Skocz do zawartości
  • 0

Pod choinkę

admin

Pytanie

Cześć,

Czy ktoś z forumowiczów dostał coś wędkarskiego pod choinkę? Osobiście w tym roku na Mikołaja (6.12) sprawiłem sobie sam prezent ale i tym razem znalazłem coś w sam raz i na czasie. Dostałem mianowicie książkę Troć wędrowna Janusza Nyka. Właśnie czytam pierwsze rozdziały by nadrobić mój brak wiedzy w tej kwestii. Książka dobrze napisana, wiele ciekawych informacji o zwyczajach tej ryby, sprzęcie, miejscu występowania oraz kilka bezcennych informacji o jej braciach łososiu i pstrągu tęczowym.

a co u Was?

Pozdrawiam

Remek

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Pod choinke dostalem akwarium , zona od razu zauwazyla ze teraz to juz nie musze na rybki jezdzic :lol:. Do tego obraz-plaskorzezbe , scenke wedkarska ; dwoch wedkarzy na lodzi holuje bassa , fajna sprawa na sciane jak juz kiedys sie dorobie mojego pokoju wedkarskiego :unsure: . Oczywiscie juz wczesniej kupilem sobie Awida St Croix i Daiwe Milionaire jakby Mikolaj mial za duzo pracy . Musialem troszke mu pomoc hi,hi,hi :mellow:

• 0

Ja podobnie jak koledzy trochę pomogłem św.Mikołajowi, który zostawił pod choinką w ładnym małym pudełeczku kluczyki i dowód rejestracyjny do małego autka na ryby. Jak wyszedłem przed blok (mieszkam w bloku na osiedlu) zauważyłem, że autko jest na bardzo niskich oponach, takich na 50. To w terenie nie praktyczne. No, ale jak mówi przysłowie - ofiarowanegu koniowi w zęby się nie zagląda....

Dostałem równeiż od innego MIkołaja fajne kalosze z możlwością zawiązania na górze. Snieg nie będzei wpadał na rybach do środka. Tylko u nas na dziś jeszcze nie ma śniegu.

pozdrawiam

• 0

No niestety w tym roku mikołaj chyba nie zachaczył o żaden sklep wędkarski :( . Ale dostałem nowe sekarpetki :wacko: :lol: :lol: :lol:

@Jerry. Akwarium to super sprawa. Jest to moje drugie hobby które skutecznie konkuruje z wędkarstwem. Zwłaszcza doceniam to zimą, kiedy na ryby nie chodzę (albo bardzo żadko). Miłej zabawy.

• 0

hehe Moja niestety juz dawno stwierdzila,że sprzetu wedkarskiego to ona mi nie bedzie kupowala bo nie chce krecic bata na siebie (im wiecej na rybach tym mniej z nią )

wiec dostalem portfel co bym mial gdzie trzymać ... zaskórniaki na ryby :mellow: :mellow: :mellow: :mellow: <_< :unsure:

• 0

@Phalacrocorax :D, akwarium sie zajmie moj synek Piotr , mial juz kiedys takie , ino mniejsze , w Polsce . Widzialem tu duze akwaria z malymi rekinkami , takimi 50cm . Wygladaly one pieknie . Osobiscie to bym wolal z rybami o ktorych piszemy ze lowimy :mellow: , ale na takie akwarium potrzeba by duzo miejsca .

• 0

Thymallus, dostałeś wóz? No to niezły ten Twój Mikołaj (Gwiazdor) :mellow:. Co to za maszynka?

Jerry, jakiej wielkości to akwarium? Może szczupaki i muskie albo jakieś bassy? Miałem gdzieś artykuł o hodowli szczupaków w akwarium.

Efex, widzę, że Fuego opanowało ludzi Salmo :D Jestem ciekawy Twoich relacji użytkowych. Rzeczywiście to kołowrotek za pośrednictwem, którego można rzucić i to całkiem nieźle. Na jakim kijku go będziesz stosował?

Widzę, że prezenty były, teraz czekamy do następnych świąt (???). A to dopiero za rok :D

Pozdrawiam

Remek

• 0

Remku jaki tam wóz. To jest mały samochodzik, już używany czyli jak to się mówi z drugiej czy też trzeciej ręki. Ale ja i tak bardzo się cieszę. Może nie będzie takich kłopotrów z wyjazdem jak na zakończenie ostatniewgo zlotu. Oczywiście jak mnie znowu zaprosisz na co po cichu liczę.

pozdrawiam

• 0

Efex, widzę, że Fuego opanowało ludzi Salmo :D Jestem ciekawy Twoich relacji użytkowych. Rzeczywiście to kołowrotek za pośrednictwem, którego można rzucić i to całkiem nieźle. Na jakim kijku go będziesz stosował?

Kilka miesięcy temu dostałem w prezencie taki kijaszek zrobiony podobno specjalnie dla mnie. Ma następujące parametry: 1,85 m, cw.30-70 gr, action: x-fast. Używałem do niego Triona i było super, ale na jednej z wypraw założyłem pożyczoną od PP Fuego i zrozumiałem, że to jest to! Zobaczymy jak się sprawi tez zestaw w sezonie.

Pozdrawiam B)

• 0

Przed Mikołajkami dostałem od moich synów poniższego SMSa:

Tato, grudzień to bardzo obfity w niepowtarzalne dla Ciebie okazje miesiąc. Pojutrze Mikołajski, za 10 dni Twoje imieniny, za dwa tygodnie Gwiazdka. Czy masz jakiś wymarzony prezent, który wiekością marzenia objąłby te trzy okazje i byłby godnym prezentem od Twoich dorosłych synów?

I tak właśnie stałem się szcześliwym posiadaczem GPSa Lowrance iFinder GO...

Gadda

• 0

Darku, nie wiem. Nigdy, no prawie nigdy nie łowiłem z echosondą. Na ostatnim zlocie Mifek miał takie urządzenie i jak przepływały pod nami stada szprotek czy jakichś innych tobiaszy ( na monitorze nie mogliśmy rozróżnić) to nadgarstek dostawał dziwnych wibracji. Prześmiewcy potem twierdzili, że były to woblery jednej znanej firmy trolowane przed nami. Jak było na prawdę to się chyba już nie dowiemy.

Moich młodsi koledzy z Poznania kupili ostatnio takie urządzenie. Może po zejściu lodu uda mi się zaokrętować na łódz z tym wynalazkiem.

A tak na poważnie to są fora specjalizujące się w obsłudze takich urządzeń. Wystarczy tam poszperać. Będziesz miał dokładne położenie, głębokość temperaturę wody obraz dna regulowany zoomem. Urządzenie nawet potrafi naprowadzić łódz na miejsce ostatniego połowu. To jest chyba oprócz głębokości najfajniejsza właściwość. Może kiedyś sam sobie kupię taki elektroniczny głębokościomierz. Zobaczymy.

pozdrawiam

• 0

Remku, Był kiedyś artykuł o chodowli szczupaka w akwarium w miesięczniku Nasze Akwarium. Nie wiem czy myślisz o tym samym artykule (zamieściłem go o ile pamiętam jeszcze na zielonej stronce). Jeżeli jest chęć to mogę go zeskanować i wysłać.

To była w ogóle cała seria artykułów o chodowli ryb krajowych. Z drapeżników był też sandacz i... o zgrozo! sum.

• 0

@phala, dokładnie o tym mówię :mellow: Zresztą rzeczywiście artykuł o hodowli szczupaka mam od Ciebie z forum Salmo. Chętnie poczytam o innych gatunkach :D Może kiedyś zrobię takie akwarium gdzie będą pływały sumy :mellow:

No, no Gadda ... nieźle ... a tak wogóle to niezły ten SMS. Jestem ciekawy kiedy moja córka napisze mi przez SMS'a co chcę wędkarskiego :mellow:

Pozdrawiam

Remek

• 0

Witam

Dlaczego kolega napisał i... o zgrozo! sum. proszę o wyjaśnienie. Ja tego nie rozumię. Przeciesz kiedyś współwłaściciel Salmo napisał artykuł w którym udowadnia, że największe spustoszenie w pogłowiu szczupaka dokonują wędkarze. Przychylam się do tej opini.

Skoro jest akcja ratujmy szczupaka, jest zwyczaj wypuszczania złowionych szczupaków wśród kilkudziesięciu wędkarzy krajowych to może hodowla akwaryjna jakoś pobudzi ochronę gatunku.

A sum może będzie jakąś alternatywą dla wybitnych łowców szczupaków. Przed świętami widziałem na lokalnym targu całą wannę żywych szczupaczków o przeciętnej długości 30 cm. Aż serce bolało jak się potrzyło na ten obrazek.

pozdrawiam

• 0

Pamiętaj Thymallus, że ten szczupak był po prostu przyłowem w odłowie karpia hodowlanego ze stawów rybackich. I tutaj kłania się polityka ... i tak nikt by tego szczupaka nie kupił (bo kto zarybia w środku zimy szczupakiem) więc lepiej sprzedać detalicznie a ostatecznie wyrzucić razem z odpadkami na śmietnik. Wielka szkoda, oj wielka ... i marnotrawstwo.

Pozdrawiam

Remek

• 0

Ja niestety nie dostałem nic z wędkarskiego sprzętu. :(

Większość Mikołajów twierdzi, że mam już wszystko co mi potrzeba...ale to nieprawda bo ja cały czas czegoś potrzebuję... :mellow:

Z prezentów około-wędkarskich dostałem wspaniały znaczek (breloczek) do kluczy. Jest to rekin z wygrawerowanym moim imieniem i z życzeniami powodzenia na rybach. :D