Skocz do zawartości

Młynek do light casta

EMMS

Rekomendowane odpowiedzi

daje rade... na razie max z czym musiał się zmierzyć to bolek ok 45cm na szybkim przelewie... 

generalnie musiałem na nowo uczyć się nim rzucać... Reka która do tej pory przywykła do kijów typu F/XF miałem niewielkie problemy i zdziwko gdy nagle się okazało, że szybki i dynamiczny rzut z tego kija w niczym nie pomaga, a wręcz przeszkadza... :P

Mifek ja myslalem ze Ty tylko cast... :0

dobrze myślałeś :)

Dla mnie UL w BC to tak 2-4gr i lowilem tak jeden sezon. Kij to byl moj Custom na blanku WFT penzill do 5gr skroconego do 1.7m. Podpieta byla Zonda 68L Megabassa. Takim zestawem lowilem klenie, jazie i pstragi. Gdzie sie dalo porzadnie naladowac kija latalo od 2,5gr bardzo przyzwoicie ale lowilem praktycznie zawsze bradzac. Komfort zaczynal sie od 4gr. Z przypadku trafilem spina UL i tak juz zostalo. Czlowiek docenia komfort gdy nie ma jak podac wabika jak tylko z "hustawki". Wyroslem z tego parcia na casta zwlaszcza ze uwielbiam lowienie mini wobkami i tzw. Bait finesse. Cast to super sprawa i uwielbiam ta metode ale wszystko musli byc przemyslane i dopiete na ostatni guzik. Aktualnie uzywam 2 casty klasy M i MH i spina klasy ML i ogarniam wszystko co chce ;)

chodzi mi o sama dlugosc - mialem casty 3 i 2.70 i oba byly dla mnie mega nieporeczne, machalem jakims abu o dlugosci 2.4 (vadeta ? ) i to juz by uszlo jako tako ale najlepiej trzyma mi sie kij o dlugosck 1,98 i dopiero z nim czuje sie normalnie - za to w spinie kij 2.70 nic a nic mi nie przeszkadza ... dziwny czlowiek ze mnie...

chodzi mi o sama dlugosc - mialem casty 3 i 2.70 i oba byly dla mnie mega nieporeczne, machalem jakims abu o dlugosci 2.4 (vadeta ? ) i to juz by uszlo jako tako ale najlepiej trzyma mi sie kij o dlugosck 1,98 i dopiero z nim czuje sie normalnie - za to w spinie kij 2.70 nic a nic mi nie przeszkadza ... dziwny czlowiek ze mnie...

faktycznie dziwny jestes... 

Idąc takim tropem można wystartować z multikiem i trzymertową wędką. Przy bezwietrznej pogodzie pewnie z 7 metrów by się osiągnęło...

idac tropem niektorych wypowiedzi, mozna pomyslec, ze masochizm jest szeroko rozpowszechniony wsrod wedkarskiej braci ... o mitomanii nie wspomne :P

mifek, on 21 Nov 2013 - 12:51, said:snapback.png

3,05 to wedka w zasadzie tylko na odkryty brzeg i duża nizinną rzeke... innych zastosowań dla niej nie widze - póki co...  :P

Można się od wilków oganiać :D

E, tam! Ja łowię wędkami +/- 3m i czasem żałuję, że nie mam przy sobie takiej ze 2-3m dłuższej  :D

A co do wilków - zdarzało się, że człowiek się wędką opędzał, ale od psów, ewentualnie zbyt namolnych krów.  B)

mifek, on 21 Nov 2013 - 12:51, said:snapback.png

E, tam! Ja łowię wędkami +/- 3m i czasem żałuję, że nie mam przy sobie takiej ze 2-3m dłuższej  :D

A co do wilków - zdarzało się, że człowiek się wędką opędzał, ale od psów, ewentualnie zbyt namolnych krów.  B)

Masz racje do spławika 3m to minimum :) hehe 

Masz racje do spławika 3m to minimum :) hehe 

Jak chcę spod kilkumetrowych nawisów sięgnąć wody, to 3 m minimum.

Swoją drogą, że wyobraźnię mam szeroką, ale łowienie castem 3m+ to rzeczywiście trudno sobie wyobrazić.

Edytowane przez Leadrock

No jak miałem kije 3 i 2.70 bylo to nagmine - w kijach krotkich jakos tego nie zauwazam :P

Bo jestes dalekowidzem i pod nosem jak coś CI się plącze skręca to nie widzisz  :P

Edytowane przez RafałWrocław

Dlugosc casta to temat na inna bajka :P 3m kij to u mnie jedynie jako sztanga do fasoli, ale kazdy lubi co innego. Zeby dobrac konretny zestaw UL\L trzeba wydac sporo siana. Wszystko musi byc dopiete na ostatni guzik. Kij, multik, linka i co najwazniejsze sa przynety lotne i mniej lotne. Do tego nie kazde lowisko daje takie mozliwosci uzycia casta. Przerabialem wszystko i osobiscie doszedlem do wniosku ze spin to uzupelnienie castingu i nie ma sensu sobie czy innym cos na sile udowadniac. Sa przeciez ladne spiny a mlynkow tez multum ;)

• Like 1

Dlugosc casta to temat na inna bajka :P 3m kij to u mnie jedynie jako sztanga do fasoli, ale kazdy lubi co innego. Zeby dobrac konretny zestaw UL\L trzeba wydac sporo siana. Wszystko musi byc dopiete na ostatni guzik. Kij, multik, linka i co najwazniejsze sa przynety lotne i mniej lotne. Do tego nie kazde lowisko daje takie mozliwosci uzycia casta. Przerabialem wszystko i osobiscie doszedlem do wniosku ze spin to uzupelnienie castingu i nie ma sensu sobie czy innym cos na sile udowadniac. Sa przeciez ladne spiny a mlynkow tez multum ;)

Swieta racja :D Poza tym w baitcatingu jest na wszystko na opak. Kołowrotek z góry, przelotki z góry, i czym lzej tym drozej :D

Zeby nie bylo nie neguje dlugich kijów, ale mi jakos osobiscie nie podeszły :D

Z długością sprawa jest bardzo prosta. Jeśli w spinie ktoś z jakichś ważnych względów (najczęściej łowisko + ryba+technika) używał jakiejś długości, to trudno by oczekiwać, że teraz podporządkuje długość wędki kołowrotkowi który jest przypięty. Tzn. da sobie wmówić, że obsługa takiego zestawu w jakiś sposób ustępuje zestawowi o innej długości. Dotyczy to obu sytuacji, zamiany długiego na krótki i odwrotnie. Długość wędki nie ma nic wspólnego z łatwością, ergonomią, techniką rzutów multiplikatorem. Jest tylko dobrze dobrany zestaw, tak jak w spinie. A zestaw castingowy i tak będzie lżejszy.  :)

• Like 2

Też trzeba pamiętać, że to jest bardzo subiektywna kwestia. Niektórzy przyzwyczajają się do długości, inni mogą je zmieniać bez uszczerbku na komforcie łowienia. Dla przykładu ja:-) Czasami biorę trzymetrowego UL na stałej szpuli i macham za jaziem kleniem mając przy tym dużo zabawy. Myślę, że dobrze jest mieć odskocznię od casta, żeby od czasu do czasu urozmaicić sobie życie. Żeby życie miało smaczek nie?

Faktem jednak jest, że po zasmakowaniu klasy wagowej castingowego, w miarę porządnego zestawu, można zacząć wybrzydzać w związku z ciężarem stałoszpulowców i standardowych kijków.

• Like 1

Oj tam, oj tam ;)  Ja się długości nie czepiam, bo każby łowi jak mu wygodnie, lub jak tego dane łowisko wymaga, ale ciekawi mnie wędka o długości minus 3m.....to co, ona jest wklęsła do innego wymiaru o te 3m czy co :lol:

Widzę, że próbujesz do cna wyczerpać humorystyczny potencjał kijka "-3m". Paliłeś coś ostatnio?  <_<