ictus Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 (edytowane) Nagrywanie w Pal ma znaczenie tylko jesli podlaczasz sie do telewizora przez wyjscie TVout. Jakosc fatalna, lepsza ma teraz kazda komorka Nawet kodowanie koloru przy nagrywaniu HD nie opiera sie na tych standardach PAL/NTSC. Wyjatkiem jest nagrywanie w SD, ale po co do tego GoPro? Reklamowki GoPro nagrywane sa w calosci ich kamerkami. Dostaje profesjonalne materialy nagrywane w GoPro po obrobce i sa super. Dobry program do obrobki i postprodukcji to klucz do sukcesu. Wazne sa tez kodeki. Jesli ma to isc na Youtuba to mozna zapisac w containerze FLV (On2 VP6) w najlepszej jakosci i jest zyleta. Dobry kodek to popularny h.264 ale pliki sa wieksze od FLV. Jak chcesz maksimum jakosci to zapisuj w bezstratnym formacie i wrzucaj np na Vimeo. W After Effects zapisuje w containerze MOV bez kompresji. Jednak na efekt koncowy ogromny wplyw ma tez postprodukcja. Temat za szeroki zeby tu go opisac. W sieci jest sporo tutoriali. Edytowane 13 Grudnia 2013 przez ictus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Reklamowki GoPro nagrywane sa w calosci ich kamerkam nie wzdaje mi sie. http://www.youtube.com/watch?v=A3PDXmYoF5Uswietna reklama. bardzo ten filmik lubie, ale spojz na 2ga minute pozdrowka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czocho Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 nie wzdaje mi sie. http://www.youtube.com/watch?v=A3PDXmYoF5Uswietna reklama. bardzo ten filmik lubie, ale spojz na 2ga minute pozdrowkaTego akurat jestem pewien ....nowy film promujący 3+ tez jest zaj.....ty....trzeba pamiatać, że to tylko reklama i ma na celu zaprezentowanie nowego produktu...pokazanie jego mozliwości i spodobów w jaki można go wykorzystać "w akcji"....i nikt tutaj nie wmawia klientom, że wszystko wyszło z matrycy gopro a nawet jak podał przykład peresada...nie ukrywaja tego napewno duża,duża wiekszośc to gopro h3 BE, ale nie zdziwiłbym się gdyby był tez materiał z reda czy 5dmk2 w podwodnej obudowie ........tak jak powiedział Paweł najlepeij wypuścic nasze wypociny w mov...ale umiejetnie(polecam tutoriale,żeby nic nie sp.....ć)......i niech nikt nie płacze nad wydajnościa kompów w postprodukcji i renderingu....chcecie miec przyjemność z pracy nad swoim materiałem...jest takie rozwiązanie....mac pro+final cut.....ewentualnie mocno wypasiony pecet z ediusem i kartą wideo innych opcji na skróty do pracy z materiałem full hd nie polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 (edytowane) Na pececie miodnie dziala Adobe Premiere i Affter Effect. Fakt ze czas obrobki krotki nie jest, zwlaszcza jak sie renderuje z roznymi procesozernymi pluginami. Tu sa fajne filmiki z gopro:http://www.goprovideohub.com/ Edytowane 14 Grudnia 2013 przez ictus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 (edytowane) Tutoriale: Edytowane 14 Grudnia 2013 przez ictus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vBartek Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Fakt, mocny sprzęt i przyjazne oprogramowanie to podstawa co mogę potwierdzić na swoim przykładzie bo bawię sie na laptopie (ups! )Dell Vostro 1700, 2GB ram, Intel Core Duo 2GHz + jakaś zintegrowana grafika + Sony Vegas. Przy rodzielczości 720p i nie przesadzając z filtrami jeszcze jakoś daje radę ale przy 1080p to już porażka . Na szczęście Vegas oferuje tzw obsługę proxy, która baaardzo ułatwia życie w takich przypadkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wookash Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Cześć Panowie może utworzymy nowy wątek na temat montażu itd. Można by w nim zamieszczać tutoriale i pomysły co do filmów. Co wy na to? Pozdrawiam Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vBartek Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Dobry pomysł, już cos napisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czocho Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Na pececie miodnie dziala Adobe Premiere i Affter Effect. Fakt ze czas obrobki krotki nie jest, zwlaszcza jak sie renderuje z roznymi procesozernymi pluginami. Tu sa fajne filmiki z gopro:http://www.goprovideohub.com/ robił testy z premieremJutro bede robił testy z premierem elementem 12....na pc z 8-rdzeniami i 8GB ....zobaczymy jak pociagnie ...premiere jest zajebisty ze wzgledu właśnie na after effect i szybkozłączke z photoshopem ....brat bardzo sobie chwali, a siedzi już na montażu ponad 10 lat wiec jakies pojecie ma używaliśmy go w firmie do materiałów z sony z1, z5 czy pwm ex1 równolegle z ediusem i jakas karta grass valley i było git...ale 5 lat temu przesiadka na lustra canona i mac pro z finalem i dopiero czujesz, że żyjesz ..........właśnie Bartek o to chodzi, że sprzęt w dzisiejszych czasach musi ogarniać full hd...a nawet te najlepsze konfiguracje czasami sie motają takze nie przejmuj się i jesli masz zamiar w przyszłości montować swoje wedkarskie eskapady odkładaj powoli na cos z lepszymi bebechami....a w tym czasie troche sie powk.......sz .....pomysł z wątkiem dobry dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vBartek Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 ....a w tym czasie troche sie powk.......sz Jeszcze tylko 13 dni . 27-go oczekuję dostawy Alienware 17 Intel® Core™ i7-4700MQ Processor (6MB Cache, up to 3.4GHz w/ Turbo Boost)17.3" WLED FHD Anti-Glare Display (1920 x 1080)16GBDual Channel DDR3L at 1600MHzNVIDIA® GeForce® GTX 770M with 3GB GDDR5Do tego 1-dysk ssd na system i programy, 2- hdd 7200 rmp na video pliki żródłowe, 3-hdd 7200 rpm na projekty, rendering i cache programu do edycji. Domową obróbkę HD łyknie bez zająknięcia. ...Odliczanie do zakupu... a nie, to już gdzieś było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DamianeQ Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Niemały koszt takiego laptopa. Nie zastanawiałeś się nad Xnote'm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vBartek Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Powertowałem trochę internet w poszukiwaniach i przeważyło jednak przywiązanie do marki, warunki gwarancyjne (next business day service) i opinie o wyrobie.Z dellem zawsze sie można ugadać co do ceny i po kilku telefonach nie wyglądało to już tak zniechęcająco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taps Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Oprócz samej kamery i montażu najważniejsze jest dobre światło.To co w fotografii. Jak jest szaro,buro to nie wyciągnie się kontrastów,ostrości ... Czułość tak owszem,będzie się spinać by było naświetlone,ale kosztem ziarna,przepaleń. Mój kolega kupił hero 2 i je poprostu ma.A że zdjęć nie potrafi robić,to kamerka go przerasta.A że ma kasę,to sobie wymienił na hero 3.Zrobił sobie dobrze,na klika dni,ale co filmów nie kręci to nie kręci.Poza jakością,montażem,światłem trzeba jeszcze mieć co nakręcić.A z tym jest najgorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czocho Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Wiadomo sprzęt sam roboty nie odwali....a jak mówi stare indiańskie przysłowie .... "gównem zupy nie okrasisz" 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taps Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Wiadomo sprzęt sam roboty nie odwali....a jak mówi stare indiańskie przysłowie .... "gównem zupy nie okrasisz" tu jest mowa o hero 2 lub hero 3. Ani jedno ani drugie to nie gówno. Ja używam hero 2 tu przykładowy filmik:https://www.youtube.com/watch?v=UtkitLhUSi4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czocho Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 tu jest mowa o hero 2 lub hero 3. Ani jedno ani drugie to nie gówno. Ja używam hero 2 tu przykładowy filmik:https://www.youtube.com/watch?v=UtkitLhUSi4Nie.... zrozumiałeś mnie źle chodzi o to, że jak lipny materiał do obróbki to i tak cudów nie zdziałasz.....czyli mówiąc prosto...jak nagrasz kiepski kadr... do tego np. w cieniu to nie zrobisz potem że jest zajebisty np. w słońcu itp. rozumiesz teraz ? ...zajmuję się fotografią i filmem zawodowo i codziennie w swoim studio mam styczność z klientami-amatorami tzw. pstrykaczami domowymi, którzy oddaja swoje fotki do wydruku czy filmy do sklejenia i czasami płakać się chce... ....wniosek jest tylko jeden.... jeśli ktoś nie ma "fotograficznego oka" i jakiegokolwiek wyczucia kadru czy umiejętności wykorzystania światła, to żeby nie wiem jak sie spinał i tak wyjdzie d...a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 14 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Ja użytkuję na co dzień GoPro3 black. Kamerka na pewno nie jest gównem ale trzeba sobie zdawać sprawę z jej ograniczeń. To jest automacik z af i będzie nagrywał dobrze tylko przy dobrym świetle. Właśnie dlatego fajnie wychodzą np. sceny nagrane w słoneczne dni na śniegu, obraz jest żyletka. Wyleczyłem się już z zabierania tej kamerki na wypady w dni pochmurne bo kręci mydło i mnie to wkurza.Tutaj moja amatorska zabawa GoPro:http://www.youtube.com/watch?v=DxQjDqiVsF4Niestety daleko temu do orginału You Tube jest pod tym względem beznadziejny, chyba że ja nie wiem jak wrzucać albo coś źle renderuję ale orginał jest żyletka. Przy okazji to jest jedno z piękniejszych miejsc w PL jakie znam:) 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRYSTEKWOLF Opublikowano 14 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Mnie nosi z kupnem tego cuda ,ze względu na to że chcę coś ciekawego nakręcić .Chodzi o branie ryby spod samej powierzchni .Zastanawia mnie tylko jak to będzie ,jak przyjdzie wieczór (słabe oświetlenie-ustawienie kamerki na zachodzące słońce) i jak to się wszystko zejdzie do kupy ,czy nie będzie klapy...Filmik wyszedł fajnie ,tym bardziej że strumyk piękny.No i widać że też część ujęć jest po słońce ,a wyszło dobrze.Z tym wrzucaniem filmików na You Tube-a to też kosmos ,żeby wyszło dobrze ,oczywiście kosi jakość strasznie ,szkoda...Dobrze ze u nas tym zajmuje się braciak,ja bym nie miał cierpliwości .Pozdro ,klimat filmiku extra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 14 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Pamiętaj, że GoPro ma szeroki kąt i wszystko z tego wychodzi daleko, żeby dobrze nagrać branie ryby musiałaby walnąć metr od ciebie. Wiem co mówię, mam nagrane z zeszłego sezonu kilkadziesiąt brań bolków na top watery robiłem z tego film. Nigdy nie wyjdzie profeska jak kręcisz samemu. Do takich akcji potrzeba dobrego body konkretnego obiektywu i gościa który śledzi przynętę a drugi łowi. Jak to powiedział kolega mój Robert Hamer żeby nakręcić taki film jak bym chciał to muszę się sklonować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRYSTEKWOLF Opublikowano 14 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Odległość do ryby nie jest problemem ,skład też jest ,tylko musimy dogadać kto się powstrzyma od łowienia na rzecz lansu drugiego :lol: Chodziło mi o jakość nagrania raczej i oświetlenie właśnie ...My wizję tego jak to ma wyglądać mamy taką samą ,tylko o sprzęt chodziło ,a raczej jego konkretne możliwości. Kupię ...,jak będzie lipa zainstaluję żonie jako ukryta kamera Plus połączenie fonem online i wchodzi do sklepu ,a ja mówię jaki browar wziąć z półki Taki Big Brother dla ubogich na żywo .Dzięki Krisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 14 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Recepta prosta, biorą ryby, jeden się poświęca( bo albo się kręci albo łowi) i filmuje drugiego. Z GoPro po prostu trzeba się wstrzelić w warunki a jeśli ich nie ma a się upierasz to filmować pod światło. Tipsa jak nagrać branie masz na moim klipie. Im wyżej ustawisz kamerę tym lepiej to wyjdzie. Warto zainwestować chociażby w prosty monopod, tylko nie ten ze sklepu go pro bo on jest nic nie warty. Jakiś taki metalowy z dobrą złączką i głowicą kulową. Jak kolega to nad łeb wyciągnie to zawsze będzie lepiej wyglądało. W ogóle jak chcesz kręcić to się przyłóż najbardziej do stabilizacji obrazu. Jak najmniej kręcić z ręki a jak najwięcej ze sprzętu. Tanio nie jest statyw z głowicą olejową to min 600pln ale jak się chce robić filmiki miłe dla oka to niestety trzeba mieć. Cały ten majdan wlec ze sobą nad wodę to też trzeba mieć samozaparcie. Mój zestaw waży coś koło 15kg razem czyli kamerka + akcesoria + mały statyw, duży statyw do dźwigu i sam wysięgnik. Teraz pomyśl sobie, że sprzęt profi to jest jakieś 50kg gratów i weź to noś nad wodę..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRYSTEKWOLF Opublikowano 14 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 No niestety do tego że ktoś się musi poświęcić już doszliśmy ,tylko jeszcze kto to ma być musimy dogadać jak mówiłem Mam taką wyspę z plażami i tam można coś ciekawego nakręcić lub z burty wyspy.Z burty długi statyw mniej potrzebny ,ale na plaży już tak i to konkretny.Kasa to sprawa drugorzędna i do ogarnięcia spokojnie ,dżwiganie tego bajzlu we dwóch też oki ,będzie jeżdzić w samochodzie albo leżeć w łajbie .Przy ustawianiu i skręcaniu jest trochę roboty jak myślę ale co ,damy radę ...Mówisz 50 kg ,sporo... ale i cięższe graty tachałem na plecach i w łapkach ,był czas się przyzwyczaić ,tylko po co człowiek staje się coraz starszy ,a nie odwrotnie Dzięki za opis Krisu, jeszcze raz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 14 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 (edytowane) Gdybyś się rzeczywiście napalił i chciał sobie złożyć sprzęt pod GoPro, to napisz do mnie na pv. Podpowiem jak zrobić Crana i dam namiar na statyw. Zaoszczędzisz czas który ja na to poświęciłem:) A składanie- rozkładanie to max 5 min Edytowane 14 Lutego 2014 przez Krisu23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 14 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Kris, świetny filmik..dawaj więcej!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 15 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Na razie się uczę Patu:) No ale mówisz, masz. To była moja pierwsza próba nagrania czegokolwiek Cranem.http://www.youtube.com/watch?v=va7ZG3ncSKI 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi