Skocz do zawartości
  • 0

Lowrance Mark 5x Pro - pytanie

n15

Pytanie

Witam.

Od tego sezonu użytkuję zakupione za wielką wodą echo Mark 5x Pro. Kilkakrotnie zdarzyło mi się że, echosonda źle odczytała głębokość podając np.1,2m w miejscu gdzie jest rzeczywiście np.13m.  Dodam, że nie jest możliwe aby taki odczyt echa powstał w wyniku odbicia wiązki od np. ławicy drobnych ryb lub czegoś podobnego. Fałszywy odczyt nie znika z ekranu zbyt szybko, a podczas jego wyświetlania cyfry nie pulsują. Nie pomaga przełączanie między wiązkami przetwornika - odczyt jest ten sam - błędny, zwykle pomaga zmiana skali wyświetlanego zakresu głębokości np. z 5 na10m lub z 10 na 30m. Wczoraj urządzenie mocno mnie w...(wyprowadziło z równowagi) bo gdy tylko odbiłem od brzegu i je włączyłem to na metrowej wodzie zaproponowało mi 12,1m przy czym aby przywołać je do rozsądku potrzebowałem kilku ładnych chwil, sprawdzając różne ustawienia.

Jakie mogą być przyczyny takiego stanu rzeczy? Poprzednie echo którego używałem (X 4 Pro) posiada identyczny przetwornik jak używane obecnie, jednak tam takie sytuacje mi się nie zdarzały.

Dziękuję za wszelkie podpowiedzi i sugestie.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Przypadkiem nie wyjąłeś niechcący przetwornika z wody? U mnie miga 18m wtedy kiedy przetwornik jest poza wodą.

Sondę włączyłem już po zainstalowaniu przetwornika.

W tym roku raz na Śniardwach miałem niemiłą sytuację kiedy echo pokazywało 4m a głaz był z 50cm pod nogami. Coś jest na rzeczy.

• 0

ja mam podobne objawy na Elite 5x  

Na ekranie "rysuje" 7m a na pomiarze głębokości pokazuje 0,5m i miga.  Po chwili samo się naprawia.

Ciekawe czy to problem z softem maja te echa, czy to jakiś problem natury technicznej typu kąt przetwornika itp.

• 0

Odczyty wariują jeżeli coś przyczepi się do przetwornika, lub jest ustawiony pod złym kątem.

Co masz na myśli pisząc o odpowiednim kącie? Jeśli chodzi Ci o ustawienie równoległe płaszczyzny przetwornika do powierzchni wody to jest jak trzeba.

Pewnie to kwestia softu bo na starej Cudzie168 nie ma takich tematów. 

• 0

Co masz na myśli pisząc o odpowiednim kącie? Jeśli chodzi Ci o ustawienie równoległe płaszczyzny przetwornika do powierzchni wody to jest jak trzeba.

Pewnie to kwestia softu bo na starej Cudzie168 nie ma takich tematów. 

Dokładnie to miałem na myśli, mam duży przetwornik (sonda Eagle SeaCharter) i przy większych prędkościach lub gwałtownych manewrach potrafił się przemieścić - wtedy właśnie odczyt się zawieszał.

Podobnie było jak w przetwornik zaplątało się zielsko, nawet pojedyncza łodyga przy samej czujce powodowała wyświetlanie głupot.

Gdy pływaliśmy z dwoma sonarami (Eagle SC502 i Mark 5Pro), też zdażały się zawisy i kosmiczne odczyty, mimo ustawienia różnych częstotliwości przetworników (np: 50kHz i 200kHz)

I jeszcze jedna kwestia tj. napięcie zasilające - w wypadku kończącego się akumulatora (Vc<11V) moja sonda potrafi pokazać "cuda" lub właśnie się zawiesić.

• 0

Mam kilka pytań do bardziej doświadczonych kolegów :)

trochę poczytałem (best sonar) i zaczynam się gubić w tym wszystkim :/

dno twarde/miękkie jak jest pokazywane??

wąski pas to dno miękki a szeroki to twarde (i czy ma tu znaczenie kolor bo raz piszą tak raz siak)

im jeśniejsze i szersze to dno twarde ? a ciemny i wąski to miękkie ?? czy może być pas szeroki ale ciemny.czarny ?? co to znaczy ?

2. do czego służy opcja przejrzystość powierzchni (jak ustawiać)

3. czym różnią się tryby wędkarskie ?? czy to służy tylko aby samemu każdy skonfigórować czy są jeszcze jakieś w nich dodatkowe ustawienia którcyh nie mamy możliwości sami rególować ?? i jeszcze czy posiadacie u siebie tryb wędkarski lód bo w echo jest a w instrukcji nic o tym nie wspokinają :)

prosił bym osoby które posiadają ten model o pomoc bo jednak zasada niby tam sama ale każda wyświetla trochę inaczej !?

Edytowane przez dziubas123

• 0

Generalnie to ma znaczenie ;) bezpiecznik zawsze powinno się montować pomiędzy źródłem zasilania a pierwszym odbiornikiem/przełącznikiem/rozdzielnikiem/kostką ,aby właśnie Tak jak powiedziałeś zabezpieczał wszystko co jest zasilane z tego źródła prądu.