salosik Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2008 Zastanawiam się, czy jest to możliwe.Wiekszośc z was mówi jednak o płytkiej wodzie.Niestety w moim jeziorze większośc szczupłych stoi na 4-6 m głebokości.Czy są takie jerki , które nadają się do tego?????? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 Gumowce sa o tyle ciekawe, ze majac 1ego ma sie tak naprawde kilka przynet. Wystarczy miec zasobnik z olowiem a z braku laku ostry nóż.Dla estetow sa jeszcze flamastry... Glebokosc jerkowania, jigowania, czy jak go zwal jest teoretycznie nieograniczona... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 salosik Opublikowano 5 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 Wiatam!!!! Dzięki za parę porad. Mam jeszcze małe pytanko, jak wyglądają owe wyjscia do przynęty w krystalicznie czystej wodzie , bo na takiej łowie. Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tomy Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 Wyjścia na krystalicznie czystej wodzie,wyglądają tak czadowo,że nie chce się łowić na inne przynęty,jak np.slider floating. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 admin Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 Wyjścia na krystalicznie czystej wodzie,wyglądają tak czadowo,że nie chce się łowić na inne przynęty,jak np.slider floating. Nie łowię na Slidera Floating z prostej przyczyny - tonącą wersją zrobisz wszystko to samo co pływającą. Dlatego nie kupuję wersji F. To prawda wyjścia są super! Dlatego jerkowanie jest takie fajne. Gumo ma rację - guma jest bardzo uniwersalna. Co prawda trudno zasymulować nią pracę typowego jerka, ale podszarpywana jest mega killerem zwłaszcza na leciutkich główkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tomy Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 W tym roku spróbuje na gumę.Piszecie,że na lekkiej główce?To jaka główka i jaka guma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 admin Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 Różnie - może być mała gumka np. 3 i lekka główka - nawet 5g! Musisz dobrać eksperymentalnie do łowiska. Zbroję też większe na główkach max. 10g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tomy Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 Mała gumka?Ja myślałem,że mega guma,na stosunkowo lekkiej główce,ale spróbuje tak jak piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 admin Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 Mówię o łowieniu w Polsce. W Szwecji i Niemczech łowiłem zawsze co najmniej 6. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tomy Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 No właśnie w Polsce łowie na slidery 12stki i wychodza do nich czasem maluchy pod 60cm.To myślę,że na mega gumy też by może były dobre efekty{w miarę wolne opadanie} Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pitt Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 ja akurat lowie na takiej wodzie, ze zima mozna liczyc kamienie na 6 metrach i powiem tylko jedno, szczupaki generalnie nie wychodza do powierzchni, trzeba lowic glebokobyc moze guma jest szybsza, ale jerkbaity sa efektywniejsze ... a ja mam czas, wedkarstwo to dla mnie relaks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 admin Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 Zimą to Pitt, szczupaki generalnie mają w nosie podnoszenie się za przynętą i agresywne gonitwy. Guma, na lekkiej główce moim zdaniem na głębokie łowienie będzie lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tommek Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 Witam,Remku widziałem że w Szwecji używaliście dużych wahadeł,jerkowaliście nimi?? Czy moze jest jakaś ciekawa i skuteczna metoda prowadzenia wahadeł?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 admin Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 Ja cignąłem jednostajnie z przytrzymaniem od czasu do czasu. Było bardzo skuteczne. Blachami wahadłowymi łowię też z opadu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pitt Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 @remeknie zrozumiales mnie, w zimie jest najwieksza przejzystosc wody i mozna liczyc kamienie na 6 metrach ... chcialem w ten sposob zobrazowac klarownosc wody a nie zimowe zachowanie szczupakow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tomy Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 No tak,ale przy wersji floating brania są jednak bardziej widowiskowe,no i w postoju też lubi przywalić na F. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 TERMOS Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 Blachami wahadłowymi łowię też z opadu. A w szczegolnosci wiosna ,super efektywna metoda.Ja bym sie remku troche posprzeczal z tymi jerkami w zimie .Guma owszem i napewno jest zima dobra i mozna oblowic glebsze partje .Jerki a w szczegolnosci te wieksze kolki takie w przedziale 14-20cm o pracy bardzo zamulonej .Czyli powolne odbijanie na boki (manta ,phantom)sa zabujcze w zimnej wodzie .Wlasnie wtedy zembaty niema ochoty na zwawe podskakiwanie tylko zarowkowe kolor(papryczka,gt) i zamulone ruchy . A dopitrasic moze 3-5 sekundowy stop po kilko odbiciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 TERMOS Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 Dodam jeszcze ze dzis uganialismy sie za okonkiem w pewnej zatoce morskiej .Woda zielona i na metrze dna niewidac .Dozo niewialo ,jak zaczyna troche gwizdac na 0,5 m dna niewidac .W takich warunkach to albo trzba spuscic jerka nad glowa szczupaka .Albo zapodac cos paprykowego ,czarnego zarowkowego .Normalnie nic niezlowilismy a mialo byc tak rozowo.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jerzy Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 Woda zielona i na metrze dna niewidac .Dozo niewialo ,jak zaczyna troche gwizdac na 0,5 m dna niewidac ... pozdrawiam ja w takich warunkach używałem na szczupaki dużych wirówek typu Mepps 5 a na okonie czarnego cometa 3 w żółte lub czerwone kropki... Działały lepiej niż wszelkiej maści wabiki szarpana jak gumy czy jerki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 TERMOS Opublikowano 7 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2008 Zgdzam sie jerzy .Tak w zeszlym roku dostalem po du... od Damiana ,mial takaowa piantkie i bil zembacze co kilka rzotow a ja nawet jednej wirowki <_< i zmienialem ,zmienialem i nic.Czarny jest rewelacyjny w takich warunkach w polaczeniu z zoltym killer ja bym dorzocil tez troche czerwieni gdzies na spodzie .Inne klimaty to jerkowanie na jeziorach gdzie faktycznie woda po zimie jest krzsztal w wiekszosci .Tu zgodnie zprzykazaniai i tehnika. -G?RANA -(kolegi ktory na jerki lowi juz prawie 20lat)zmieiamy co kilka rzotow szukajac odpowiedniego kolka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
salosik
Zastanawiam się, czy jest to możliwe.Wiekszośc z was mówi jednak o płytkiej wodzie.Niestety w moim jeziorze większośc szczupłych stoi na 4-6 m głebokości.Czy są takie jerki , które nadają się do tego?????? Dzięki
44 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi