Skocz do zawartości
  • 0

Chińczyk kontra cała reszta renomowanych używek

Gość Horn

Pytanie

Często ten temat ocierał się w wielu dyskusjach, a mianowicie co byśmy wybrali zakupując silnik zaburtowy - nowy chińczyk na gwarancji czy używaną firmówkę. Fajnie jest wsadzić to wszystko w tym jednym miejscu aby każdy ocenił swoje doświadczenie.

To może ja jako pierwszy napiszę:

wybierając pomiędzy przykładowo 15 konnym chinolem ( seaking, parsun, zipp), a 5 bądź więcej letnim firmowym silnikiem o podobnej mocy wybieram zdecydowanie chińczyka.

Wyjaśnienie:

- miałem wielokrotnie styczność z chinolami i oceniam je bardzo pozytywnie pod względem kultury pracy i stosunku jakości do ceny

- mają bardzo dobrą dostępność do części i na dodatek tanich części

- są ekonomiczne

- zawsze dopływają do celu

- GWARANCJA

A teraz dwie wpadki.

1. W jednym silniku 9.9 KM od początku była wadliwa pompa oleju. Na wolnych obrotach ciśnienie oleju spadało poniżej punktu krytycznego i włączał się buzzer.

Silnik ten był po gwarancji bo właściciel go zakupił i długo nie używał aż przeszłą gwarancja to wtedy poszedł na wypożyczalnię. Przepływał cały sezon na wypożyczalni z ginącym ciśnieniem oleju i silnik się nie zatarł. W zimę trafił do mnie, zdiagnozowałem wadliwą pompę oleju, zamówiłem i w przeciągu 2-ch dni miałem ją i wymieniłem za całe 200zł. Silnik już przepływał kolejny sezon bezawaryjnie i żyje.

2. Tym razem poważniejsza usterka.

Klient popływał chyba z tydzień czy 2 i zgłosił brak mocy silnika. Okazało się, ze w oleju jest woda. Poszła uszczelka pod głowicą. Nie było widać winy użytkownika. Silnik przez pezal-a został wymieniony na fabrycznie nowy przez 3 dni. Więc klient naprawdę uradowany i wielki szacun oraz podziękowanie pezal-owi

I tyle na temat tych silników.

Więc oceniam BARDZO POZYTYWNIE I NAJLEPSZY WYBÓR DLA OSÓB z mocno ograniczonym portfelem.

Natomiast używane firmówki - powiem Wam, że aż mi się nie chce pisać tych historii... tragicznych historii....

DODAM JESZCZE 2 BARDZO ISTOTNE INFORMACJE:

1. MAM JUŻ DO DYSPOZYCJI 15 KONNY SILNIK ZIPPA W CELU PRZETESTOWANIA - SZKODA TYLKO, ŻE NA RUMPEL

2. JEŻELII KTOŚ BĘDZIE CHCIAŁ SIĘ PRZYCZEPIĆ MOICH POPRZEDNICH SPOSTRZEŻEŃ O 2-CH AWARIACH CHINOLI TO POWIEM, ŻE W TYM ROKU NA WŁASNE OCZY WIDZIAŁEM PEWIEN BARDZO RENOMOWANY FABRYCZNIE NOWY 200 KONNY SILNIK, KTÓRY ZATARŁ SIĘ PO 1 GODZINIE PŁYWANIA. DODATKOWO NIE ZOSTAŁ WYMIENIONY KLIENTOWI NA NOWY TYLKO BYŁ PRZEZ PONAD MIEISĄC NAPRAWIANY

Edytowane przez Horn

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Bo to chinole są za wszystko odpowiedzialni:).

Może trochę nie w temacie, ale odniosę się do rynku silników elektrycznych, bo takowy posiadam. Od kilku lat są dostępne w sprzedaży i cieszą się popularnością. Oczywiscie tutaj kartą przetargową jest niższa cena, dostępność części i serwis. Ja osobiście wybrałem Motorguide Varimax 55, ponieważ zależało mi na maksymizerze, a żaden chińczyk w oryginale go nie posiadał.

Motorguide to odłam mercury, swoje silniki niestety już też w chinach składa ale zawsze to motorguide, jakby nie było to główny konkurent minn koty.

• 0

dobrze, że zaczepiliście temat elektrycznych. W silnikach elektrycznych miałem tylko kontakt z rewelacyjnym torqeedo ale nic poza tym.

I teraz pytanie - co sądzicie o chińskich zipp-ach?

Co możecie polecić z taniego ale z pełnym sterowaniem silnika dziobowego jak do mojego Horna? Bo tak jak gdzieś wspominałem, chcę zrobić demówkę na następny sezon ale taką full wypas pod wędkarza

• 0

Bo to chinole są za wszystko odpowiedzialni:).

Ja osobiście wybrałem Motorguide Varimax 55, ponieważ zależało mi na maksymizerze, a żaden chińczyk w oryginale go nie posiadał.

Ten made in China? ;)

http://www.amazon.com/MotorGuide-VariMAX-Freshwater-Trolling-55-Pound/dp/B004KNJLLW

• Like 1

• 0

@Makamba raczej mi chodziło o Osapiany itp. Tutaj swoimi umiejętnościami w temacie maksymizerów popisuje się firma z Piotkowa. Niestety silnik przerabiany więc nici z gwatancji producenta.

Amazoon nie czaję. Co, że niby produkcja w Chinach? Mozliwe, jak wszystko. Nawed moje karpiówki Yada za ponad tysiąc za sztukę ściągane przez eBay z GB z wlepą made in china. Po czym poznałeś? Sprawdzę wlepę u siebie.

@Horn przejrzyj ofertę Minnkoty, Motorguide. Mają w swojej ofercie silniki dziobowe. Widziałem kiedyś łódkę w takiej specyfikacji. Gość przepłynął jezioro na spalinie, natomiast do konkretnej miejscówki podpłynął na elektryku. Ciekawa sprawa.

• Like 1

• 0

W chinach na 100% robią ten silnik. Sam się zdziwiłem jak otworzyłem karton, a pod śrubą nalepka made in china. Trudno się mówi. @horn, w Polsce kupisz motorguida, minn kote i caymana na dziób. Chyba najtaniej mimo wszystko wyjdzie motorguide ale cayman, nie wiele droższy jest sterowany pilotem i ma fajny biały kolor.

• 0

dobrze, że zaczepiliście temat elektrycznych. W silnikach elektrycznych miałem tylko kontakt z rewelacyjnym torqeedo ale nic poza tym.

I teraz pytanie - co sądzicie o chińskich zipp-ach?

Co możecie polecić z taniego ale z pełnym sterowaniem silnika dziobowego jak do mojego Horna? Bo tak jak gdzieś wspominałem, chcę zrobić demówkę na następny sezon ale taką full wypas pod wędkarza

wyprowadź mnie z błędu... chcesz zbudować/już budujesz świetne Twym zdaniem skorupy ale droższe od garażowej chałtury o co najmniej 100%. przekonujesz nas że warto, i ja Ci wierzę, tak jak wierzę Kacprzakowi i innym Polmirom. nie bardzo wiem dlaczego, ale uważam że nie muszę być szkutnikiem żeby kupować łodzie z tej półki. nie znam się, nie mam pojęcia o żelkotach, redanach, deadrisach (?) i innych... i teraz do takiej łodzi, co najmniej dwa razy droższej od kartonowych wynalazków, założysz 2 chinole: jeden na dziób i jeden rufę? będziesz przekonywał klienta że kryterium ceny jest słuszne i Ty nie widzisz różnicy? z klienta taki ekspert, że między kartonem a Twoją łodzią też nie widzi różnicy...

nie wróżę sukcesów, naprawdę, a życzliwy jestem. po prostu nie wzbudzisz zaufania, klient nie uwierzy, nawet jeśli masz rację...

• 0

@Horn W tej kwestii przyznam nrt80 rację. Jeżeli chcesz tworzyć demówki twórz je na markowych produktach, ale daj też klientowi alternatywę zmiany na chińczyka. Będziesz zdecydowanie bardziej wiarygodny dla klienta. Musisz zdecydowanie udowodnić klientowi, że Twoja łódka jest lepsza od innych. Coś jak kiedyś np. „Audi – przewaga dzięki technice”. Wyższa cena to jednak słaby argument dla nas laików. Kiedyś czytałem Twoje i Krzysztofa rozważania na temat parametrów technicznych i stosowanej technologii w budowie łodzi. I powiem krótko – mało z tego zrozumiałem, bo to już język branżowy. Musicie obaj bardziej przyziemnie przedstawić nam tą wyższość.

• 0

nie pisałem, że zawieszę sobie chinolka z tyłu tylko kilka razy podkreślałem że to będzie tohatsu 30  ;)

a z przodem to za chusteczki jeszcze nie wiem.... aby tylko pociągnął i też muszę zastanowić się z prądem czy nie będzie problemów, bo silnik ma alternator 15A. 

A u mnie do tego jeszcze dojdzie kilka wynalazków jak np. Sctructure Scan HD LOWRANCE LSS-2, boczne skanowanie... to też ciągnie prądu. Już nie mówiąc o ostatnio popularnych wannach na żywe ryby

• 0

Czytając ten  przydługi wątek ;) stwierdzam, że taka agresywna kampania marketingowa, którą od jakiegoś czasu prowadzi Horn jest zdecydowanie nie na te forum....myślę że więcej kompanów do dyskusji miałbys na jakimś motorowodniackim ;) ...nie wiem co chcesz osiagnąć przez takie podejście do klienta, ale zyczę powodzenia...i sukcesów w sprzedaży tego cudu techniki, do którego stworzenia swą reke przyłożył zapewne sam Bóg :)

...na koniec moja subiektywna opinia...nie kupie twojej łodki...tym bardziej chinczyka ;) pozdrawiam

• 0

@czoho uważaj bo zaraz zostaniesz posądzony przez wielbiciela chińszczyzny o wszystko co najgorsze. A on chce tylko wzbudzić zainteresowanie swoim produktem... Ot, taki tam marketing. Swoją drogą moderator już dawno powinien zamknąć ten wątek.

• 0

@ Czocho To jestem wszechstronnie zapracowany - bo najpierw jak to nazwałeś kampania reklamowa dla zippa, później parsuna, później seakinga, później tohatsu, później evinruda i jeszcze johsnonsię zachaczył, później moja, a teraz dojdzie jeszcze jakiś elektryck...

kolego nie pisz bzdur bo ręce opadają jak to się czyta... naprawdę, złośliwe uwagi zachowaj sobie....

A może to jesteś Ty tym anonimowym mailistą piszącymdo mnie co proponował mi współpracę w zamian za coś tam jak będziesz mnie polecał na forum i teraz postanowiłeś się zemścic bo odmówiłem? A moze ktoś jeszcze?

Zadziwieni??

Edytowane przez Horn

• 0

@czoho uważaj bo zaraz zostaniesz posądzony przez wielbiciela chińszczyzny o wszystko co najgorsze. A on chce tylko wzbudzić zainteresowanie swoim produktem... Ot, taki tam marketing. Swoją drogą moderator już dawno powinien zamknąć ten wątek.

To może Ty czymś zabłyśniesz konkretnym? Chińczyk nie jest moim produktem, bo może nie zauważyłeś ale to jest wątek o chińczyku. NAtomiast jest to temat nie wygodny dla wielu o czym wiem

Edytowane przez Horn

• 0

To jest jeden temat spośród kilkuset - nie musisz akurat dyskutować w temacie o chinolach a jak to ci sie nie podoba - poproszę o EOT bo są ludzie którym to się przydaje i to czytają. Bo są ludzie którzy mają chińskie silniki o czym śiwadcza do mnie wiadomości na PW i emaila i którym mogę pomóc, doradzić z jakimś problemem technicznym. Natomiast złośłiwe uwagi typu WIELBICIELA CHIŃSZCZYZNY proszę zachowac u siebie w domu nie na forum. Bo nie urażasz mnie tylko waśnie włąścicieli takich silników i jest ich dużó bo nie każdy zarabia tak dobrze jak Ty ( jak wspomnałeś) że stać ciebie na nowe samochody i firmowe nowe silniki

Edytowane przez Horn

• 0

Również proszę Moda o zamknięcie tematu, ponieważ żaden z tu piszących już żadnej merytorycznej wiedzy tu nie wnosi.

Było już kopanie się po jajkach, teraz czas na kolana, bo po jajkach już śladu brak. Ot taka nasza polska przypadłość tu wychodzi. Jesteśmy narodem małostkowym i bardzo kłótliwym.

@Horn - jeżeli nie chcesz, aby Twoje pisanie wszyscy uznali za nie nachalny marketing napisz coś mądrego w tematach typowo wędkarskich. Wtedy może wszystkich pogodzisz.

• Like 2

• 0

@ptychoo

jestem wędkarzem amatorem

Natomiast jestem konstruktorem łodzi oraz serwisanem silników i w tym mam wiedzę. Tym bardziej trzymam się jednego działu na forum właśnie sprzętu bo w czym innym nie znam się. A szczegóły techniczne stopniowo będą, nawet niedłygo filmik z chinola.. fajny i ciekawy dla wielu ale nie dla prowokatorów co właśnie nabili strony w tym wątku bo naraziłęm się jakiemuś chandlarzowi użwanych silników

• 0

A może to jesteś Ty tym anonimowym mailistą piszącymdo mnie co proponował mi współpracę w zamian za coś tam jak będziesz mnie polecał na forum i teraz postanowiłeś się zemścic bo odmówiłem? A moze ktoś jeszcze?

Zadziwieni??

:D  :D  :D  :D  :D  :D  :D  :Dbłagam nie rozwalaj mnie...mysle ze masz tu wielu wielbicieli   ;)

...a tak poważnie swoim postem dałem ci dyskretnie do zrozumienia, że w takim stylu nie zrobisz biznesu na tym forum...więc traktuj to jako porade biznesową :D

Edytowane przez czocho

• 0

Przez niecałe 7 dni ponad 3tys wyświetleń, wskok na HOT   - SĄ LUDZIE KÓTRZY mają te silniki i je użytkują oraz ich interesuje ten temat.

@czocho natomiast swoje porady biznesowe skoro jesteś takim dobrym doradcą proponję na PW, a nie pod publikę tym bardziej, że jest to pomówienie

Edytowane przez Horn

• 0

Jeśli uważasz to za pomówienie to wystosuj pozew w odpowiednim sądzie ;) ja natomiast piszę o swoich odczuciach na twój temat i twojego podejścia do klienta...jak sam piszesz nie jesteś tu, żeby zgłębiać swoją wiedzę wędkarską czy dzielic się nia...może to dla ciebie szok , ale ja nie widziałem żeby ktoś tak nachalnie( przekonany o wyzszości swojego produktu nad innymi)  próbował cos opchnąć w ludzi...no chyba ze cyganie z podjebami boscha ;) pozdro

• Like 1

• 0

Ciekawostka

Przed chwilą rozmawiałem z kolegą pracującym w handlu marine.

Właśnie miałem z nim temat marine. Zapytałem jak może podsumowac ten rok z jego obserwcaji w silnikach zaburtowych, więc tak:

- ogólny spadek sprzedaży z poprzednim rokiem 

- duże zmiany w suzuki spowodowały wzrost sprzedaży małych silników. Bierze się to z przykładu na np. silniku 2.5KM, cena nowego około 2900zł, chinola 2300. Więc ludzie wolą tutaj dopłacić 600 zł

- ogólnie w tym roku suzuki wyszło na 1 miejsce, na drugim yamaha na 3 chinolllll  :D , pozostałych marek nie liczą i nie monitorują ich bo te 3 są przodujące...

- na moje pytanie ile mniej więcej poszło chinoli w naszym województwie w przeciągu 3-ch lat? - odpowiedź wysoko ponad 100....

- ile z nich miały reklmacje? - odopwiedź: o wszystkich wiesz... czyli 3 z czego 1 poważna :P

- jak szacujesz zainteresowanie na kolejny rok chinolami?.... coraz gorsze 

- jak oceniasz sprzedaż używanych silników? - coraz mniejsza  :mellow:

To tak w skrócie