Skocz do zawartości

Instalacja zmiękczająca wode- doświadczenia

Tomislawus

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie, jestem zmuszony takową założyć ponieważ w nowym domu mieszkam od czerwca a kamień już daje się we znaki. Niby wszysto ok, zakładać i tyle, ale jest jeden problem, instalacja będzie w garażu, jednak nie ma tam nigdzie odpływu do kanalizy żeby te popłuczyny odprowadzać :(, rury od kanalizacji są po drugiej stronie domu. Czy mamy jakiegoś speca lub osobe która miała już podobny dylemat?

Jak to rozgryźć.

Podlewanie trawnika chociażby. Nie wiem jaki filtr montujesz ale można sprawdzić ile idzie odpadku, mi np z filtra RO na litr wody oczyszczonej przypada dwa litry wody odpadowej. Porównaj z rachunkiem i będziesz wiedział ile wody zużywasz i ile wody będziesz musiał się pozbyć. Jak w garażu będzie instalacja to wyprowadź na zewnątrz, może jakiś drenaż pod ziemią by w czasie dużych mrozów nie zamarzło.

No właśnie, jestem zmuszony takową założyć ponieważ w nowym domu mieszkam od czerwca a kamień już daje się we znaki. Niby wszysto ok, zakładać i tyle, ale jest jeden problem, instalacja będzie w garażu, jednak nie ma tam nigdzie odpływu do kanalizy żeby te popłuczyny odprowadzać :(, rury od kanalizacji są po drugiej stronie domu. Czy mamy jakiegoś speca lub osobe która miała już podobny dylemat?

Jak to rozgryźć.

Proponuję sprawdzić jaką zawartość CaCO3 oraz MgCO3 masz w kranie. Może się okazać, ze potrzebujesz centralnego zmiękczacza. Koszt jednorazowy względnie spory ale eksploatacja kosztuje niewiele.

Twardość wody wynosi 396 mg/l CaCO3.

Czasem spotykałem się z właśnie taką wyliczanką jak podajesz, która nie jest dokładna i tak naprawde nie koniecznie musi zawierać tylko węglan wapniowy. Wodociagi traktują to tak jakbyś do litra wody wsypał 396mg czystego CaCO3.

Czy to są dane jako wynik badania wody z kranu czy masz je ze strony wodociągów?

396ppm CaCO3 to niewiele bo przeliczając to na stN około 22.

Tak czy inaczej 396 to max jaki masz w kranie. Chcesz używać wody zmiękczonej wszędzie w każdym kranie?