Skocz do zawartości

Poczekalnia, moje pierwsze kroki w twórczości.

joker

Rekomendowane odpowiedzi

Obserwuję uważnie dział Lurebuilding od początku roku. Tylko w tym czasie dołączyła spora grupa osób, która założyła własne wątki dotyczące budowania i wytwarzania przynęt. Sam dołączyłem z takim wątkiem w marcu. 

Jest jednak poza tą grupą spora ilość osób, które coś robią dla siebie lub zaczynają coś robić i nie za bardzo mają gdzie pokazać swoje prace jeśli nie mają autorskiego wątku.

Ten dział powstał dzięki rozwojowi jednego wątku jaki dotyczył budowania przynęt - Woblerowa wariacja . To był ten wspaniały zapalnik do uruchomienia prawdziwego motoru napędowego na Jerkbait. Jednak wraz z zamknięciem tego wątku, ci którzy chcieliby coś pokazać, a nie chcą zakładać specjalnego własnego wątku, zostali na bocznym torze. 

Czasami ktoś pisze do mnie z zapytaniem o poradę, a nie jest oficjalnym tzw twórcą. Daję głowę, że wielu z was ma podobnie. Do tego od czasu do czasu pojawia się ktoś świeży na Jerkbait i nie wiedząc jak się ujawnić wkleja swoje prace do czyjegoś autorskiego wątku. Mnie to w ogóle nie przeszkadza, jednak innym tak. Wtedy, ta zganiona przez innych osoba,  po prostu znika na zawsze. Nie musi tak być koledzy. 

Dlatego chciałem poddać pod dyskusję pomysł takiego wątku jak w tytule. Tytuł wątku nie jest ważny, na pewno wymyślicie lepszy, istotna jest idea. Otwarty watek do wrzucania zdjęć z pierwszymi próbami, początkami klepania, kręcenia i strugania. Miejsce gdzie stary wyjadacz bez własnego wątku będzie mógł błysnąć i zaszokować swoim tajemnym dziełem. Brakuje tu takiego miejsca według mnie.

A co wy o tym myślicie koledzy?

Edytowane przez milupa
  • Like 2

Bardzo dobry pomysł ,sam od ponad roku  robię woblery na które łowię jak również łowią moi znajomi z większymi i miejszymi wynikami ale rybki biorą . Własnego wątku jeszcze nie założyłem jakoś nie mogę się zebrać , choć śledzę życie jerkbaitu dość intensywnie , uważam ,że pomysł przedni wart uwagi , można by wrzucić pojedyńcze zdjęcie z krótkim opisem woblerka bez rozpisywania się całego ''woblerowego życiorysu''

Bardzo dobry pomysł ,sam od ponad roku  robię woblery na które łowię jak również łowią moi znajomi z większymi i miejszymi wynikami ale rybki biorą . Własnego wątku jeszcze nie założyłem jakoś nie mogę się zebrać , choć śledzę życie jerkbaitu dość intensywnie , uważam ,że pomysł przedni wart uwagi , można by wrzucić pojedyńcze zdjęcie z krótkim opisem woblerka bez rozpisywania się całego ''woblerowego życiorysu''

To zapraszamy, wstawiaj zdjęcia :)

Witam wszystkich ! zacząłem sobię strugać jako że jesień przyszła, pierwszego potworka Wam nie pokaże, drugiego wrzucam, fotka po malowaniu, jeszcze po farbkach się nie kąpał w lakierze :) wiem że może niedokładnie pomalowane, ale dopiero zaczynam ogarniać malowanie pędzelkiem, a do tego jeszcze brakuje mi jakiegoś malutkiego, do rysowania "drobiazgów" Z jego pracy jestem zadowolony, polakierowany myślę że będzie ważył 15g, typ przynęty w sumię zainspirowany wobkami Irasa( wzór do naśladowania ;), w sumie struganie też :) pracuję moim zdaniem fajnie, bardzo ładnie leciutko odjeżdża na boki i imituje chorą rybkę :) malowanie będę dopracowywał bo mam szablonik i myślę że jako taką powtarzalność uzyskam... pozdrawiam :) 32ijcu2qsd0b_t.jpg

wczoraj skończyłem, dzisiaj testowałem w swoim ciasnym oczku wodnym, wariacje tego co widać powyżej, tzw. "oczojeb" lub ostatnia deska ratunku, jak kto woli ;) wolno tonący główką w dół, filmik z pracy ( myślę że w jeziorze gdzie będzie miał dużo miejsca będzie lepiej )

http://www.youtube.com/watch?v=ivgK_l0EDNU&feature=youtu.be

i fotka : ftfwblpfy0jy_t.jpg

Edytowane przez pawelkoszalin
  • Like 1

no tak tak, oczka za blisko, myślę że jeszcze miesiąc i będę robił wierniejsze imitacje :) właśnie dlatego  wrzucam tutaj fotki, żeby była krytyka, bo to tylko pcha do przodu i pomaga dostrzec różne rzeczy. Tomala a materiał idealnie przylega ? jeżeli klej nie podsechł dokładnie to oddycha pod lakierem i bąbelkuje, miałem podobną sytuacje, myśle że pędzel tutaj nic nie da bo po zanurzeniu w lakierze i tak lakier sobie swodobnie ścieka z woblera aż do cienkiej warstwy.

Zbieram się od jakiegoś czasu żeby pokazać parę moich woblerków. Pierwsze strugnąłem w ostatnią zimę. Wyglądały tak:

post-52787-0-42610000-1384557090_thumb.jpg

Są zrobione z przypróchniałej sztachety olchowej utwardzonej lakierem :), malowane akrylami. Górny 6,5cm, środkowy 5,5, a ten na dole - 4cm. Ten najmniejszy - totalny wariat :) - dobrze trzyma się nurtu ale jednocześnie pracuje nieregularnie - myszkująco - fajnie wabi ryby, niestety oczko na kotwiczkę jest w złym miejscu i często się nie zapinają :(

Na tych większych też widać brak doświadczenia - małe oczka stelaża, pomarszczony lakier... Ale o dziwo z ich pracy jestem zadowolony do dziś :) Tonące, pracują drobno tak jak lubię.

Potem to już poooszło... Nie robię wielu woblerów, na własny użytek. Ale ciągle jakieś były "na warsztacie" :) Więc powstawały następne pojedyńcze egzemplarze:

post-52787-0-59552800-1384557197_thumb.jpg

post-52787-0-93345600-1384557204_thumb.jpg

post-52787-0-24235400-1384557226_thumb.jpg

cdn :)

• Like 2