Skocz do zawartości

Przygotowania do sezonu sandaczowego 2008

wobler129

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 78
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Akurat ten model jest tonący,po rzucie :lol: musisz sprawdzić na jakiej głębokości żerują sandacze(ja robię to tak,przy pierwszym żucie licze do 2-óch przy drugim do 3-ech itd) jak są i żerują to musisz je trafić.Prowadzenie akurat tego wobka:2-3 obroty korbką i stop na sekundę dwie,zazwyczaj wtedy następuje branie UWAGA:przy zbyt luznej plecionce nie poczujesz brania,można sie nabrac na zaczep.Jak chcesz więcej info pisz do mnie na GG.pozdro.

Witam, tak sobie czytam ten wątek i dopowiem swoje 2 zdanka...

Zacznę od tego, że nie jestem ekspertem w sandaczowaniu ale w poprzednim sezonie uparłem się, że będę je łowił i kilka złowiłem . Łowisko: Odra w okolicach Wrocławia.

Zauważyłem pewną prawidłowość:

1.pora roku: lato

pora dnia: po zmierzchu (za dnia nic nawet nie dziubneło!!!)

przynęta: wobler w kształcie i kolorze uklei

charakter łowiska: płytka woda z kamieniami na dnie, zdarzało się je łowić też w zielsku pod warunkiem, że w okolicy są kamienie prowadzenie przynęty: jednostajne, dość szybko

W trakcie dobrego żerowania tempo prowadzenia jak na bolenie. Podczas wysokiej wody (tu akurat także w środku dnia) ciągnąłem na zmianę bolenie i sandacze z jednego miejsca :D. Woda gotowała się od wyskakujących uklei - Eldorado.

2. pora roku: jesień, początek zimy

pora dnia: cały dzień

przynęta: zielono-brązowy(nie motor oil) twister z brokatem 8cm, niezłe było też kopyto podobnej wielkości w jasnych kolorach

charakter łowiska: dołki z twardym dnem

prowadzenie przynęty: wleczenie po dnie lub opad

Ogólnie zachęcam do zostania nad wodą (lub przyjścia) po zmierzchu w miesiącach letnich. Poza sandaczami zdarzały się niewielkie sumy, ładne klenie a nieraz nawet zagubiony wieczorny szczupaczek. W nocy słychać jak woda się ożywia po upalnym dniu.

• 1 miesiąc temu...

Oj daleko szukałem tego wątku dzisiejszy przyłów podczas boleniowania.

Niestety sandał miał wokół całego łba to co jest obok niego :( i z tego obfite rany ale oby się szybko wykurował. Szybki pomiar i fotki i nowy rekordzik 94cm waga koło 8-10kg bo cieżko z nim było. Zyłeczka 0,18 i przynęta boleniowa tyle że prowadzona po dnie według wskazówek RH.

http://img390.imageshack.us/img390/1007/s6004967ky9.th.jpg

http://img211.imageshack.us/img211/2217/s6004966ey0.th.jpg

Macie racje tyle tylko że byłem sam, a nie często się łowi takie rybki, przynajmniej u nas, wszystko robiłem szybko, a żeby mu zdjąć to coś co miał na sobie musiałem go wyciągnąć i nie było to takie proste samemu. I długo się nie męczył bo zrobiłem tylko te 2 foty potem go obmyłem i poszedł zadowolony spowrotem napewno będzie mu teraz lżej!

no Panowie bez ,,przesadyzmu :unsure: , jak kolega sam był nad wodą to w powietrzu by mu tego koła nie zdjął :wacko: sam bym bez wahania

położył go na piasku żeby mu to zdjąć jak najdelikatniej, zamiast wyszarpywać w powietrzu :wacko: no chyba że bym miał kamizelke to bym

zdjął i na niej biedaka położył B) a kolega @Redzi zachował się na 5+ jeśli był delikatny i go obmył to nie mam żadnego ale...