lorbas Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2008 Wczoraj szukałem kropek na Dobrzycy w górę od Iłowca(górna Dobrzyca)Cały lewy brzeg co jakieś 25 m opalikowany pomalowanymi fluo pomaranczową farbą i dodatkowo na tych palikach zawiązane kawałki taśmy foliowej.Nadto co jakies 100m przy paliku wkopany typowy ,betonowy bloczek mierniczy z krzyżykiem na górze.Czy ktos może wie o co tu chodzi.Może ktoś z Wałcza wie ??.Czyżby znów melioranci chcieli naprawiać rzeczkę.Szedłem w górę wędkując 2 godz.(wolno)Nie było temu końca !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paskud pomorski Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 nie ma pojęcia po co to, ale kiedyś podobne coś widziałem w pobliżu ujścia Pilawki. Lecz po jakimś czasie nic znacznego sie nie wydarzyło. Dla wszelkiej pewności warto jednak chuchać na zimne i dowiedzieć się w starostwie lub odpowiednim RZGW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 Witaj @lorbas.A od którego miejsca łowiłeś, od progu przy parkingu koło zajzduczy od mostu na drodze Czaplinek-Wałcz, i czy są tam jeszcze bobry.Pozdro Jachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lorbas Opublikowano 6 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 @ janusz walaszewskiOd mostu na drodze Czaplinek Wałcz w górę.(to jest nieco powyżej tego miejsca gdzie jest zajazd przy szosie i ten próg)W zeszłym roku było tam dużo bobrów.Obecnie widać stare miejsca żerowania bobrów,ale żadnych swieżych.Być może wyniosły się z powodu mocowania tam tych palików i reperów ??Zbyt duży niepokój?Od kilku lat zauważyłem że tam gdzie były bobry rzeczka robiła sie ciekawsza(dolki,głęboczki,zawałki) ale też nie było w tych miejscach pstrągów.Może kojarzą się pstrągom z wydrami?Ciekaw jestem czy inni koledzy zauważyli może też taką zależność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paskud pomorski Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 twierdze podobnie, mam pare miejscówek gdzie zawsze coś było, teraz bobry przyjszły, nokosiły drzew, rozpierducha kompletna a pstrungów niet. Mam znajomego który twierdzi wręcz odwrotnie, ale chyba ma na myśli stare bobrowiska. Tam gdzie świeża ścinka, białe badyle w wodzie, a na brzegu autostrady do wody normalnie mi nigdy nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziuta Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2008 Postaram się w najbliższych dniach dowiedzieć czy RZGW Szczecin wydało decyzje w sprawie uregulowania Dobrzycy. Dam znać. Lubię tę rzeczkę i jeśli są jakieś niecne zamiary to warto o nią powalczyć.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemba Opublikowano 7 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2008 Coś podobnego widziałem w zeszłym roku nad Wartą, z rozmowy z miejscowym wynikało że to jakaś firma poszukująca złóż ropy rozstawia. Nie wiem czy nad Dobrzycą jest podobnie, ale jak piszą koledzy lepiej dmuchać na zimne. Nie byłem jeszcze nad Dobrzycą, a chciałbym zobaczyć naturalną rzekę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi