Skocz do zawartości

Młynek do light casta

EMMS

Rekomendowane odpowiedzi

Rafal zdaje sobie sprawe ze porownanie budzi kontrowersje ale kiedys dalo rade a dzis wedkarze zamiast siemzastanowic co by bylo dobre a co mozna by zmienic wola gotowe rozwiazania. Pletka jak najbardziej jest linka rewolucyjna aczkolwiek nie pozbawiona wad. Lowiac kijem uzbrojonym w mikroski wezel jest bardzo uciazliwy. Zima malo ludzi jedzie nad wode bo mroz i pletka marznie itd. Ja nikoomu nic nie narzucam ale zachecam do refleksji czy aby na pletce swiat sie konczy? Ja pisze to caly czas w odniesieniu o casting tak wiec mowmy tylko o tym z perspektywy castingu ;)

Nikt tutaj nie pisze, że świat się kończy na plecionce, a raczej Ty sugerujesz że mono i FC są nie do pobicia, a łowiący na plecionki to po prostu albo lenie albo ludzie mający słabe wędki. Każda linka ma swoje wady i zalety. Każdy musi sobie wybrać to co mu bardziej odpowiada 

• Like 1

Właśnie mateusz. Tylko jest jeden problem. ŚWIADOMOŚĆ WYBORU. jeden łowienie tak bo próbował inaczej i tak właśnie mu pasuje. A drugi łowi tak bo koledzy tak łowią coś tam czasem łowią więc na pewno tak jest dobrze...

Ja pisze w odniesieniu o sprzet castingowy. Po drugie uzywanie tylko plecionki do wszystkich metod jwazam za lenistwo a po 3 trzeba isc ciagle do przodu a nie lowic jak lowiono 10 czy 20 lat temu. Ot cala filozofia. Najwiecej maja do powiedzenia Ci co lowia tylko na plecionki a zylki znaja z polek sklepowych ;)

Akurat 20 lat temu to plecionek za dużo raczej nie było, a jak były to przeważnie mizernej jakości, w związku z czym zdecydowana większość łowiła na mono, więc z tym pójściem do przodu, to coś nie tak.

Tak samo nie możesz używać do wszystkiego żyłki i FC, bo to też mija się z celem i zakrawa o lekki masochizm. Używam też żyłek, ale nie przy spiningu i nie przy tych rybach, na które się nastawiam.

Nie przesadzajmy tak z tym naśladowaniem Japończyków, bo niedługo będziemy musieli jeździć po lewej stronie jezdni (podobno też jedynej słusznej) 

Edytowane przez MateuszDDZ

@Predatorhunter nie uważasz że cztery lata z castingiem to trochę zbyt mało aby ustanawiać standardy ? Na castmanii przekonywałeś że cast powyżej 6`6 to " dla tych co chcą sobie przedłużyć " , tu na jerku osoby nie chące przejśc na FC  lub mono nazywasz leniami. Może przydałby się większy dystans ?  ;)

• Like 1

A kto tu mowi o nasladowaniu japonczykow? Do wnioskow doszedlem metoda prob i bledow. Nie jestem monotematyczny i na przelomie sezonu lowie:pstragi, klenie, jazie, okonie, sandacze, szczupaki, i co tam mi sie uwiesi. Masochizm czy ja wiem? FC dzieki swojej malej rozciagliwosci zastepuje doskonale pletke a po za tym jest cichszy i gladszy. Osiaga sie wieksze dystanse bo nie ma tarcia po przelotkach. Panowie zle mnie zrozumieliscie, nie jestem nabormuszonym pyskaczem ale osoba ktora chetnie dzieli sie swoimi spostrzezeniami a ze cenie szczerosc to czesto wale prosto z mostu. Pletka jest do zastapienia i trzeba powoli spojrzec prawdzie w oczy ze nie jest to linka bez wad i mysle ze warto szukac nowych rozwiazan?

Zdania wyrwane z kontekstu i ocena przez internet to twoja postawa na brak argumentow? 5 intensywnych lat nauczyly mnie jednego, nie kopiuj a probuj wszystkiego. Tak tez zrobilem. Mialem kije dlugie i bardzo krotkie, lowilem castem od ul do xxxh, uzywalem roznych linek od mono po nylony, pletki fc i teraz kolej na VEP itd. Jestem osoba ktora chce zrobic wszystko jak najlepiej sie da, nie szczedzac srodkow i czasu. Dziwi mnie to Jarku ze ty taki kozak a nic powiedziec nie potrafisz bo lowisz jak 90% wedkarskiej braci. Nic nikomu nie przekarzesz bo co wiesz wiedza juz wszyscy. Ale to Polska mentalnosc, po co cos zmieniac jak mi tak dobrze. Przeciez zawsze moze byc lepiej ;)

Kamil ale musisz też zrozumieć że ciężko będzie zamienić cienką wiotką placionkę 20-30lb na odpowiedniej grubości FC lub mono. Bo to będzie grubośc ponad 0,43 mm. Ja nie neguje używania monofilu bo mam terż taki na szpulach ale używam częściej plecionkę a mono jest do zadań specjalnych. Dostęp do dobrym FC i mono mam bardzo duży bo są w okolicznych sklepach.

Jeśli taką niezaprzeczalną zaletą jest są dalekie rzuty i gładkość, to spróbuj nanofila, albo jeszcze lepiej HM8X - wytrzymała i do tego gładziutka. Nie na jednej plecionce świat się kończy. Ja w tym sezonie przerobiłem już trzy na okoniówce i zawsze było jakieś "ale", na razie stanęło na strenie 8lb, ale na przyszły sezon na pewno zmienię na tuf line, albo ww. dragona.

• Like 1

Zdania wyrwane z kontekstu i ocena przez internet to twoja postawa na brak argumentow? 5 intensywnych lat nauczyly mnie jednego, nie kopiuj a probuj wszystkiego. Tak tez zrobilem. Mialem kije dlugie i bardzo krotkie, lowilem castem od ul do xxxh, uzywalem roznych linek od mono po nylony, pletki fc i teraz kolej na VEP itd. Jestem osoba ktora chce zrobic wszystko jak najlepiej sie da, nie szczedzac srodkow i czasu. Dziwi mnie to Jarku ze ty taki kozak a nic powiedziec nie potrafisz bo lowisz jak 90% wedkarskiej braci. Nic nikomu nie przekarzesz bo co wiesz wiedza juz wszyscy. Ale to Polska mentalnosc, po co cos zmieniac jak mi tak dobrze. Przeciez zawsze moze byc lepiej ;)

Łowię od ponad 30 lat ale mam do siebie spory dystans. Na pewno nie jestem kozakiem takim jak Ty. A to że łowię podobno jak 90 % braci nie uważam za ujmę. Ważne że skutecznie :P 

• Like 1

Przytocz mi cytat gdzie napisalem ze pletki sa do dupy i nie powinno sie ich stosowac. Dyskusja sie zaczela od tego ze szpulki tuningowe typu honey comb nie sa pod plecionki. Stwierdzilem fakt i koledzy doszli do wniosku a ze to nie warto. Owszem warto, nawinac porzadne mono i cieszyc sie z komfortu skoro kto ma taka potrzebe. Napisalem rowniez ze uzywam pletek ale chce z nich zrezygnowac bo na rynku pojawily sie linki konkurencyjne niosace ze soba wiele plusow wiec czasami warto sprubowac. Wszystko co napisalem opiera sie na moich doswiadczeniach i przemysleniach ktore jak sie okazuje w innych krajach sa juz znane od dawna. Nie chodzi mi tu o japonie czy usa bo nie lowie bassow a Europie zachodniej w ktorej dawano stosuje ww. Linki z powodzeniem do przeroznych metod. Mimo tych 5 lat smiem twierdzic ze posiadam sporo wiecej doswiadczenia w wielu dzedzinnach jak nie jeden z Was bo nie zatrzymalem sie na erze, plecionki, wklejanki i bocznego troka.

Nie napisalem we wszystkich a w wielu, chocby ow wymienionych linek ;) Tacy clowni jak ty tez na forum sa potrzebni bo podobno lowisz 30 lat a jakos nic madrego nie napisales. Ja lowie od 17 i ale pierwszych 12 nawet nie licze. Jarku zrozum jedno, forum jest do wymiany informacji a nie zeby komus przysrac. Nie mam zamiaru pisac ze nic nie wiem tylko po to zeby oklaski zbierac bo nikt nie bedzie traktowal mnie powaznie. Dostalem sporo zapytan co jak i z czym i to nie ze wzgledu na wnioski wyssane z palca. Nudzi mnie to ze jesli ktos ma odmienne zdanie i broni swoich racji zaraz jest linczowany przez wiedzacych lepiej uzywajacych argumentow "no bo tak"

Nikt tutaj nie próbuje zaprzeczyć temu, że masz wiedzę, jednak sposób w który próbujesz ją przekazać, jest w większości wypadków nieuprzejmy i zazwyczaj polegający na pośrednim lub bezpośrednim poniżeniu co niektórych. To że się wywyższysz, lub też kogoś spróbujesz poniżyć nie zrobi z Ciebie eksperta, a wręcz przeciwnie - możesz przyjąć miano tego "clowna". W większości jesteśmy tutaj po to, aby się czegoś dowiedzieć, lub też podzielić swoją wiedzą z innymi, jak już wspomniałeś, więc spróbuj się trochę opanować.

Edytowane przez MateuszDDZ

Mamy odmienne zdanie ale nie nazywam cię clownem więc przystopuj bo na odległość każdy cwaniakuje. I nie ja staram sie komuś przysrać , nie nazywam innych użytkowników leniami, nie uważam że łowiący dłuższymi castami mają kompleksy i sobie przedłużają.

Nikt Ciebie tu nie linczuje ale nie zgadza się zgloryfikacją FC i mono. 

Każda linka ma jakieś wady i zalety. Za przykład podawanie że zachodnia europa inaczej łowi nie jest decydującym argumentem. Z mego doświadczenia emigrancji z Polski mają dobre wyniki tylko dlatego że właśnie łowią inaczej niż tubylcy. Dobry przykładem jest sandacz. 

Nikt tutaj nie próbuje zaprzeczyć temu, że masz wiedzę, jednak sposób w który próbujesz ją przekazać, jest w większości wypadków nieuprzejmy i zazwyczaj polegający na pośrednim lub bezpośrednim poniżeniu co niektórych. To że się wywyższysz, lub też kogoś spróbujesz poniżyć nie zrobi z Ciebie eksperta, a wręcz przeciwnie - możesz przyjąć miano tego "clowna". W większości jesteśmy tutaj po to, aby się czegoś dowiedzieć, lub też podzielić swoją wiedzą z innymi, jak już wspomniałeś, więc spróbuj się trochę opanować.

Może Kamil przeczytasz pierwsze strony swego rodbuildingowego wątku bo widzę nic z tej lekcji nie pojąłeś. 

A co mam czytac Jarku? To ze nie powielam powszechnie tu panujacych kanonow nie znaczy ze jestem jakims ograniczonym durniem. Mam swoje zdanie i tyle. Temat zaczal sie od szpulek i ja stwierdzilem fakt ze nie ma co rezygnowac z przyjemnosc tylko ze wzgledu braku mozliwoscia uzycia pletki. Owa szpulke mozna wypelnjc dobrym FC i tak samo czerpac przyjemnosc z lowienia. Proste jak metr sznurka czy plecionki. Jestem inny, dziwny ale to nie zmienia faktu ze cos tam wiem i nie przepisuje doswiadczen innych znalezionych w sieci. Zachecilem tylko do experymentu ale Mistrzowie tego forum maja odmeinne zdanie gleboko w powazaniu i nawet nie dopuszczaja mysli ze sa jakies alternatywy.

A co mam czytac Jarku? To ze nie powielam powszechnie tu panujacych kanonow nie znaczy ze jestem jakims ograniczonym durniem. Mam swoje zdanie i tyle. Temat zaczal sie od szpulek i ja stwierdzilem fakt ze nie ma co rezygnowac z przyjemnosc tylko ze wzgledu braku mozliwoscia uzycia pletki. Owa szpulke mozna wypelnjc dobrym FC i tak samo czerpac przyjemnosc z lowienia. Proste jak metr sznurka czy plecionki. Jestem inny, dziwny ale to nie zmienia faktu ze cos tam wiem i nie przepisuje doswiadczen innych znalezionych w sieci. Zachecilem tylko do experymentu ale Mistrzowie tego forum maja odmeinne zdanie gleboko w powazaniu i nawet nie dopuszczaja mysli ze sa jakies alternatywy.

Ale przecież Ty uważasz się za mistrza . Więc o co chodzi?

Nie zgadzamy się i łowimy inaczej ale to nie powód kogokolwiek obrażać.

Nikt nikomu nie zabrania ekspermentowania i dzielenia się swoimi spostrzeżeniami. Ale dostrzeż to że to co Tobie odpowiada może nie pasować innemu wędkarzowi. To że przerzucasz sporo sprzętu wcale może nie oznaczać że się znasz ale to że nie możesz dobrać odpowiedniego ;)

Gdzie stwierdzilem ze jestem mistrzem? To ze twierdze ze w niektorych kwestiach mam wiecej pojecia nie czyni mnie mistrzem. Przerzucam sprzet bo lubie i szukam sprzetu dla mnie idealnego. Aktualnie taki posiadam i czerpie przyjemnosc z lowienia. To ze zaproponowalem komus fc czy mono na tuningowa szpulke nie nadajaca sie pod pletke byla to tylko rada bo fc nie jest gorszy od pletki a jesli ktos ma chec posiadania tej szpulki to czemu mialby z niej rezygnowac. Czasem cos palne bo niektorzy nie sa lepsi w swoich uszczypliwych komentarz np. Ty ;) A to ze uwarzam sie za dobrego wedkarza to chyba zlego? Mam dobre wyniki i jestem z tego dumny a falszywa skromnosc to zadna pozytywna cecha.

Troszke sie z toba nie zgodze bo uzywanie pletki na multiku to w 99% lenistwo lowiacego.   ;)

To bardzo ciekawe i "Nowatorskie" stwierdzenie

.........Plecionka na multiku to wymysl Europejczykow. W swiecie uzywa sie jej tylko w skrajnych przypadkach a juz napewno nie przy finesse fishing. .......

drugie interesujace stwierdzenie.

@Grandma nie wiem co ma znaczyc ten cytat ale tak wszystko sie zgadza ;) Wymysl Europejczykow a nie Polakow. Nie napisalem ze wymsl bezsensowny ale sa metody w ktorej pletka nie jest konieczna a nawet niewskazana. Wiec jestem dalej tego samego zdania jakiego bylem 2h temu ;)

......... Panowie zle mnie zrozumieliscie, nie jestem nabormuszonym pyskaczem ale osoba ktora chetnie dzieli sie swoimi spostrzezeniami a ze cenie szczerosc to czesto wale prosto z mostu. Pletka jest do zastapienia i trzeba powoli spojrzec prawdzie w oczy ze nie jest to linka bez wad i mysle ze warto szukac nowych rozwiazan?

nikt nie mówił,ze plecionka jest bez wad!!!!!!!

Masz rację trzeba szukać " nowych " ?! rozwiazań-

-Patrz mono lub FC" 

proponuje zastanowić się ewntualnie nad powrotem do łowienia na linkę z końskiego włosia  ;)

.......... Mimo tych 5 lat smiem twierdzic ze posiadam sporo wiecej doswiadczenia w wielu dzedzinnach jak nie jeden z Was bo nie zatrzymalem sie na erze, plecionki, wklejanki i bocznego troka.

Kolega jest omnibusem  :)

Jest specjalistą nie tylko wedkarskim....w wielu dziedzinach......

Poza tym jest pionierem, odkrywcą i nowatorem!!!! :D

Nie napisalem we wszystkich a w wielu, chocby ow wymienionych linek ;) Tacy clowni jak ty tez na forum sa potrzebni bo podobno lowisz 30 lat a jakos nic madrego nie napisales. Ja lowie od 17 i ale pierwszych 12 nawet nie licze. Jarku zrozum jedno, forum jest do wymiany informacji a nie zeby komus przysrac. Nie mam zamiaru pisac ze nic nie wiem tylko po to zeby oklaski zbierac bo nikt nie bedzie traktowal mnie powaznie. Dostalem sporo zapytan co jak i z czym i to nie ze wzgledu na wnioski wyssane z palca. Nudzi mnie to ze jesli ktos ma odmienne zdanie i broni swoich racji zaraz jest linczowany przez wiedzacych lepiej uzywajacych argumentow "no bo tak"

tutaj Kolega pokazuje, 

że Jarek mimo,ze łowi 30 lat nic mądrego nie napisał!!!

Cóż za skromność!!!!!!! W myśl zasady- " co Ty tam wiesz, ja wiem więcej-.......?????

• Like 1