lekko i płynnie, wszystko pięknie, ładnie. Problem pojawia się podczas obrotów wstecznych. Terkota, jakby gdzieś ząbkowała. Wiadomo jak to w iA jest, obudowa stanowi szynę dla worma. Czy może to być dlatego że jest tam zbyt małe smarowanie?

Za podpowiedzi dziękuję z góry.

Smarowanie, ktore wyciszy to terkotanie to wypelnienie calej obudowy kolowrotka mazidlem. To moze przyniesc efekt wytlumienia tego terkotania :)

Druga opcja jest popracowanie nad geometria obudowy stanowiacej szyne dla wodzika wormszafta. Popracowanie przy pomocy podkladek.

Powodzenia, bo przed Toba dluga i zmudna praca a efekty niepewne...

Tak daleko posuniete uproszczenie konstrukcji w tych Daiwach ma swoje minusy. A ile razy bylo wychwalane pod niebiosa przez wielu na naszym forum.

Jak się waty w uszy napcha, to zostają same plusiki... :P

Ja z racji swojej pracy mam lekko uszkodzony słuch ;)  tak więc Daiwa dla mnie jest OK :P  :lol:  :lol:  :lol:

Znaczy się jak gość głuchnie  - pora przesiadać się na Daiwki :lol:  :lol:  :lol:  :unsure:

Edytowane przez Karol Krause

Można i wcześniej... Byliśmy dziś z rańca na rybkach z Kolegą Rajflem, On zamiatał SS dwójką, a ja, zupełnie przypadkiem, tytułową tedeiksicą i nic nie było słychać... No tyle, że te nasze, to trońkę "wylizane" są.. :rolleyes:

• Like 1

Można i wcześniej... Byliśmy dziś z rańca na rybkach z Kolegą Rajflem, On zamiatał SS dwójką, a ja, zupełnie przypadkiem, tytułową tedeiksicą i nic nie było słychać... No tyle, że te nasze, to trońkę "wylizane" są.. :rolleyes:

Tomku może i te wasze maszynki wylizane ;) niekwestionuje wcale :)

A że tak zapytam wata w uszach była ;)  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Jak ja uwielbiam ten specificzny terkot  :) tz kiedyś go słyszałem tera nie :rolleyes: i wszystko gra :D  :D  :D

Ps Kurcze sprzedaje taką właśnie TD-s ke i Arek mnie się pytał co tam jej dolega.

Mogłem mu napisać że wszystko OK - przecież JA nic nie słysze to pewnie Ok  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :ph34r:

Edytowane przez Karol Krause

No mogłeś Pan z najczystszym sumieniem... :lol: :lol: :lol:

A tak swoją drogą, jak się czasami słyszy z jakim "umca-umca" podjeżdzają na łowiska koneserzy wędkarstwa, to te nasze trajkoczące Daiwk są na poziomie Poznańskich Słowików i barokowych koncertów na trąbkę... :rolleyes: i

No mogłeś Pan z najczystszym sumieniem... :lol: :lol: :lol:

A tak swoją drogą, jak się czasami słyszy z jakim "umca-umca" podjeżdzają na łowiska koneserzy wędkarstwa, to te nasze trajkoczące Daiwk są na poziomie Poznańskich Słowików i barokowych koncertów na trąbkę... :rolleyes: i

Jak pokazuje historia (ta raczej najnowsza) i w Poznańskich Słowikach "zgrzyty" się przytrafiają :D