Skocz do zawartości
  • 0

Łódka Dar-Mar 370.

karolkrause

Pytanie

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Właśnie przegladając wątki w sieci wpadło mi w oko właśnie to pływadło.

Głównie zdecydowany jestem na Wigry 355 ale ...

Zdaje sie że Ty pływasz na Wigry 355.

Możesz coś więcej napisać o skorupce moze być na PRIV.

• 0

To, że jakaś łódź np. 4 metrowa ma większą wagę od innej 4 metrowej nie zawsze oznacza dobrze. Ponieważ najbardziej wytrzymały laminat jest na proporcjach 50% zbrojenia i 50% żywicy. To zbojenie daje wytrzymałość, a  żywica jest tylko lepiszczem/osnową łączącą włókna. Sama żywica ma bardzo małe własności mechaniczne i łatwo pęka.  Metody tradycyjne produkcji laminatu bardzo wprawionych szkutników umożliwiają na max 30%zbrojenia i 70% żywicy. Nieudane egzemplarze mogą mieć nawet tylko 15% zbrojenia i 85% żywicy i mimo większej wagi będą kruche. Więc zdecydowanie bardziej istotną informacją jest ilość warst położonych mat/tkanin i ich gęstość w stosunku do wagi całkowitej. Właśnie dlatego między innymi metoda podciśnieniowa kładzenia laminatu pozwala na osiągnięcie bardzo dużej wytrzymałości kadłuba przy stosunkowo niskiej wadze bo umożliwia właśnie podniesienie tego stosunku zbrojenia do osnowy :) 

• 0

Witam.

Jaki widzielibyście do niej elektromotor? Wiadomo, że szału nie będzie, chodzi mi jednak o to by dawał radę przy trolu.

Torqeedo by ją uniósł nad wodę  ale cena 14500zł za silnik + 2x 14600zł akumulatory potrafi zwalić z nóg   :)

Edytowane przez Horn