Skocz do zawartości
  • 0

Lowrance Mark 5x Pro - pytanie

n15

Pytanie

Witam.

Od tego sezonu użytkuję zakupione za wielką wodą echo Mark 5x Pro. Kilkakrotnie zdarzyło mi się że, echosonda źle odczytała głębokość podając np.1,2m w miejscu gdzie jest rzeczywiście np.13m.  Dodam, że nie jest możliwe aby taki odczyt echa powstał w wyniku odbicia wiązki od np. ławicy drobnych ryb lub czegoś podobnego. Fałszywy odczyt nie znika z ekranu zbyt szybko, a podczas jego wyświetlania cyfry nie pulsują. Nie pomaga przełączanie między wiązkami przetwornika - odczyt jest ten sam - błędny, zwykle pomaga zmiana skali wyświetlanego zakresu głębokości np. z 5 na10m lub z 10 na 30m. Wczoraj urządzenie mocno mnie w...(wyprowadziło z równowagi) bo gdy tylko odbiłem od brzegu i je włączyłem to na metrowej wodzie zaproponowało mi 12,1m przy czym aby przywołać je do rozsądku potrzebowałem kilku ładnych chwil, sprawdzając różne ustawienia.

Jakie mogą być przyczyny takiego stanu rzeczy? Poprzednie echo którego używałem (X 4 Pro) posiada identyczny przetwornik jak używane obecnie, jednak tam takie sytuacje mi się nie zdarzały.

Dziękuję za wszelkie podpowiedzi i sugestie.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam Mam takie samo echo lecz notoryczny brak czasu . Proszę o pomoc w ustawieniu dwóch funkcji 1.nie mogę znaleść gdzie kalibrujemy termometr i stan naładowania akumulatora 2.jak ustawić echo na łuki Dzięki za pomoc

klik menu na "dużą kratkę"

dane nakladki -klik

konfiguruj- klik

i odpowiednio  .......

• 0

Panowie,mam problem.Dlaczego na częstotliwości 83kHz nic nie widzę?Mam mnóstwo zakłóceń.Cały ekran zamazany.Na 200kHz wszystko jest ok.Pięknie widać.Woda bardzo czysta,głębokośc 10-15m.Jeśli łowię na podzielonym ekranie to po lewej nic nie widzę a po prawej wszystko.Co tu jest nie tak?

• Like 1

• 0

Panowie,mam problem.Dlaczego na częstotliwości 83kHz nic nie widzę?Mam mnóstwo zakłóceń.Cały ekran zamazany.Na 200kHz wszystko jest ok.Pięknie widać.Woda bardzo czysta,głębokośc 10-15m.Jeśli łowię na podzielonym ekranie to po lewej nic nie widzę a po prawej wszystko.Co tu jest nie tak?

Jak masz możliwość podłączenia innego przetwornika to szybko ustalisz przyczynę.

• 0

Przegoniłeś mnie po deszczu, właśnie byłem sprawdzić.Ekran podzielony na dwie częstotliwości, wchodzisz w menu- ustawienia, wyświetla okno z zapytaniem na której częstotliwości chcesz zmienić czułość. Głebokość nie ma znaczenia, choć na 200 kHz  szerszy stożek i więcej zbiera.

• 0

Przegoniłeś mnie po deszczu, właśnie byłem sprawdzić.Ekran podzielony na dwie częstotliwości, wchodzisz w menu- ustawienia, wyświetla okno z zapytaniem na której częstotliwości chcesz zmienić czułość. Głebokość nie ma znaczenia, choć na 200 kHz  szerszy stożek i więcej zbiera.

Akurat na 200 kHz jest węższy stożek  ;)

• 0

Dzięki wielkie! Wystarczyło właczyć ustawienia na podzielonym ekranie:) Ale wstyd:)

• 0

Tak dla dobra nauki i potomnych udało mi się okiełznać Marka z pomocą kolegi @Bierjoza i nie wiesza się.

Twardy reset + użytek ogólny (w ustawieniach sonaru) + wyłączenie auto w opcjach i ustawienie ich ręcznie.

Przetwornik wylądował na sztywno przy pawęży co również mogło się przyczynić do stabilności pracy.

W efekcie podczas dwutygodniowego pływania ani razu nie zawiesiło się

Podczas najszybszych na mojej jednostce przelotów w rzedzie 33km/h wszystko działa nieprzerwanie :)

• Like 1

• 0

Panowie jak ustawić echo mam w/w model os roku ale jestem nieco zielony :( łowie głównie na głębokościach do 10 m a najczęściej do max 5 m. Jeśli to możliwe poproszę o jakieś dane co do wartości czułości itd. Jak odczytujecie np zgrupowania drobnicy? Chciałbym za pomocą echo szukać miejsc występowania stąd okoni wiec stada drobnej ryby na echo by mi zapewne w tym pomogło :) będę bardzo wdzięczny za wszystkie merytoryczne wpisy bardziej doświadczonych w obsłudze tego echo kolegów :) pozdrawiam

• 0

Hej!

Używam tego echa od kilku lat.

Podobnie jak Ty, z tą różnicą, że do max 12m.

Pływam tylko i wyłącznie na ustawieniach automatycznych.

Drobnicę pokazuje bez problemowo, szczególnie powyżej 5m.

Nie miałem nigdy potrzeby aby się w nim bawić, jedyne co to na mniejszej głębokości możesz zmienić częstotliwość (83kHZ) aby echo łapało większe pole.