Skocz do zawartości
  • 0

Prędkość łódki....

pio76

Pytanie

Witam, mam pytanie do kolegów...Posiadam łódkę Wigry 355, do tego spalinę YAMAHA 6 KM (z 2012 r.) (łódka waży ok. 120 kg, wym. 355x165) przy 2 osobach średnio po 90 kg osobnik, aku 30 kg umiejscowiony w bakiście na dziobie, sam silnik jakieś 30 kg i elektryk z 5 kg, trochę gratów czyli jakieś niecałe 300kg (łódka ma max 370 kg)....silnik rozwija MAX prędkość ok 10 km/h, ale zrobiłem test i sam bez niczego pustą łodzią i też ta prędkość się nie zwiększyła...czy nie jest to trochę za wolno....?

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Kolego @paawelek, czy czasami 13.5 nie jest w tej samej budzie co 15 i 20 HP?

Dokładnie tak.

9,9 również ale w wersji norweskiej(kolega ma 9,9HMH).

Kolega jest właśnie na etapie rozgryzania różnic poprzez porównywanie części w katalogach.

Po odkręceniu jednej śrubki z 9,9 zrobiło się 15km

a tak jako ciekawostka to jedyną różnicą między 13,5 a 15 jest...... naklejka i tabliczka znamionowa.

Edytowane przez paawelek83

• 0

Czyli mam rozumieć ze jedną srubką rozwierciles silnik z 212 do 362 cm :P

czytaj dokładnie.

9,9 na Norwegię wersja HMH. poszukaj w necie.

Tak jak dla nas i hiszpanów zrobili z 15 13,5 żeby można bylo śmigać bez papierów tak dla norwegów 9,9.

• 0

..podlinkuj ten model...nie rozumiem zabiegu dławienia silnika o poj. 362cm do 9.9hp skoro istnieje takowy  o pojemnosci 212cm...

Mam parts katalog w PDF

Wyobraź sobie sytuację że masz patent sternika w wieku np 17 lat. W przepisach napisane, że sternik do 18lat może "powozić" łodzią z silnikiem o mocy do 10KM.

Czy warto na 1 rok kupować silnik a potem zmieniać na większy albo mordować się na małym? kończysz lat 18, wykręcasz śrubkę i manetka wtedy idzie do oporu.

Yama wyszła do klienta.

• 0

..czyli co, marketigowy strzał w kolano...jak za czasów Benza 124 i 190???

Dla nas nie warto kupować, dlatego kombinujemy z organkami w 2T, dzyszkami, śrubkami itp... sprzedawca raczej patrzy na zyski i wskaźniki sprzedaży a nie "czaszkuje" jak ułatwić życie userowi...

• 0

honda ma na jednym bloku bf 8 i bf 10 222cm3 oraz na innym bloku bf 15 i bf 20 350cm3

To akurat zgadza się i potwierdzam że tak jest.

Jedyna różnica to obroty max 

- BF8 KM  4500 - 5500obr/

- BF10 KM  5000 - 6000obr/

• 0

No to wychodzi, że lipa ;)....ale za to twój wątek bardziej emocjonujacy od działu sprzedaży  :D  :D  :D

....gdyby nie Ty pewnie nigdy w życiu nie dowiedziałbym się o istnieniu "norweskiej Yahy"  :)

Edytowane przez czocho

• 0

masz złe podejście do tematu. płynie tyle ile płynie, jak dobrze to ok, jak lipa to musisz sobie załatwić lepszy silnik ;)[/quote

Generalnie na moje potrzeby jest ok...chodzilo mi o co innego czy jest to predkosc normalna dla tego typu sprzetu, bo jest to moj pierwszy taki zestaw i nie mam porownania, czy moze z silnikiem jest cos nie tak mimo iz jest nowy...a roznie to bywa dzisiaj bo moja Yama to tez w japonii nie jest wyprodukowana tylko bodajze na wegrzech...

• 0

masz złe podejście do tematu. płynie tyle ile płynie, jak dobrze to ok, jak lipa to musisz sobie załatwić lepszy silnik ;)[/quote

Generalnie na moje potrzeby jest ok...chodzilo mi o co innego czy jest to predkosc normalna dla tego typu sprzetu, bo jest to moj pierwszy taki zestaw i nie mam porownania, czy moze z silnikiem jest cos nie tak mimo iz jest nowy...a roznie to bywa dzisiaj bo moja Yama to tez w japonii nie jest wyprodukowana tylko bodajze na wegrzech...

nie masz się o co martwić. wszystko jest w porządku.

• 0

Odświeżę wątek ,dzisiaj kupiłem Yamahę 9.9 HMH 2014r i faktycznie silnik ma 362cm3 i posiada filtr oleju którego wchodzi 1.6l a nie 0.8l jak w 9.9 z polskiej dystrybucji tylko waga 51kg :( .W piątek testy na odrze i opiszę wrażenia z pływania.

• Like 1

• 0

Już silnik przetestowany ,3/4 manetki idzie pływać więcej się bałem bo okropnie wiało ,34km/h pod prąd odry według Garmina CxI 62 idzie płynąć szybciej ale LakeFox zaczyna kaczkować i robi się mało bezpiecznie.Pewnie zle siedzę w łodzi bo na burcie od strony rumpla ale ten przedłużacz mnie jakoś nie kręci a wręcz przeszkadza.Spostrzeżenia ,idealny silnik do tej łodzi to Yamaha 9.9 212cm ale trzeciego silnika już nie kupię bo żona mnie pogoni :)

Pasażer na przednią bakistę dziobową i jest miodzio.

• Like 1