pepso Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Czyli głosujemy ponownie : - Klub Wędkarski Pogoria IV - to mój wybór ( czyli po raz 1 )- Wędkarski Klub Przyjaciół CzwórkiA musi być ta IV ? Nie może być samo : Klub Wędkarski Pogoria ? Plus logo i nazwa P4Club z 4?Ze względów czysto praktycznych i urzędowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shark Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Dla mnie pozycja nr. 1 (nie koniecznie z IV/4 na końcu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo_STG Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 (edytowane) noo chyba może być bez tej czwórki (chyba bo obok są jeszcze pogorie 1,2,3 a nasze dzialania kierujemy tylko na czwórkę).Ok ja tez jestem za pozycją nr 1 (po raz trzeci). Edytowane 28 Stycznia 2014 przez Adam L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staszek Opublikowano 28 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 hmmmmmmmtutaj chodzi o umiejscowienie klubu , w tym wypadku interesujemy się i zajmujemy TYLKO 1 Pogorią.........właśnie IV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staszek Opublikowano 28 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Klub Wędkarski Pogoria IV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepso Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Rożnica jest w zasięgu mentalnym, znaczeniowym i terytorialnym nazwy.Tak jak "Klub Miłośników Filmów" i "Klub Miłośników Filmów Ingmara Bergmana".Jak brzmi zdanie : "Klub Miłośników Filmów Ingmara Bergmana" organizuje w lutym przegląd filmów Milosa Formana ?Moim zdaniem 4/IV w nazwie oficjalnej niepotrzebnie zawęża ewentualne dodatkowe zajęcia. Bez 4/IV nazwa jest bardziej neutralna. Za to skonkretyzujmy logo, które staje się niejako naszą marką (brandem) i daje możliwości występowania konkretnie, a równocześnie nie zamyka drogi do późniejszego tworzenia innych marek np. Frakcja Sandaczowa albo Odłam Sumiarzy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo_STG Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 (edytowane) no i bomba mamy dwie nazwy oficjalną i medialną mamy zarys loga i kupe dobrych pomysłów teraz pomyślmy w czym miasto może nam pomóc zgłośmy swój plan dotyczacy międzyinnymi- ustanowienia strefy ciszy na całym zbiorniku nie dotyczący oczywiście samochodów i łodzi policyjnych i innych służb mundurowych i ratowniczych-ustawienie tablic informujących o zakazie poruszania kładami i pływania sprzętem motorowym na brzegach zbiornika-ustawienie powiedzmy na poczatek 3/4 kontenerów przy brzegu od jazu spustowego w strone wojkowic i co jeszcze miasto może dla nas zrobi Edytowane 28 Stycznia 2014 przez Adam L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samwieszkto Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 (edytowane) Raczej :" POGORIA 4 " Klub Wędkarski W skrócie " P4CLUB ". Przeglądnijcie panowie internet. Jest dużo fermentu wokół tego zbiornika. Różne środowiska i grupy wpływu majà nadzieję coś tutaj ugrać. Kładowcy chcą sobie jeździć więc zbierają śmiecie i organizują zawody. Deweloperzy chcą budować zajebiste pływające domy i mariny żeglarskie , więc publikują projekty koncepcyjne.Gminy chcą tworzyć plaże i ośrodki rekreacji i sportów wodnych licząc na napływ turystów i inwestorów. Itd itp. Sądzę że wędkarze są za mali żeby zatrzymać zbiornik dla siebie ; dlatego musimy postulować rozsądnie , jeśli chcemy być traktowani poważnie. Proponuję co następuje :- Zakaz używania silników o mocy przekraczającej 10km .- wydzielenie tarlisk i krzesisk i nadanie im statusu rezerwatu przyrody. - ograniczenie dostępu pojazdami mechanicznymi na odległość mniejszą niż 100m ( np.) od lini brzegowej.- zastosowanie specjalnych limitów połowowych i widełkowych rozmiarów ochronnych. - zakaz zanęcania. - zakaz dla żywczyka. - objęcie monitoringiem lini brzegowych i zapewnienie ochrony przez straż miejską lub firmę ochroniarską. ( w dzień i w nocy )- no i oczywiście śmieci. Edytowane 28 Stycznia 2014 przez samwieszkto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staszek Opublikowano 28 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Adam, jakbym się umówił na spotkanie to poszedłbyś ze mną ????!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo_STG Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 (edytowane) jak tylko czas mi na to pozwoli to pewnie że tak Edytowane 28 Stycznia 2014 przez Adam L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo_STG Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 pracuje od 8 do 18 ale w następnym tyg będę mógł wyjść wczesniej jak będzie trzeba albo ogolnie sobie dzien wolny zrobie tak że pisz ze dwa dni wcześniej lub dzwoń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staszek Opublikowano 28 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Jutro do gościa zadzwonie i umówię się na spotkanie, na przykład we wtorek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo_STG Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 ok to napisz pozniej na kiedy i na ktorą dokladnie to sobie wolne zalatwie w robocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo_STG Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 samwieszkto ma racje zakazac sie wszystkiego nie da ale na razie jest zakaz plywania tak ze ten zakaz nech zostanie do czasu az plywanie bedzie bezpieczne i bedą wydzielone do tego strefy tak samo z kladami niech sobie jezdza ale najpierw trzeba wyznaczyc do tego miejsce zeby nie rozjezdżali wszystkiego do okola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staszek Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Panowie , jestem po rozmowie z panem Zbigniewem Kałuża.Niestety ale teraz muszę spadać do klienta na budowę więc opiszę wsio późnym wieczorem.Chyba że kogoś bardzo interesują ustalenia to od godziny 9.15 będę pod telefonem : 664 786 286 ( zapiszcie sobie ten telefon - wieczorem numer zniknie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samwieszkto Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 (edytowane) Tak na marginesie naszych spraw. Ciekawe ile kosztowałoby efektywne zabezpieczenie zbiornika tej wielkości co P4 przed zakusami kłusowników i innych wandali ?Trzebaby stworzyć odpowiednio gęsty system monitoringu i utrzymywać całodobowe posterunki grup interwencyjnych które dodatkowo powinny posiadać odpowiednie uprawnienia i kompetencje ratownicze. Myślę że na zbiorniku 600ha powinny być ze dwa stałe patrole po dwie osoby i dodatkowo ktoś kto siedzi w dyspozytorni i przy okazji jest odpowiedzialny za monitoring. To daje 5 etatów na zmianie czyli w sumie 15osób. Koszty zatrudnienia to jakieś 60000 zł miesięcznie. Do tego ze dwa poduszkowce i samochód terenowy na wyposażeniu , oraz cały system monitoringu . Utrzymanie i amortyzacja tego sprzętu to jakieś 20000 zł miesięcznie. Ponadto techniczne utrzymanie obiektu na bazie firm zewnętrznych to kolejne 20-30 tyś zł. Z tych pobieżnych szacunków wynika że PZW nie stać na taką imprezę bo koszty mogą sięgnąć kwoty 1.5 mln rocznie. Dlatego uważam że w ochronie zbiornika powinny partycypować przede wszystkim okoliczne gminy i inne podmioty które będą z niego czerpały takie czy inne korzyści. Jednak żeby tak się stało trzeba się pogodzić z tym że ze zbiornika będzie korzystało całe społeczeństwo a nie tylko wędkarze. Wtedy tylko jest szansa na to że gminy i inni urżytkownicy otworzą sakiewki żeby utworzyć wspólny system ochrony. My wędkarze powinniśmy i możemy zaistnieć w tym systemie o tyle żeby nie pominięto naszych interesów. Z drugiej strony trzeba sobie uświadomić że gdyby udało się stworzyć na P4 prawdziwe wędkarskie eldorado to jest szansa że same wpływy z licencji krótkookresowych mogłyby wystarczyć na utrzymanie tego zbiornika . Przykładowa kalkulacja :200 dni w roku x 300 licencji x 25 zł. = 15000000zł. A przecież dni w roku jest więcej , linia brzegowa ma około 20 km. a środki można pozyskiwać też z innych źródeł. Piszę to tylko dlatego że uważam że powinniśmy postulować stworzenie naprawdę profesjonalnego systemu ochrony zbiornika. ( pierwszego w Polsce )Same ochotnicze patrole wędkarzy nic tutaj nie dadzą. Edytowane 29 Stycznia 2014 przez samwieszkto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samwieszkto Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Jeszcze to :Fajny , Polski poduszkowiec patrolowo - ratowniczy. http://www.samolotypolskie.pl/samoloty/1230/126/Hovertech-HT-P400-Anaconda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staszek Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Wpadłem na chwilę więc na szybko odpowiem: jeżeli 30 osób będzie strzegło zbiornika i w miarę systematycznie będzie kontrolowało z brzegu i z wody to problem kłusownictwa się zminimalizuje . Dodatkowo pójdziemy do sądu i prokuratury i spróbujemy pogadać z naczelnikami. Przynajmniej będziemy jako Klub przy Kole (postaramy się ) występować w ewentualnych rozprawach przeciwko kłusolom jako oskarżyciel pomocniczy czy jak to się w żargonie nazywa...Damy radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shark Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Staszek, napisz co wynikło z rozmowy telefonicznej...Panowie, monitoring i ochrona zbiornika 600ha to w Polsce scienec fiction, nie wiem co by tam musiało być, chyba kopalnia uranu :-) Nawet jak to będzie zbiornik licencyjny to właściciela nie będzie stać na takie bajery, a nawet jak go będzie stać to i tak będzie wolał tą kasę wydać na inne rzeczy czy po prostu wydać na swoje przyjemności. Nie ma takiej sił która sprawi, że z powodów wędkarski ktoś się na to zdecyduje, nie oszukujmy się...Mam Wam wiele do powiedzenia/napisania ale poczekam na forum zamknięte, dziś powinienem wgrywać silnik na serwer i forum zacznie się formować, domena www.P4Club.cba.pl już jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staszek Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 W skrócie przedstawiam Wam podsumowanie rozmowy:- pan Kałuża jest wędkarzem, tylko spininguje- będzie chciał by na zbiorniku przestały pływać motorówki i skutery wodne- chciałby zrobić tam strefę ciszy- wie że Okręg PZW chce zrobić tam rybaczówkę i jest za- cały brzeg od Kuźnicy Warężyńskiej (piachy) jest strefą Natura 2000 i chciałby ograniczyć tam jeżdżenie quadami- jest za postawieniem większej ilości kontenerów do zbierania śmieci niesortowanych- wysłał pytania do prawie 200 organizacji i zbiera wnioski Ale jest jeden problem : potrzebuje wszystko na piśmie . Dlatego poprosił mnie o nasze wnioski i wysłanie ich na adres mailowy . Musi swoje wnioski poprzeć informacjami od osób zainteresowanych.Dlatego wnioskuję teraz: napiszmy wspólnie pismo jakie panu Kałuży wyślemy . W piśmie powinny być podane imiona i nazwiska ( dane adresowe wraz z telefonami) . Na spotkanie z RZGW zostaniemy zaproszeni , jeszcze nie wie czy jako obserwatorzy czy jako uczestnicy z prawem głosu. Ale poinformuje nas , mnie telefonicznie o terminie i miejscu spotkania .Teraz Panowie: zaczynamy formowanie pisma............... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shark Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 (edytowane) Panowie, mega apel do Was/Nas... Zróbmy to na spokojnie, z rozwagą, skrupulatnie i profesjonalnie. Trafiła Nam się okazja, jak gwiazdka z nieba nie możemy tego spieprzyć ! Niech te pismo Pana Kałuże i inne osoby czytające powali na łopatki swoją treścią, formą i szatą graficzną....Dziś poświecę wieczór/noc i postawię forum choćby tylko z tym jednym wątkiem poświęconym temu pismu.. PS.Kto się zna na formowaniu pism urzędowych niech się ujawni, jak się nikt nie zna to kto ma czas niech szuka w necie, książkach po znajomych jak takie pismo powinno wyglądać itp. Co na początku, jaka treść w jakiej formie postulaty, w punktach, zdaniach czy inaczej. Co na końcu i w podsumowaniu, jak się podpisać itp. Edytowane 29 Stycznia 2014 przez Shark Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ottsego Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 ...PS.Kto się zna na formowaniu pism urzędowych niech się ujawni, jak się nikt nie zna to kto ma czas niech szuka w necie, książkach po znajomych jak takie pismo powinno wyglądać itp. Co na początku, jaka treść w jakiej formie postulaty, w punktach, zdaniach czy inaczej. Co na końcu i w podsumowaniu, jak się podpisać itp. Ja mam troszkę doświadczenia w takich pismach - jak coś mogę zająć się drobną korektą formy - co do treści to Bozia pożałowała mi wyobraźni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kefaspirit Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Super że nie jesteśmy sami z naszymi poglądami W sprawie oficjalnego pisma się nie wypowiadam- (takie rzeczy zawsze mnie przerastają), a co do danych personalnych -komu podesłać- Staszek piszesz się żeby zebrać dane klubowiczów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shark Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 (edytowane) No to jest punkt wyjścia w twojej osobie, co do wyobraźni, wodolejstwa i kunsztu tekstu pisanego to nie chwaląc się jestem dość dobry :-) Poza tym, że mam dysortografię, ale na szczęście jest word np. ze słownikiem :-) PS. Dane personalne, poczekajmy do jutra, będzie Nasze forum.. Edytowane 29 Stycznia 2014 przez Shark Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staszek Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zaczynajcie więc - ja spadam na trening........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi