Skocz do zawartości
  • 0

Rapala Orginal

rapia

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Kupuj w ciemno - idealna przynęta na nocnego, przyopaskowego sandacza. Ja używam siódemkę i dziewiątkę, srebrne z czarnym grzbietem. Na siódemki złowiłem też wiele nocnych boleni, zdarzały się również klenie i to sporych rozmiarów. To są szalenie uniwersalne przynęty warte swojej ceny.

Pozdr.

• 0

To i ja dołożę swoje trzy grosze, używam 9 i 11 cm niebieski,

jako ciekawostkę dodam, że oprócz sandaczy i wspomnianych rybek

łowiłem na nią szczupaki (cały czas mówię o nocnym łowieni) a

kiedyś w księżycową noc (pełnia) na dosyć głębokim napływie

główki trafiłem 3kg lechola zapiętego na trzy groty przedniej

kotwicy.

Pozdro Jachu

• 0

To prawda, jest to przyneta na ktora mozna lowic rozne gatunki...

Jej najwieksza wada to lotnosc...to chyba jedna z najmniej ciekawych przynet do rzucania.

Zeby to poprawic mozna przeanalizowac uzywanie modelu husky.

Z powodu przetrzebienia rybostanu uzywalem wedzisk okolo 2,7m do 21g...jak okolica darzy lepiej wzialbym dobrze pracujacy przy niewielkich masach wyrzutowych 20funtowiec.

Gumo

• 0

Tak jak napisał Gumofilc- przynęta ok, ale ciężko się tym rzuca, używam w nocy tylko w miejscach gdzie przynętę się spuszcza z prądem. Czyli przy opasce jest ok (a jak się jest cicho to ryby podchodzi się na parę metrów), ale na płytkiej rafce do obłowienia łukiem to tak sobie. Gdy muszę dalej machnąć wolę Salmo Minnow lub Stinga. Sprzęt- poniżej 0,25 mm w nocy nie schodzę, najczęściej 0,28 lub plecionka. Kij HM80 Black Hunter (10,5- 35 g), kołowrotek 3500/4000.

• 0

Do wypowiedzi napisanej przez Gumofilca dodam ,ze w odruznieniu od Rapali Orginal, woblera plywajacego , Husky Jerk to suspenda. Czasami okazuje sie jednak, ze niektore modele plywaja. Jest to ciekawostka dla osob lowiacych na casting ze wzgledu na wymieniona juz nielotnosc Rapali Orginal. Druga sprawa jest to ,ze wyrazistosc pracy ,nie jest proporcjonalna do wielkosci np. 10 HJ pracuje wyrazniej niz 12HJ. Tak czy owak , RO i HJ sa zaliczane do najbardziej lownych rzecznych woblerow na sandacze.

• 0

Może dostanę złoty szpadel, może nie ;) Planuję zakup 2-3 rapali original 7cm floating na rzeczne wieczorno-nocne sandacze. Jakie są wasze doświadczenia związane z tymi woblerami ? Czy te wobki warte są swej ceny ? (ok. 30 zł./szt.). Jaką mają pracę ? W jaki sposób nimi łowić ? Jaka kolorystyka się najlepiej sprawdza ?

• Like 1

• 0

Jeżeli mogę coś podpowiedzieć , to proponuję jednak 9 cm . 7 cm to na sandaczyki , a szkoda ich niepotrzebnie kaleczyć celowo ..... poza tym to dobre woblery do takich celów , ale jak zawsze trzeba też pod nie dobrać i wodę ....

Edytowane przez miramar69
  • Like 1

• 0

Chyba w każdym pudełku "nocnego" kilka sztuk jest bankowo. Też polecam 9 cm. Kolory chyba bez znaczenia.Ja preferuję S i Bleak.

Specyficzny wobler, w nurcie czuć delikatną pracę, w zastoisku "gaśnie", tego nie lubię, ale i tak łowię. 

W tym roku największa ryba z Wisły i skromna "życiówka"  152 cm wąsa ,złowiona na 7-kę. Bardzo płytkie miejsce przy opasce, kamienny materac, inne woblery ryły za głęboko. Założyłem 7-kę i lekko się zdziwiłem póżniej. Kotwice jakimś cudem wytrzymały, starsze,solidne vmc. Używam na zmianę z husky jerk 10cm (i pierdyliardem innych ;) ).

Edytowane przez Roseth
  • Like 1

• 0

Też preferuję 9-11cm, ale są sytuacje, gdy 5-7 jest ok, jak jest dużo drobnej ryby przy opasce i na nich żerują. W zeszłym sezonie była tego masa i ciężko było cokolwiek złowić na przynętę większą niż 7cm właśnie.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

• 0

U mnie dominują w pudełkach wersje 7cm i 9cm. Siódemki bardzo często używam w lecie, ze względu na ilość drobnicy w podobnym gabarycie, choć tak jak napisał Paweł w zeszłym roku, jak i w dwóch poprzednich bardzo dobrze łowiła również jesienią i wczesną zimą (grudzień). Wobler, który u mnie łowi sandacze, bolenie i klenie ( z naciskiem na zimne klenie) :)

Edytowane przez Wojtek B.
  • Like 1

• 0

Jest bardzo wiele woblerow zarowno krajowej LB produkcji jak i tych seryjnych, ktore sa co najmniej tak samo dobre jak wspominane w watku Rapalki, a nie posiadajace ich wad.

"Swego" czasu byly i owszem tytulowe woblery jedynymi o tego rodzaju pracy i to wlasnie to czynilo je wyjatkowymi.

Od momentu gdy wytworcy woblerow na szersza skale zorientowali sie jak zrobc wobler plywajacy lusterkujacy, tzn jak dobrac kszatalt i rozmieszczenie obciazenia, powstalo ich wiele....

Dlatego, przynajmniej dla mnie to taki jedynie sentymentalny model...

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 2

• 0

Teraz są znaczne lepsze woblery o podobnej pracy i do tego, bezsterowe.

Jablka i pomarancze.

Rapala original so dobre i tanie, wole husky, ale najczesciej siegam po vision110, evergreen FA, albo duo realis rozante. 

Edytowane przez Rando
  • Like 1

• 0

W swojej przygodzie z pstrągami miałem etap gdy rapala original 11 była moja podstawowa przynęta.

Być moze są dostępne woblery nowocześniejsze w konstrukcji i bardziej dopasowane do potrzeb łowców sandaczy i innych.

Ja bardzo lubiłem f11, po nich nie sięgnąłem już po żadne inne woblery.

Od 5 sezonów nie łowię pstrągów na woblery