Skocz do zawartości

Młynek do light casta

EMMS

Rekomendowane odpowiedzi

Tak żeby mówić o rzutach w zbliżonym dystansie jak przy spinningu.Wobek musi ważyć +/-5g w masie skupionej powiedzmy przy długości 3cm+.Wszelkie małe pchełki o wadze 1-1,5g czy 2 można zostawić w domu.Nie ma takiego multika żeby komfortowo posyłał takie coś na odległość 20-30m,chyba że przy tajfunie w plecy.

Jaca z m.pl podobno rzuca muchą na 1g wolframowej główce pod drugi brzeg, tylko nie wiem jaka to jest odległość. Z własnego skromnego doświadczenia mogę potwierdzić, to co mówi Tomy, coś musi tą szpulę napędzić i fizyki się nie okłamie, a szkoda :( Oczywiście można rzucać i takimi przynętami, a w wielu miejscach wystarczą nam takie odległości, jednak w porównaniu do spiningu, są to odległości mizerne.

dla mnie bardziej ograniczającym jest technika podania. O ile w spinningu wobka 1,5g mozesz wysunac z wnęki w krzakach i rzucic tylko z bujnięcia to w castingu nie jest już to takie hop siup. Na szczęscie wiekszość moich łowisk nie wymaga aż takiej ekwilibrystyki...

podobno? ... kiedys slyszalem ... nikt nic nie widzial, ale cos slyszal ... przypomina mi to torche slynne 2000 boliwijskich pesos :)

swoja droga, kiedys bywal tutaj taki facet, ktory obiecal nagrac i wstawic film, jak rzuca kleniowymi smuzakami na ponad 50 metrow, to bylo jakies 5 lat temu ... nadal czekamy cierplilwie ... byc moze nie bylo odpowiedniego wiatru przez te 5 lat, trudno powiedziec :)

nie zapominajmy w tym calym obledzie, ze rzucic na odleglosc nie oznacza podac przynety tam gdzie chcemy i tak skutecznie jak chcemy ...

tu nie chodzi o rzut widlami do rzeki tylko o wedkarstwo ;)

Jaca z m.pl podobno rzuca muchą na 1g wolframowej główce pod drugi brzeg, tylko nie wiem jaka to jest odległość. Z własnego skromnego doświadczenia mogę potwierdzić, to co mówi Tomy, coś musi tą szpulę napędzić i fizyki się nie okłamie, a szkoda :( Oczywiście można rzucać i takimi przynętami, a w wielu miejscach wystarczą nam takie odległości, jednak w porównaniu do spiningu, są to odległości mizerne.

Fizyki się nie okłamie. Jaki to musi być kij, żeby go zładować 1 gramem? No i tą szpulę rozpędzić? 

Mogę z mojej strony tylko dodać, że w klasie lightowego castingu cały sezon machałem zestawem FENWICK ELITE TECH SMALLMOUTH ESMC6102M-F 3-18 gr. + DAIWA PIXY 68L i jestem mega zadowolony. Od maleństw po slidera 7s, jak zachodziła potrzeba.

Także pixę polecam.

Ja szczerze powiedziawszy z UL dałem sobie spokój, a Light w moim wykonaniu to główka minimum 5g i to jest dopiero komfort przy moich umiejętnościach i Daiwie Liberto Pxy zaprzężonej do seekera sp703. Jak nie patrzeć 5g plus paproch to też maleństwo ;)

Ja bym tak w to nie watpił... mega ladujacy sie patyk do 5 / 4 gram + cc+avail+magnetyk + linka tyle ile potrzbrzeba - no i przyneta wazy juz 1g/ 1.5g  odleglosci nie beda dalekie, ale nawet z spina by daleko nie lecialo...

Popadanie w taką skrajność to już docieranie do granic wyobraźni S. Lema :D Poza tym - do mikromikrusów suchych muszek i innych piórkowych przynęt najlepiej wykorzystać muchówkę i tyle :)

Mam taki zamiar :D hehe mucha UL pod klenie i może szczupakowa ale to jeszcze nic pewnego :D 

przy ciurku o szerokosci 2 metrow wystarczy taki 7 stop i ... juz mozesz klasc wabiki na drugim brzegu ^_^

Idąc takim tropem można wystartować z multikiem i trzymertową wędką. Przy bezwietrznej pogodzie pewnie z 7 metrów by się osiągnęło...