Skocz do zawartości
  • 0

Wybór pontonu

tomaso1973

Pytanie

Witam wszystkich forumowiczów oraz wędkarzy. Mam taki problem chciałbym kupić ponton , wybrałem trzy są to (kolibri KM300, Forsage 300, HSS280M) który z nich waszym zdaniem byłby najlepszy? ceny wszystkich trzech są porównywalne , bardziej chodzi mi o wytrzymałość ,użycie praktyczne zachowanie na wodzie. Podłoga w nich jest półsztywna , czy jest jakaś różnica w tych 3 na której lepiej się stoi? A może dołożyć ok. 1000zł i kupić ponton ze sztywną podłogą np. Bush Kayman K285R. Byłbym wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam. Aha co sądzicie o elektrycznych pompkach do pontonów , zdaje to egzamin??

post-1459-1348913803,2845_thumb.jpg

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witaj. Powiem tak, jeżeli łowisz stojąc to polecam ponton ze sztywną. Sam użytkuję Kaimana 330R, jest bardzo stabilny i mozna na nim stać bez żadnego problemu ( ja spinninguję praktycznie cały czas stojąc ). Co do pompek elektrycznych, polecam pompkę Minnkoty. Koszt koło 350-400pln, ale masz możliwość nastawy ciśnienia pompowania ( w przypadku Busha i Kolibri cos koło 0.25MPa). Skraca to do minimum czas potrzebny na rozłożenie pływadła. Pozdrawiam

• 0

Raczej tak, użytkowałem i jedne i drugie... te ze sztywną podłogą są o wiele stabilniejsze nie mówiąc już o funkcjonalności...myśle, że Kolibri i Bush`e sa podobne co do materiału. Kolibri ma bardziej zadarty dziób i chyba minimalnie większe burty ( ale mogę się mylić)

• 0

Witam. To i ja dodam cos od siebie, bo też mam kaimana 330R. Ponton jest stabilny i całkiem dobrze radzi sobie na fali. Sam dasz radę go zwodować, ale musisz mieć łagodny brzeg i bez ostrych przedmiotów. Teraz jest całkiem spory wybór różnych pontonów, więc jest w czym wybierać. Najlepiej zrobisz jak kupisz coś z twardą podłogą, sklejka albo aluminium.

Poczytaj jeszcze ten temat

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=4141&amp ;prevloaded=1&&start=0

• 0

Dzięki za odpowiedzi i pomoc ten link był bardzo pomocny , szkoda że nie było fotki złożonego pont. ale widzę żę zdania są podzielone , jedni piszą że da radę sobie samemu z nim poradzić nad wodą inni że jednak przydałaby się pomoc, hmy ułomkiem nie jestem 185 wzrostu 90kg wagi , myślę że bym sobie poradził ale gdześ dalej go przeniesć byłby pewnie problem. :(

• 0

Z tym wodowaniem to napisałem, że można samemu ale musi być łagodny brzeg najlepiej z trawą, to da się go zepchnąć. O podnoszeniu i przenoszeniu w pojedynkę napompowanego pontonu to zapomnij. Jestem podobnych gabarytów i nawet z kolega jest nam niewygodnie go nieść. Co do fotek, to rozłożony jest na pierwszej stronie w linku co podałem, a złożony na drugiej.