Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
  • 1 rok później...

Witam wszystkich chciał bym spytać czy ma ktoś ugięcie tego kijka St.Croix 3SC96MHF2 Avid ?

Bo wybieram między Lamiglasem XSH1052MT Magnum Taper jako kij pod sandacza na rzekę który złączy do kupy łowienie wobkiem i gumą ...obawiam się tu wiotkich szczytów jak to z nimi jest ?

Pozdrawiam 

Edytowane przez Tomekoo

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

Sezon zmierza ku końcowi, a tu rzutem na taśmę, jedno z jego największych odkryć - przynajmniej dla mnie.

Po długich i wnikliwych poszukiwaniach znalazłem zaskakujące rozwiązanie niby banalnego zagadnienia: kij spinningowy 2,6 m, 17 lb, do ok. 30 g. Lekka trociówka na leśne odcinki, brzegowa wędka na szczupaki i okonie, poręczny kijek na wiele innych okazji. Czyli tzw. (pardonnez le mot) "uniwersał" :D

Nie miał Lamiglas, nie pasował St. Croix, nie przekonywał Rogue. Został Loomis B)

Z North Fork Composites przyjechał do mnie zatem blank St 865-2 (IM). Czyli "średni grafit" (aż się boję, w takim razie, tego "wysokiego"; co gorsza, pewnie nie powstrzymam się przed spróbowaniem ;) ).

Trochę sobie poczekał, bo w Poznaniu ruch nie lada  :wacko: , ale jak się już doczekał swoich SiC-ów... :rolleyes:

Przerósł moje nadzieje, bez dwóch zdań. Opisany jako "Fast", lubi się wygiąć, nie tracąc nic z wybitnej czułości: to pierwszy kij, na którym czułem pracę uklejki RH10 postawionej nieruchomo w nurcie. Zdolny obsłużyć 3-calowe gumy na główkach 10-20 g, uklejkowe woblery 5-12 cm. Wszystkim tym rzuca daleko i celnie - po wymachu gaśnie natychmiast.

post-48419-0-73304500-1382467270_thumb.jpg post-48419-0-88933800-1382467275_thumb.jpg post-48419-0-71409100-1382467280_thumb.jpg

• Like 5

Mialem okazje ogladnac i nawet wykonac kilka rzutow ta wedeczka.

Bardzo zacna.

Niby Loomis...ale nie Loomis ;) Jakis taki nowszy, bardziej na czasie. Ale narzedzie do wedkowania pierwsza klasa.

Ciekawe czy znajdzie sie wsrod polskich dystrybutorow smialek by miec oferte NFC w programie.

Zobaczyc, porownac i moc przymierzyc sie to byloby COS...a nie tylko liczyc na Lukasza i jego poszukiwania ;)

Pozdrawiam

Guzu

p.s. ale kielich Loomisowy ma :)

Sezon zmierza ku końcowi, a tu rzutem na taśmę, jedno z jego największych odkryć - przynajmniej dla mnie.

Po długich i wnikliwych poszukiwaniach znalazłem zaskakujące rozwiązanie niby banalnego zagadnienia: kij spinningowy 2,6 m, 17 lb, do ok. 30 g. Lekka trociówka na leśne odcinki, brzegowa wędka na szczupaki i okonie, poręczny kijek na wiele innych okazji. Czyli tzw. (pardonnez le mot) "uniwersał" :D

Nie miał Lamiglas, nie pasował St. Croix, nie przekonywał Rogue. Został Loomis B)

Z North Fork Composites przyjechał do mnie zatem blank St 865-2 (IM). Czyli "średni grafit" (aż się boję, w takim razie, tego "wysokiego"; co gorsza, pewnie nie powstrzymam się przed spróbowaniem ;) ).

Trochę sobie poczekał, bo w Poznaniu ruch nie lada  :wacko: , ale jak się już doczekał swoich SiC-ów... :rolleyes:

Przerósł moje nadzieje, bez dwóch zdań. Opisany jako "Fast", lubi się wygiąć, nie tracąc nic z wybitnej czułości: to pierwszy kij, na którym czułem pracę uklejki RH10 postawionej nieruchomo w nurcie. Zdolny obsłużyć 3-calowe gumy na główkach 10-20 g, uklejkowe woblery 5-12 cm. Wszystkim tym rzuca daleko i celnie - po wymachu gaśnie natychmiast.

attachicon.gifnfc1(2).JPG attachicon.gifnfc2(2).JPG attachicon.gifnfc3(1).JPG

Nooo.... chyba muszę się umówić na jakieś macanko @Chub  :)  fajnie że nie podążasz utartą ścieżką tylko eksperymentujesz - i jak widać często trafiasz. Bardzo wartościowy wkład do naszego forum, dziękuję !

Waldku tyloo chciałbym wiedzieć ile trzeba siły włożyć żeby takie ugięcie w Loomisie uzyskać, podejrzewam że jednak znacznie mniej niż w przypadku B R co akurat może być na plus Loomisa. Ładne ugięcie i cały projekt również,mco to za uchwyt?

• 1 miesiąc temu...