brando Opublikowano 19 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 Witam. Mam problem z jedną z moich daiwek. Kręciołek kręci się lekko i płynnie, wszystko pięknie, ładnie. Problem pojawia się podczas obrotów wstecznych. Terkota, jakby gdzieś ząbkowała. Wiadomo jak to w iA jest, obudowa stanowi szynę dla worma. Czy może to być dlatego że jest tam zbyt małe smarowanie? Za podpowiedzi dziękuję z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krokkop Opublikowano 20 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Witam , teza zabkowania w daiwach to pojecie stale . Tzn jak juz nastapi to trwa w nieskonczonosc . Mozna zminimalizowac te dolegliwosc poprzez zabiegi tuningowe : regulacja podkladek , jakosc smaru itp . Odnosnie ,,terkotania " to te modele juz tak maja . Ja mam nowke turka z 2500 ia i s 2500 ia i tez terkocza . Terkottanie slychac na wormshaftcie . Nastepuje w fazie gdy szpula dochodzi do maxymalnego polozenia i minimalnego . Zmiana polozenia wodzika powoduje ten krach dla naszego ucha,, gdy naturalnie ryby nie biora"" . Moja rady gdy inne funkcje sa ciche i maslane , prosze sie nie martwic ta dolegliwosci !! Pozdrawiam Zbigniew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maicke82 Opublikowano 20 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Na sucho terkotanie w niektórych polozeniach szpuli moze występować i w większosci starszych daiw zawsze cos tam się uslyszy, mniej lub więcej. Jednak pod obciązeniem terkotanie znika i to jest najważniejsze.Możemy się cieszyć tylko dźwiękiem szumiącej rolki, zazwyczaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 20 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 eh moja rolka szumi jak startujący samolot :/ pewnie Lożysko do wymiany już będzie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 20 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Witam. Mam problem z jedną z moich daiwek. Kręciołek kręci się lekko i płynnie, wszystko pięknie, ładnie. Problem pojawia się podczas obrotów wstecznych. Terkota, jakby gdzieś ząbkowała. Wiadomo jak to w iA jest, obudowa stanowi szynę dla worma. Czy może to być dlatego że jest tam zbyt małe smarowanie? Za podpowiedzi dziękuję z góry. Smarowanie, ktore wyciszy to terkotanie to wypelnienie calej obudowy kolowrotka mazidlem. To moze przyniesc efekt wytlumienia tego terkotania Druga opcja jest popracowanie nad geometria obudowy stanowiacej szyne dla wodzika wormszafta. Popracowanie przy pomocy podkladek. Powodzenia, bo przed Toba dluga i zmudna praca a efekty niepewne... Tak daleko posuniete uproszczenie konstrukcji w tych Daiwach ma swoje minusy. A ile razy bylo wychwalane pod niebiosa przez wielu na naszym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 20 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 . Tak daleko posuniete uproszczenie konstrukcji w tych Daiwach ma swoje minusy. A ile razy bylo wychwalane pod niebiosa przez wielu na naszym forum.No bo ma i swoje plusiki, ta prostota.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 20 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Ważne żeby te plusy nie przyslonily wam minusów ...Ze podepre się klasykiem z Misia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 20 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Jak się waty w uszy napcha, to zostają same plusiki... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 20 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 (edytowane) Jak się waty w uszy napcha, to zostają same plusiki... Ja z racji swojej pracy mam lekko uszkodzony słuch tak więc Daiwa dla mnie jest OK Znaczy się jak gość głuchnie - pora przesiadać się na Daiwki Edytowane 20 Października 2013 przez Karol Krause Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekM Opublikowano 20 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Karol to mi teraz wszystko wyjaśniłeś ,jak zaczynałem łowić Daiwami kilka lat temu to mi przeszkadzało jakieś terkotanie ,szumienie a teraz mi już nic nieprzeszkadza bo już chyba zaczynam głuchnąć Taka praca 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 20 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Można i wcześniej... Byliśmy dziś z rańca na rybkach z Kolegą Rajflem, On zamiatał SS dwójką, a ja, zupełnie przypadkiem, tytułową tedeiksicą i nic nie było słychać... No tyle, że te nasze, to trońkę "wylizane" są.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 20 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 (edytowane) Można i wcześniej... Byliśmy dziś z rańca na rybkach z Kolegą Rajflem, On zamiatał SS dwójką, a ja, zupełnie przypadkiem, tytułową tedeiksicą i nic nie było słychać... No tyle, że te nasze, to trońkę "wylizane" są.. Tomku może i te wasze maszynki wylizane niekwestionuje wcale A że tak zapytam wata w uszach była Jak ja uwielbiam ten specificzny terkot tz kiedyś go słyszałem tera nie i wszystko gra Ps Kurcze sprzedaje taką właśnie TD-s ke i Arek mnie się pytał co tam jej dolega.Mogłem mu napisać że wszystko OK - przecież JA nic nie słysze to pewnie Ok Edytowane 20 Października 2013 przez Karol Krause Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 20 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 No mogłeś Pan z najczystszym sumieniem... :lol: A tak swoją drogą, jak się czasami słyszy z jakim "umca-umca" podjeżdzają na łowiska koneserzy wędkarstwa, to te nasze trajkoczące Daiwk są na poziomie Poznańskich Słowików i barokowych koncertów na trąbkę... i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brando Opublikowano 20 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Czyli co Panowie? Mazidła do środka na wytłumienie i załatwić sprawę w ten sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzepetto Opublikowano 20 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 No mogłeś Pan z najczystszym sumieniem... :lol: A tak swoją drogą, jak się czasami słyszy z jakim "umca-umca" podjeżdzają na łowiska koneserzy wędkarstwa, to te nasze trajkoczące Daiwk są na poziomie Poznańskich Słowików i barokowych koncertów na trąbkę... iJak pokazuje historia (ta raczej najnowsza) i w Poznańskich Słowikach "zgrzyty" się przytrafiają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 20 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Mazidła więcej na worma, ale nie za gęste bo ciężko znowu będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brando Opublikowano 20 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Mazidła więcej na worma, ale nie za gęste bo ciężko znowu będzieProblem w tym że pomimo obecności smaru terkotanie nie ustępuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 20 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 To może nie terkotanie worma to jest, a klasyczne ząbkowanie? Tak czy siak masz trzy wyjścia: przyzwyczaić się, oddać do fachowca, giełda. Sugerowałbym... przyzwyczajenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 21 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 Problem w tym że pomimo obecności smaru terkotanie nie ustępuje. Jesli nie wypelniles calej obudowy smarem to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 21 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 ...to pozostaje jeszcze "walka podkładkowo-spasowawcza".. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi