Tomislawus Opublikowano 23 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 No właśnie, jestem zmuszony takową założyć ponieważ w nowym domu mieszkam od czerwca a kamień już daje się we znaki. Niby wszysto ok, zakładać i tyle, ale jest jeden problem, instalacja będzie w garażu, jednak nie ma tam nigdzie odpływu do kanalizy żeby te popłuczyny odprowadzać , rury od kanalizacji są po drugiej stronie domu. Czy mamy jakiegoś speca lub osobe która miała już podobny dylemat? Jak to rozgryźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 23 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Nie polecam dawać do kanalizacji gdyż jest jej bardzo dużo, lepie podłącz to do dużej beczki i później ją wykorzystać. Chcesz do całej instalacji czy tylko do określonych punktów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomislawus Opublikowano 23 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Cała instalacja, do czego wykorzystać te popłuczyny? Przecież to te wszystkie twarde pierwiastki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 23 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Podlewanie trawnika chociażby. Nie wiem jaki filtr montujesz ale można sprawdzić ile idzie odpadku, mi np z filtra RO na litr wody oczyszczonej przypada dwa litry wody odpadowej. Porównaj z rachunkiem i będziesz wiedział ile wody zużywasz i ile wody będziesz musiał się pozbyć. Jak w garażu będzie instalacja to wyprowadź na zewnątrz, może jakiś drenaż pod ziemią by w czasie dużych mrozów nie zamarzło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomislawus Opublikowano 23 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Z rura musiałbym się wkopać już w garażu przez findament, , beczka odpada jak nic. Jaką Ty masz beczke że na 1 l wody masz dwa odpadowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 24 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 (edytowane) Ja filtruje wodę tylko do celów spożywczych i akwarium. Nie ma za dużo, w zimie jak duże mrozy idzie do kanalizacji. Edytowane 24 Października 2013 przez Andru77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 24 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 No właśnie, jestem zmuszony takową założyć ponieważ w nowym domu mieszkam od czerwca a kamień już daje się we znaki. Niby wszysto ok, zakładać i tyle, ale jest jeden problem, instalacja będzie w garażu, jednak nie ma tam nigdzie odpływu do kanalizy żeby te popłuczyny odprowadzać , rury od kanalizacji są po drugiej stronie domu. Czy mamy jakiegoś speca lub osobe która miała już podobny dylemat? Jak to rozgryźć.Proponuję sprawdzić jaką zawartość CaCO3 oraz MgCO3 masz w kranie. Może się okazać, ze potrzebujesz centralnego zmiękczacza. Koszt jednorazowy względnie spory ale eksploatacja kosztuje niewiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomislawus Opublikowano 24 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 Twardość wody wynosi 396 mg/l CaCO3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 24 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 Twardość wody wynosi 396 mg/l CaCO3.Czasem spotykałem się z właśnie taką wyliczanką jak podajesz, która nie jest dokładna i tak naprawde nie koniecznie musi zawierać tylko węglan wapniowy. Wodociagi traktują to tak jakbyś do litra wody wsypał 396mg czystego CaCO3.Czy to są dane jako wynik badania wody z kranu czy masz je ze strony wodociągów?396ppm CaCO3 to niewiele bo przeliczając to na stN około 22.Tak czy inaczej 396 to max jaki masz w kranie. Chcesz używać wody zmiękczonej wszędzie w każdym kranie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomislawus Opublikowano 24 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 W całym obiegu, bo jaki jest sens tylko punktowo zmiękczać? jak w grzejnikach tez sie bedzie osadzać, musze zmiekczyć bo wychodzi osad wszędzie, ochrona również pieca gazowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 25 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Wobec tego nie masz wyjścia ... zmiękczacz centralny np Aquafilter regenerowany NaCl w tabletkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomislawus Opublikowano 25 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Że taki to wiem, tylko pozostaje problem braku odpływu u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzoza Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Ten odpływ musisz dać w kanał raczej bo to będzie w zasadzie solanka. Automat sam sobie regeneruje żywicę, która jest w zmiekczaczu przepłukując żywicę roztworem soli. Jakoś nie mam pomysłu jak ta wode wykorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi