Skocz do zawartości

Poczekalnia, moje pierwsze kroki w twórczości.

joker

Rekomendowane odpowiedzi

Trudno to podgonić. Ale warto, przynajmniej mi efekt końcowy na tę chwilę odpowiada.

Marcinie bez dwóch zdań, efekt jest piorunujący. Na dniach kupiłem kompresor i aerograf, ale jak zobaczyłem Twoje malowanie to aerograf chyba będzie więcej leżał jak na siebie pracował :) Spróbuje Twoim sposobem pomalować parę sztuk. Pozdrawiam Piotr.

Marcinie bez dwóch zdań, efekt jest piorunujący. Na dniach kupiłem kompresor i aerograf, ale jak zobaczyłem Twoje malowanie to aerograf chyba będzie więcej leżał jak na siebie pracował :) Spróbuje Twoim sposobem pomalować parę sztuk. Pozdrawiam Piotr.

Dzień dobry, Piotrze, jak będziesz malować w ten sposób, to nie zrażaj się na początku, jak po kilku warstwach farby nie zobaczysz spodziewanego efektu. Ja tak mam, że po malowaniu boków i głowy za nic mi się moje woblery nie podobają, ale jak już położę wszystkie warstwy farby i pokryję to odpowiednią warstwą lakieru, to dopiero wtedy zaczyna mi się podobać. Ogólnie fajna zabawa. O ile domownicy nie są zbyt sceptycznie do tego nastawieni :).

fajnie malujecie ja nie mam takiego talentu. Wobki robię od w sumie wczoraj :D podpatrzyłem na znanym portalu filmiki o robieniu wobków z balsy i od razu do sklepu po lakiery farby balsy druty itd hehe narazie wychodzi mi cos takiego. Wobek dopiero malowany jeszcze nie lakierowałem. Niby jasno szary ale na zdjęciu jakis zieolony taki hehe. to czarne dookoła steru to niby czarne usta .Wazne żeby cos pracował :D

post-56771-0-02871100-1428783225_thumb.jpg

• Like 1

fajnie malujecie ja nie mam takiego talentu. Wobki robię od w sumie wczoraj :D podpatrzyłem na znanym portalu filmiki o robieniu wobków z balsy i od razu do sklepu po lakiery farby balsy druty itd hehe narazie wychodzi mi cos takiego. Wobek dopiero malowany jeszcze nie lakierowałem. Niby jasno szary ale na zdjęciu jakis zieolony taki hehe. to czarne dookoła steru to niby czarne usta .Wazne żeby cos pracował :D

Nie to żebym się znał, ale trochę wygląda jakbyś wkleił mu ster i oczko brzuszne na plecach :)

eaw 32

Fajne maluchy, czym malowane bo te pierwsze brązowe nawet fajnie się świecą :)

A ja z kolei chciałem przedstawić wam drodzy koledzy, moje pierwsze malowanie aerografem bd-207 oraz farbami pactry mojej boleniówki :) Starałem się jak mogłem ale gdzieniegdzie znajdzie się parę niedociągnięć. 

Pozdrawiam Piotr

post-58309-0-90198800-1428863196_thumb.jpg

(...)

A ja z kolei chciałem przedstawić wam drodzy koledzy, moje pierwsze malowanie aerografem bd-207 oraz farbami pactry mojej boleniówki :) Starałem się jak mogłem ale gdzieniegdzie znajdzie się parę niedociągnięć. 

Pozdrawiam Piotr

Jak na pierwszą pracę jest nieźle. Moja rada - narysuj sobie na kartonie kilka (kilkadziesiąt ;)) woblerków i spróbuj je pomalować. Jak popsujesz, żalu nie będzie, a doświadczenie szybko przeniesie się na malowanie już "prawdziwych" woblerów. To samo tyczy się innych technik, nie tylko aero. Warto najpierw sprawdzić, jak może wyglądać efekt, zanim zacznie się malować woblera. 

Moja rada - narysuj sobie na kartonie kilka (kilkadziesiąt ;)) woblerków i spróbuj je pomalować.

Januszu bardzo dziękuje za radę, szczerze? nawet nie pomyślałem o tym, aczkolwiek z początku robiłem sobie kreski, kółka kwadraty, co bym mógł sprawdzić jak aerograf dawkuję mi farbę oraz powietrze. Już na samym początku rozrzedzanie samej Pactry było dla mnie problemem , bo była albo za gęsta albo za rzadka, ale teraz mniej więcej wiem w jakim stosunku rozrzedzać aby kolor oraz konsystencja była odpowiednia :) 

Pozdrawiam Piotr.

• Like 1

Januszu bardzo dziękuje za radę, szczerze? nawet nie pomyślałem o tym, aczkolwiek z początku robiłem sobie kreski, kółka kwadraty, co bym mógł sprawdzić jak aerograf dawkuję mi farbę oraz powietrze. Już na samym początku rozrzedzanie samej Pactry było dla mnie problemem , bo była albo za gęsta albo za rzadka, ale teraz mniej więcej wiem w jakim stosunku rozrzedzać aby kolor oraz konsystencja była odpowiednia :)

Pozdrawiam Piotr.

Serwus :) Jeżeli chodzi o pactrę to z tego co pamiętam nie musisz ich rozcieńczać są już gotowe do malowania aero. Wyjątkiem są kolory intensywne np: pomarańcz, żółty itd. Aaa i do łuski nie używaj spinaczy bo w miejscach gdzie dasz spinacze oczka w siatce się zniekształcą :) A tak ogólnnie to bardzo fajnie jak na pierwszy raz.

• Like 2

Serwus :) Jeżeli chodzi o pactrę to z tego co pamiętam nie musisz ich rozcieńczać są już gotowe do malowania aero. Wyjątkiem są kolory intensywne np: pomarańcz, żółty itd. Aaa i do łuski nie używaj spinaczy bo w miejscach gdzie dasz spinacze oczka w siatce się zniekształcą :) A tak ogólnnie to bardzo fajnie jak na pierwszy raz.

Super dzięki za podpowiedź, akurat tą siatkę na tym woblerku ściągałem rękoma ku dołowi, no i troche się wydłużyły co poniektóre. Ale nie jest najgorzej myślę :)

Dziś pomalowałem partię 6 woblerków ,ale z początku aero coś nawalał...Przeczyszczony pięknie po każdym kolorze, a i tak raz sikał bardzo mocno,a raz delikatnie, na dodatek nie odskakiwał czasami spust i powietrze jak leciało tak leciało...

post-58309-0-46941500-1428951971_thumb.jpg

Pozdrawiam Piotr.

Pactry nie nadają się do aero, mi zarz go całego zapychają i trzeba dość dobrze go czyścić :/ zmieniłem farby na Vallejo Air i nie ma żadnego problemu, wlewam i maluje :)

Demowsky no i stalo sie :/ dysza 0,2 pactra koloru brazowego zapycha aerograf. Czarna oraz inne kolory ok. zmiana dyszy na 0.3 i rowniez zapycha. zolta na 0.2 tez miewa problemy. Czuje ze trzeba bedzie zmienic farby. A tak chwalilem sobie pactre... Pozdrawiam koledzy.

P.s aerograf to bd-207 z od fachowiec.pl.

Demowsky no i stalo sie :/ dysza 0,2 pactra koloru brazowego zapycha aerograf. Czarna oraz inne kolory ok. zmiana dyszy na 0.3 i rowniez zapycha. zolta na 0.2 tez miewa problemy. Czuje ze trzeba bedzie zmienic farby. A tak chwalilem sobie pactre... Pozdrawiam koledzy.

P.s aerograf to bd-207 z od fachowiec.pl.

Ja też kupiłem pactry bo w modelrskim mi polecił, a nie wiedziałem, że są np Vallejo Air (choć 9zł za buteleczke ale warto), po kilku miesiącach dałem na gwarancje aero i go niby wyczyścili bo był bardzo brudny. W sklepie ten sam ziomek pyta mi się jakimi farbami maluje, odpowiedziałem że pactra to mi powiedział że one nie nadają się do aero  :blink:  Ktoś raz na forum pisałem właśnie o Vallejo, zamówiłem i nie żałuję i polecam ;)

Jeśli ci się przyda to polecam sklep http://allegro.pl/farby-akrylowe-vallejo-model-air-do-aerografow-i5139543388.htmlchyba że masz możliwość zakupienia u siebie w mieście to lepiej sobie dobierzesz kolory, bo inaczej wyglądają na wzorniku a jak sobie zamówisz to można się troche zdziwić :P

Jeżeli chodzi o mnie to ani nie chwalę ani nie mogę powiedzieć że są "be" bo jedyne jakich używam to pactra i createx i pactra jakoś bardziej mi podchodzi:)

Też nie mówie, że są złe :P, ale mam koło 30-40 tych pactry i teraz nie wiem co z tym zrobić, to jest problem :/