Skocz do zawartości

Woblery BONITO strugane z lipy

wobek

Rekomendowane odpowiedzi

Poczytałem sobie troszkę w tym wątku i jak Panowie pozwolą chciałem zabrać głos .

Woblery z pianki ok . Kupić je można w każdym kiosku , no wprawie  każdym   . Producentów jest wielu mamy ogromny wybór.Kupując taki wobler kierujemy się kryteriami , na jakie ryby , charakter łowiska i takie tam . I takiemu wędkarzowi chodzi głównie o wobler i cenę. I są wędkarze którzy lubią wiedzieć co im majta na końcu linki , kto to zrobił ? czym się kierował ? , dlaczego akurat tak ? , czy piękne pomalowanie jest równo znaczne z pracą , czy na odwrót , ile wyskrobał kawałków drewienka , ile razy zmienił środek ciężkości zanim ustabilizował pracę w mocnym nurcie i wiele jeszcze pytań które mogę zadać facetowi który wykonał daną przynętę . Albo powiedzieć mu że chcę taką i taką . I wiem ile pracy on w to włożył , albo mogę się tylko domyślać  ale zawsze mogę zapytać i wiem kto jest po drugiej stronie.  Ogromny szacunek dla tych wszystkich strugaczy że za tak marne pieniądze to sprzedają. Ja nigdy nie zrobił bym takich przynęt i cieszę się bardzo że za tak małe pieniądze mozna je kupić .Bo jak ja bym je robił to musiał bym je rozdać wszystkie albo brać bajońskie kwoty . A na razie to jest tak że chłopaki robią małe dzieła sztuki i oddają je za drobne.

Takie to moje zdanie.

• Like 3

Tak Kamilu to jest to jeziorko,a seryjna produkcja pewnie tak tylko jak czytam że z piany to lipa to  nie wiem czy uda mi się wyważyć i ustawić tak by do łódki nie wpadały zamiast do wody.

Janusz wielkość może i taka jak trza ale praca pewnie nie taka w życiu nie łowiłem głowatek :(

Kiedyś łowiłem na panowe Bonito i to z sukcesami.

A dziękuje,miło to czytać.Zawsze staram się wykonywać wobki tak jakbym sam miał na nie łowić.Polecam grudniowe wydanie Wędkarskiego Swiata i artykuł  Cud na Parsęcie,facet palnął Największą troć na boniciaka siedem centymerów. Oczywiście stara dobra i poczciwa piana :)

Edytowane przez wobek

Hej Jacku,

Na ''troc'' pomaranczowo-zolta kumpel trafil lososia 15 funtow, na krapie zlowilem pare okoni okolo kilograma zas ta nowa 17 w okoniu i sandaczu robi faktycznie lepiej niz stara:) zlowila na koniec sezonu kilka ladnych pstragow. Po swietach postaram sie ciebie odwiedzic z odpowiednim uprzedzeniem:)

Pozdrawiam,

Bujo

Hej Jacku,

Na ''troc'' pomaranczowo-zolta kumpel trafil lososia 15 funtow, na krapie zlowilem pare okoni okolo kilograma zas ta nowa 17 w okoniu i sandaczu robi faktycznie lepiej niz stara:) zlowila na koniec sezonu kilka ladnych pstragow. Po swietach postaram sie ciebie odwiedzic z odpowiednim uprzedzeniem:)

Pozdrawiam,

Bujo

A cześć zapraszam.Już zaczynam wyglądać :)

P.S. Powozisz mnie po płocku ;)

• 2 tygodnie później...

No mi sie tez udalo polowic na bonito, uzywam wielu rekodziel jednak bonito nigdy nie moze zabraknac w moim pudelku.Zdjecia wklejalem juz w "wiesci z nad wody" jednak te co zlowione na bonito chyba tez moga tu zawitac :) .Wszytskie zlowione na bonito 2,5 cm. pzdr

post-50872-0-99736500-1386194516_thumb.jpg

post-50872-0-29770900-1386194518_thumb.jpg

post-50872-0-84884200-1386194519_thumb.jpg

post-50872-0-86146600-1386194520_thumb.jpg

post-50872-0-30445100-1386194522_thumb.jpg

post-50872-0-69645900-1386194523_thumb.jpg

post-50872-0-51955800-1386194525_thumb.jpg

post-50872-0-50774500-1386194527_thumb.jpg

post-50872-0-95359800-1386194551_thumb.jpg

post-50872-0-43991900-1386194553_thumb.jpg

post-50872-0-26677200-1386194554_thumb.jpg

post-50872-0-56920400-1386194555_thumb.jpg

post-50872-0-54546500-1386194556_thumb.jpg

post-50872-0-87708200-1386194557_thumb.jpg

Edytowane przez grunwald1980
  • Like 6

O proszę :) twórca moich ulubionych małych sprośnych (tak pieszczotliwie je nazywam) bonito-kleń.

Uwielbiam te wobasy, to jedyny seryjnie produkowany wobler który w 100% mi odpowiada, zostawiłem ich już mnóstwo po różnych krzokach.

A ilekroć jestem w sklepie zawsze kupuję na zapas.

Pozdrawiam

Dzięki za zaufanie.Co znaczy seryjnie?Z każdym woblerem śmigam nad wodę i ustawiam podginam drut góra lub dół by były odpowiednio agresywne.Wycinam dziesięć i sprawdzam jak pracują jak jest dobrze to dopiero resztę.Z tą seryjnością to bym polemizował.A może dlatego są skuteczne.

Pozdrawiam i dziękuję za zaufanie :)

A nie nie, nie zrozumieliśmy się. Ja w sezonie troszkę Bonito zostawiam po różnych krzokach.

Klnę wtedy jak szewc, ale wiem że jak zawitam do sklepu to bez problemu kupię 10szt (do następnego razu) i nikt mi nie powie - nie ma albo nie wiemy kiedy będą.

Co więcej, zakładając nowego Bonito na agrafkę wiem że jego praca będzie taka jak straconych poprzedników, nie muszę martwić się o to że wśród nowo kupionych 10szt trafi się tylko jeden lub dwa o takiej samej charakterystyce pracy i za to je lubię i korzystam z nich.

Stanowią element nie do wyplenienia z mojego pudła :).

• Like 2

I jeszcze jedna wazna cecha, to ze wszystkie sa dobrze ustawione i maja powtarzalna prace to fakt, faktem jest tez ze mamy wiele kolorow do wyboru, czesto jest tak ze zakladam bonito 2,5cm i ryba podchodzi ale nie bierze, biore ten sam tylko w innym kolorze i jest sukces :) nie ujmujac innym tworcom, czasem jest tak ze mozna wyruszyc na bialego drapieznika z samymi boniciakami.Pzdr

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Hej Jacku,

Pozdrawiam,

Bujo

To przykład za mniejszej wody,jakieś 120 wobków o ile pamiętam.