Skocz do zawartości

Ta sama ryba?

popper

Rekomendowane odpowiedzi

Jaka jest szansa, że to ta sama ryba???

Od dawna zastanawia mnie ta sprawa. Wydaje się, że kształt "nosa" jest....hmmmm :ph34r:

Dodam, złowione w ciągu 2 dni, na tym samym odcinku rzeki w miejscach oddalonych ok. 70-100m 

Raz na muchę. Raz na spinning

http://img202.imageshack.us/img202/4738/d37n.jpg

Edytowane przez popper

To jest ta sama ryba. 100 metrów to dużo zawsze mi się wydawało, że pstrągi (poza okresem tarła) prowadzą bardziej stacjonarny tryb życia.

1. Charakterystycznie ścięta u dołu płetwa ogonowa

2. Jasna końcówka ogona

3. Niespotykane zgrubienie przed płetwą grzbietową

4. Dwa dołki w głowie

5. Dolna szczęka - hak

post-50598-0-65890500-1383090858_thumb.png

Edytowane przez trinited

To jest właśnie bardzo realna i namacalna korzyść jaką daje wypuszczanie ryb. Wczoraj złowiłem sporego lipienia. Drugi raz w tym miesiącu. To samo miejsce, ta sama przynęta, ta sama ryba. Byłem tam tylko te 2 razy, bo gdybym był częściej to pewnie mógł bym go złowić jeszcze z raz... Tak właśnie działa C&R i dlatego też stanowi podstawowy warunek posiadania w wodzie ryb przy obecnej presji. Podobne "powtórki" zdarzały mi się niejednokrotnie. Najbardziej szokujący (pozytywnie) przypadek z tego roku to z złowienie przez kolegę dużego, dzikiego pstrąga w sobotę i moja powtórka w poniedziałek. Zdjęcia nie kłamią. Żeby było śmieszniej ten sam kolega spiął w międzyczasie (w niedzielę) dużą rybę z tego samego dołka. Prawdopodobnie tą samą. Cóż, ryby to jednak dość proste stworzenia. My wędkarze często przeceniamy ich "cwaność". Z powyższej historyjki wynika że nawet te uznawane za trudne i ostrożne można w niektórych okresach łowić niemalże codziennie. Warunkiem tego jest jednak ich wypuszczanie. O co niezmiennie apeluję.

• Like 2

To jest ta sama ryba. 100 metrów to dużo zawsze mi się wydawało, że pstrągi (poza okresem tarła) prowadzą bardziej stacjonarny tryb życia.

1. Charakterystycznie ścięta u dołu płetwa ogonowa

2. Jasna końcówka ogona

3. Niespotykane zgrubienie przed płetwą grzbietową

4. Dwa dołki w głowie

5. Dolna szczęka - hak

attachicon.gifpstrag.PNG

Nie wiedzialem, ze położenie ,piegow' na pstragu ulega zmianie z u biegiem czasu... ;-)

Zatem w łeb biorą wszystkie teorie, także rozwijane na tym forum, o przebłyszczeniu, uczeniu się ryb, że kiedyś brały na obrotówki a teraz już tylko na woblery, bo tamtych się nauczyły itd. O czy zresztą zawsze byłem przekonany.

Piękny tłuszczak, pogratulować.

Nie biorą.

Jak to teorie. ;)

Ot dobry wędkarz złowił po raz kolejny wypuszczoną wcześniej rybę, co i mnie się zdarzało, niestety nie tak często, jak się zdarzać mogło - bo może ...... przebłyszczenie? :P  :ph34r:

Czego na podstawie jednej relacji i dwóch zdjęć nie udowodnię, nie dlatego, że się nie da, wystarczy długo i obficie klepać w klawiaturę, wtedy się da, tylko po co?

Eksperymentalnie  - nie ma szans udowodnić przebłyszczenia, ani jemu zaprzeczyć, można mnożyć, jak to trafnie nazwałeś - teorie. ;)