admin Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2008 Pytanie podstawowe brzmi - jakiego castingu chcecie się nauczyć. Dla mnie casting typu rzucanie jerkami różni się zasadniczo od castingu lekkiego, pstrągowego. Techniki rzutu są diametralnie innne. Zloty są rzeczywiście najlepszym miejscem. Teraz był nad Kwisą, pod koniec miesiąca jest nad Drwęcą ... będą w tym roku następne. Na większości z nich będą ludzie z castingowym zacięciem i wtedy można od nich nauczyć się najwięcej. Warsztaty dla początkujących? Fajny pomysł. Jeśli zbierze się do tego pomysłu powyżej 10 osób możemy coś takiego zorganizować w prawie powolnym miejscu w Polsce ale ... najpierw musi się zebrać chętna grupa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo Opublikowano 4 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2008 Moim zamysłem jest, aby na takich warsztatach była możliwość popróbowania zarówno jerkowania cięższymi przynętami jak i spróbowania lekkiego zestawu. Jeśli już zebralibyśmy się w jednym miejscu w tym samym czasie, trzeba byłoby to wykorzystać na maksa Pewnie nie opanowalibyśmy technik rzucania, prowadzenia przynęt w czasie jednodniowego (czy też półdniowego) spotkania, ale byłaby możliwość zobaczenia w praktyce z czym to się w ogóle je. Zetknięcie się z rożnymi zestawami, technikami, ułatwiłoby pewnie decyzję od czego w ogóle zacząć, jaki sprzęt kupić na początek. Tutaj widzę dużą wartość dodaną takiej imprezy. No i po takich warsztatach będzie już sporo łatwiej trenować samemu... No cóż, na razie to tylko taki pomysł, zobaczymy jaka będzie skala zainteresowania. Na ten moment, chętnych do pobrania nauki w takiej formie jest już w sumie trzech a i są już deklaracje pomocy od osób już łowiących na casting, więc idzie to chyba w dobrym kierunku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tornado Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2008 Ciekawy pomysł z tymi warsztatami jak wczesniej byłbym na nich uniknąłbym kilku błędów.Mój pomysł to taki aby kraj podzielić na strefy aby uniknąć wędrówki ludu, poszukać w danym rejonie instruktorów kawałek wody i do roboty a reszta sama przyjdzie.Ja się mogę zdeklarować nad zalewem Słup pod legnica tam są warunki do ćwiczeń kastingowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adasio Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2008 tylko gdzie taką dużą kładkę znajdziesz Taka duża kładka jest na plaży miejskiej w Serocku, spokojnie pomieści 40 osób, więc problem mamy rozwiązany. Można by zorganizować kilka niedzielnych spotkań przed sezonem (trzeba tylko odczepić kotwice z większych przynęt)pozatym jeździ tam autobus z Żerania i z Zachodniego, więc ci niezmotoryzowani też bez problemu trafią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2008 Ciekawy pomysł z tymi warsztatami jak wczesniej byłbym na nich uniknąłbym kilku błędów.Mój pomysł to taki aby kraj podzielić na strefy aby uniknąć wędrówki ludu, poszukać w danym rejonie instruktorów kawałek wody i do roboty a reszta sama przyjdzie.Ja się mogę zdeklarować nad zalewem Słup pod legnica tam są warunki do ćwiczeń kastingowych.Ty lepiej przygotuj igłę i szydełko, bo jak znowu podtrzymasz tradycje zlotową to bedzie wyplatywania na długie godziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2008 Pytanie podstawowe brzmi - jakiego castingu chcecie się nauczyć. Dla mnie casting typu rzucanie jerkami różni się zasadniczo od castingu lekkiego, pstrągowego. Techniki rzutu są diametralnie innne.. Będę używał przynęty z przedziału 10-35gram lecz najczęściej będą używane ok 10-20gram. PozdrawiamSlider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tornado Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2008 Kuba a ca ja bym z tymi uczniami robił cały dzień, tak to zajęcie będą mieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2008 Kuba a ca ja bym z tymi uczniami robił cały dzień, tak to zajęcie będą mieli Czyli rozumiem, że mamy pierwszego nauczyciela-specjalistę: rozplątywanie bród mistrza bród w praktyce.Choć nad Kwisą i Remek miał ładną, choć wcale podobno tak mistrzowsko nie wyglądała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchy498 Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2008 Ja również bym był za przedziałem od ok. 7 do 30 gr tego ciężaru przynęt najczęściej używam <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartekP Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2008 Hmmmm 7-30 to i guma i sliderek 7 i inne Jestem za Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo Opublikowano 4 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2008 ha, to ja się wyłamię. To, co najbardziej na ten moment mnie interesuje, to jerkowanie i szczupaki. Chciałbym zacząć przygodę z castingiem od widoku startującego w kierunku Jacka szczupaka, na takiej powiedzmy metrowej wodzie, żeby wszystko było dobrze widać Czyli zakres przynęt od 30 do 70 gram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spigot Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2008 ha, to ja się wyłamię. To, co najbardziej na ten moment mnie interesuje, to jerkowanie i szczupaki. Chciałbym zacząć przygodę z castingiem od widoku startującego w kierunku Jacka szczupaka, na takiej powiedzmy metrowej wodzie, żeby wszystko było dobrze widać Czyli zakres przynęt od 30 do 70 gram @NEMO zapewniam Cię że z taką gramaturą od 30g. w górę nie musisz jechać na szkółkę w rzucaniu nie zapomnij nawinąć do multika pełną szpulę plecionki bo 50 g. potrafi daleko latać jeżeli macie zamiar nauczyć się rzutów to sugeruję max od 10g. w dół do 5-6g. Cięższe wabiki same lecą wystarczy wykonać ruch wędką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofik Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2008 Trudno napisać że się pisze na coś takiego bo termin jest bliżej nie określony a wiadomo że czasem bywa coś ważniejszego niż wędkarstwo. Fajnym pomysłem jest podział na jakieś regiony choć też ma pewien mankament a mianowicie nie zawsze w danym rejonie mieszka ktoś kto mogłoby pełnić rolę eksperta . Na przykład w PYRLANDII gdzie mieszkam jest wielu chętnych do nauki ale nauczycieli raczej brak ponieważ kolega jerzy pojechał sobie do jakiegoś Omanu i łowi jakieś blue fische ! A innych ,spoza srodowiska jerkbait-pl nie liczę bo oni rzucają 3gr na 100m więc to nie ta liga Moge się zdeklarowac dopiero po podaniu jakiegoś terminu. Generalnie jestem za ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo Opublikowano 4 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2008 spigot,pierwszy zestaw, który kupię będzie pewnie na metrowe szczupaki Ale nie ukrywam, że chciałbym porzucać lżejszymi przynętami, bo już gdzieś wyczytałem, że to dopiero jest sztuka... No a na takich warsztatach, pewnie byłaby taka możliwość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spigot Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2008 spigot,pierwszy zestaw, który kupię będzie pewnie na metrowe szczupaki Ale nie ukrywam, że chciałbym porzucać lżejszymi przynętami, bo już gdzieś wyczytałem, że to dopiero jest sztuka... No a na takich warsztatach, pewnie byłaby taka możliwość... @NEMO co wolałbyś wybrać zestaw do 2 OZ którym łowiłbyś tylko szczupakiczy zestaw na przykład do 5/8 którym połowiłbyś więcej gatunków ryb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo Opublikowano 4 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2008 na ten moment katuję spinning i tą metodą łowię wszystkie gatunki, które są w zakresie moich zainteresowań. Casting jest dla mnie zupełnie nowym odkryciem i pierwsze zastosowanie, które mi się nasunęło, to właśnie szczupakowe jerkowanie. O tym czytałem najwięcej i stwierdziłem, że to może być fajne, zarówno jeśli chodzi o skuteczność (zwłaszcza na wiosnę i jesień) jak i o efektowność. No ale jak widzę po niektórych wypowiedziach na forum, są koledzy, którzy po zetknięciu się z metodą castingową, zaczęli wyprzedawać swoje kije spinningowe Zobaczymy jak to ze mną będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spigot Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2008 na ten moment katuję spinning i tą metodą łowię wszystkie gatunki, które są w zakresie moich zainteresowań. Casting jest dla mnie zupełnie nowym odkryciem i pierwsze zastosowanie, które mi się nasunęło, to właśnie szczupakowe jerkowanie. O tym czytałem najwięcej i stwierdziłem, że to może być fajne, zarówno jeśli chodzi o skuteczność (zwłaszcza na wiosnę i jesień) jak i o efektowność. No ale jak widzę po niektórych wypowiedziach na forum, są koledzy, którzy po zetknięciu się z metodą castingową, zaczęli wyprzedawać swoje kije spinningowe Zobaczymy jak to ze mną będzie wszystko zależy tylko i wyłącznie od Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2008 Powoli, powoli bo ja już widzę, że są definiowane odpowiednie zestawy castingowe. Nie ma czegoś takiego. Trzeba definiować pod własne potrzeby a nie tworzyć jakieś uniwersalizmy. Myślę, że wiele już napisałem w tym wątku: jeśli znajdą się chętni poprowadzę warsztaty zarówno z lekkiego castingu jak i jerkowania. Nie ma najmniejszego problemu. Omówiłbym wtedy wszystko od zera. Jeden dzień wystarczy, ale grupa musi być minimum 10-15 osób. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirat Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2008 Uważam że Nemo ma dobry pomysł. Oczywiście prawda jest taka że tak jak wcześniej koledzy pisali najlepiej jedź na zlot. Tam nie zabraknie fachowców jak i sprzętu. Remek w powyższym poście dał do zrozumienia że jeśli znajdzie się co najmniej 10 osób zlot ma sens. Co do pooglądania sprzętu i porzucania to uważam że można umówić się z kimś z danego miasta i to na początek też wystarczy a chętni na pewno się znajdą. Ja na przykład uważam się za początkującego castingowca ale sprzet posiadam i jeśli byłby ktoś chętny się spotkać pogadać porzucać to nie ma sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 do nemo@ Witaj. Jeżeli jesteś zainteresowany obsługą castingu wraz z kolegami uzbieraj grupkę 5-10 osób i przyjedz z nimi w połowie kwietnia (12-13) nad jezioro Powidzkie. Zrobiły taką małą szkółkę castingową na długim pomoście. Może być jeden dzień lub dwa. To zależy od was. Sprzęt należy przywieść własny nieuzbrojony.Jeżeli byłbyś zainteresowany to należy uzbierać ochotników do końca marca. To jest konkretna porpozycja. Reszta zależy od ochotników. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 Trudno napisać że się pisze na coś takiego bo termin jest bliżej nie określony a wiadomo że czasem bywa coś ważniejszego niż wędkarstwo. Fajnym pomysłem jest podział na jakieś regiony choć też ma pewien mankament a mianowicie nie zawsze w danym rejonie mieszka ktoś kto mogłoby pełnić rolę eksperta . Na przykład w PYRLANDII gdzie mieszkam jest wielu chętnych do nauki ale nauczycieli raczej brak ponieważ kolega jerzy pojechał sobie do jakiegoś Omanu i łowi jakieś blue fische ! A innych ,spoza srodowiska jerkbait-pl nie liczę bo oni rzucają 3gr na 100m więc to nie ta liga Moge się zdeklarowac dopiero po podaniu jakiegoś terminu. Generalnie jestem za ! NO TO DAŁEŚ CZADU TOFIK !!! takie wyznanie na publicznym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo Opublikowano 6 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 @Thymallusdzięki za propozycję. Do końca marca zgodnie z założeniem jest czas na deklaracje. Zobaczymy ile osób się zgłosi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalB Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 Ja też sie na coś takiego pisze. Tak na marginesie: kiedy jest planowany następny zlot na Mazowszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 10 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2008 Zamierzamy ale dopiero w wakacje. Informacja pojawi się na stronie. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 10 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2008 Zamierzamy ale dopiero w wakacje. Informacja pojawi się na stronie. PozdrawiamRemekSuper Remek!! Pisałbym sie na taki warsztat, tylko co najgorsze niewiem czy ja bede w polsce kiedy beda sie odbywac dane warszataty. 26Lipca wyjezdzam do Grecji i dopiero gdzies okolo 8 sierpnia bede dostepny w Polsce. PozdrawiamSlider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi