Skocz do zawartości
  • 0

Prędkość łódki....

pio76

Pytanie

Witam, mam pytanie do kolegów...Posiadam łódkę Wigry 355, do tego spalinę YAMAHA 6 KM (z 2012 r.) (łódka waży ok. 120 kg, wym. 355x165) przy 2 osobach średnio po 90 kg osobnik, aku 30 kg umiejscowiony w bakiście na dziobie, sam silnik jakieś 30 kg i elektryk z 5 kg, trochę gratów czyli jakieś niecałe 300kg (łódka ma max 370 kg)....silnik rozwija MAX prędkość ok 10 km/h, ale zrobiłem test i sam bez niczego pustą łodzią i też ta prędkość się nie zwiększyła...czy nie jest to trochę za wolno....?

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

czy masz odpowiednia długość stopy silnika dobrana do typu łodzi?

jak sam płyniesz musisz zmienić / poszukać środka ciężkości (tak aby łódka wchodziła w ślizg)

Edytowane przez @Wojti

• 0

te silniki sa jednocylinrowe jesli to model z 2012r,

mysle ze łódka przyspiesza do ok 50% manetki a powyzej silnik  tylko ma wieksze obroty

bez wyraznego wzrostu prędkosci

spotkałem sie z taką sytuacja z silnikiem 4 km i 5 km i łodka 380

natomiast wyraznie lepiej łódka szła z 2 cylindrową 8ką

• 0

Jeśli silnik przyspiesza do połowy manetki, a później obroty rosną bez wzrostu prędkości to tylko zła śruba. Na 6 nie będziesz pływał w ślizgu, 10 będzie ok.
Jak chcesz pływać szybciej to zmień silnik, jak nie zależy Ci na tym bardzo to olej sprawę i ciesz się tym co masz.
pzdr

• 0

czy masz odpowiednia długość stopy silnika dobrana do typu łodzi?

jak sam płyniesz musisz zmienić / poszukać środka ciężkości (tak aby łódka wchodziła w ślizg)

stopa krótka "s"...czyli stopa ma być bardziej odchylona od pawęży?...ale chyba jak napisał kolega tasiek 321 o wejściu w ślizg nie ma mowy... :( i z tym przyspieszaniem co pisze "evin" to chyba też prawda, bo mam takie odczucie jak płynę...tylko chodzi mi też o to czy ta prędkość max 10 km/h...nie jest za mała...

• 0

Na 6-cio konnej yamce Wigry w ślizgu - może być ciężko

Dokładnie...jak chcesz się ślizgać to minimum 10KM...przy twoim zestawie nie ogarnie raczej zadna 8-emka ;) Moja łodka ma podobne parametry Texas 360...sam kadłub 110kg...nie mam aku na dziobie...

i mam założony Merkury 9.9KM trochę podkręcony ;) i powiem ci, że samemu jest jeszcze ok ale 2-3 osoby to już  brakuje :) 10 i 15 KM to prawie zawsze ta sama buda i waga...może lepiej mieć zapas mocy  ;)

• 0

ja na 3.80 na 5km wchodziłem samemu w slizg i pływalem 25km/h. Zamiast szukać środka ciężkości na łodzi to spróbuj wytrymowac silnik

A co to za kosmiczny silnik jeśli można wiedzieć...chyba jakiś turbodoładowany ;) nie ma takich 5-tek,żeby cokolwiek do 25 km/h rozpędziły...chyba że z górki :D

• 0

zwykły tohatsiak 5km w 4 suwie żaden kosmiczny. w 2 osoby ledwo płynęła ta łódka. ale samemu pięknie podnosiła dziób do góry i po kilku sek jak nabrała prędkości to opodal i się slizgala i miała taką prędkość z prądem nad Odrą mierzona GPS w telefonie. na 10 km hondzie na tej łódce lecialem 37-38 km z prądem

• 0

Cięzko mi w to uwierzyć przy tych 5km nawet w jedną osobę ;) , a zwróć uwage, że cały czas mówimy o dwóch osobach na pokładzie i kupie sprzętu :) prędkość z telefonu czy zewnętrznego gps może być zakłamywana i to bym obstawiał ;) ...ile waży Twoja łódka? tak z ciekawości

• 0

Widuje kolege tz właściciela tej łódki prawie zawsze na wodzie i z tego co zaobserwowałem i sam właściciel mówił to max coś około 27-28 km/h przy dwóch osobach na pokładzie z pradem rzeki Odry.

W pełni się to zgadza ;) bo mój były gumiak Kolibri 330 z Hondą 8km 4-suw osiągał zblizone prędkości do tej łódki.

Pomiar z GPS - reczniaka ;)

• 0

jeśli łódka jest zbyt ciężka a silnik reaguje do połowy manetki,to po dodaniu gazu obroty się nie zwiększą tylko silnik będzie bardziej buczał i zjadał więcej paliwa[kolega ewin jest w błędzie].jest kilka rozwiązań aby poprawić prędkość ale cudów nie będzie.wymienić śrubę na mniejszą najlepiej szybką ewentualnie zeszlifować równomiernie łopatki obecnej-ważne żeby zrobić to dokładnie.

• 0

mam wigry 355 na hondzie 10 km w 4 suwie we 2 osoby plus sprzęt pójdzie w ślizg bez problemu na 8 tez by poszła 6 km wydaje mi sie za mało chociaz jak byś wywalil wszystko to cos czuje ze przy sprzyjających warunkach starczy, ale to tylko przypuszczenia, 15 km robi juz super robote 10 tez ale brakuje zapasu mocy :D

ps. na 15 km w 4 suwie nie odkręciłem jeszcze manetki na maxa ;)

Edytowane przez szpiegu

• 0

na 6KM nic nie osiągniesz. Nawet jeśli uda Ci się wyjść tą łódką w ślizg na pusto i np z przedłużką rumpla to co z tego jak podczas wędkowania dołożysz ze dwie torby, kotwicę, kapoki, gaśnicę i inne pierdoły które skutecznie uniemożliwią szybkie pływanie.

Jedyne wyjście to kupić większy motorek.

Polecam Yamahę 9,9 czterosuwa(w tej "budzie" co 13,5KM)  gdzie po odkręceniu jednej śrubki mamy do dyspozycji 15KM a wtedy możesz samemu osiągnąć bądź bardzo zbliżyć się do 40km/h.

Wiem co piszę bo mam taką łódź a silnik na niej zamontowany to yama 9,9 dwusuw po lekkim tuningu ;)   i wiosną kiedy dno nie jest zarośnięte w jedną osobę osiąga 38km/h B)

• Like 1

• 0

na 6KM nic nie osiągniesz. Nawet jeśli uda Ci się wyjść tą łódką w ślizg na pusto i np z przedłużką rumpla to co z tego jak podczas wędkowania dołożysz ze dwie torby, kotwicę, kapoki, gaśnicę i inne pierdoły które skutecznie uniemożliwią szybkie pływanie.

Jedyne wyjście to kupić większy motorek.

Polecam Yamahę 9,9 czterosuwa(w tej "budzie" co 13,5KM) gdzie po odkręceniu jednej śrubki mamy do dyspozycji 15KM a wtedy możesz samemu osiągnąć bądź bardzo zbliżyć się do 40km/h.

Wiem co piszę bo mam taką łódź a silnik na niej zamontowany to yama 9,9 dwusuw po lekkim tuningu ;) i wiosną kiedy dno nie jest zarośnięte w jedną osobę osiąga 38km/h B)

No ja na pusto, czy z obciazeniem to max 10km/h na tych 6 kucykach z Wigry...wystarczy mi to do wedkowania i przemieszczania nie mam u siebie duzych jezior i tylko dwa gdzie nie ma strefy ciszy, a wazne ze malo pali bo nie mam linii paliwowej i kupilem silniczek nowy, takze nie oplaci mi sie go wymieniac na wieksza uzywke a na nowy np. 9.9 mnie poki co nie stac, chociaz fajnie by bylo sobie nieraz poplywac szybciej...

A do Wigry macie koledzy krotka stope...?