Skocz do zawartości

Poczekalnia, moje pierwsze kroki w twórczości.

joker

Rekomendowane odpowiedzi

Chcac podratowac temat wstawiam kolejna porcje fotek moich urobkow sprzed tygodnia. kleniowe (balsa) praca X 2,5 cm okolo 3 gram. Boleniowe (lipa) waska sinusoida 7,5 cm 10 gr.Co sadzicie? Jest to moj drugi raz kiedy maluje wieksza partie wobkow aerografem :)

pozdrawiam Piotr

P.S

Przypominam iż krytyka jest mile widziana,z tego względu że dopiero strugam od około 2,5-3 miesięcy.

post-58309-0-72415900-1429787534_thumb.jpg

post-58309-0-88826700-1429787538_thumb.jpg

post-58309-0-74590100-1429787542_thumb.jpg

post-58309-0-03224000-1429787546_thumb.jpg

Edytowane przez Vrpona
  • Like 1

• 2 tygodnie później...

Witam serdecznie.Przez ostatnie 2 tygodnie nic się nie działo w temacie, ale to ze względu na to, że nie miałem nawet czasu tutaj napisać bo się woblerki skrobały :)

Zrobiłem indywidualne pod klienta mini salmo hornet'y 3 cm oraz około 80 szt smużaczków na klenio-jazia 2,5 cm :) Jest to moje szóste malowanie aerografem, widać postępy tak że jest super :) Mam nadzieje że się podoba bo bardzo się starałem.

Lecz jak to zwykle bywa nie obyło się bez problemów, jakim było malowanie oczu oraz wklejanie sterów.

Powiedzcie proszę Panowie, kiedy robicie nacięcie na ster ? Przed czy po lakierze poliuretanowym ? Ponieważ nie jestem zbytnio zadowolony kwestią estetyki wklejania sterów.

Oraz czym malujecie oczy ? Aktualnie malowałem pactrą, ale zakupiłem vallejo air, które są rzadsze, i nie idzie nimi oddusić na woblerku kółeczka na oczko, farba jak by spływała.

Pozdrawiam serdecznie Piotr.

post-58309-0-39093500-1431284068_thumb.jpg

post-58309-0-43888800-1431284073_thumb.jpg

post-58309-0-99399300-1431284076_thumb.jpg

post-58309-0-63491000-1431284127_thumb.jpg

post-58309-0-71864000-1431284132_thumb.jpg

post-58309-0-53324200-1431284136_thumb.jpg

post-58309-0-12631700-1431284141_thumb.jpg

post-58309-692510_thumb.jpg

Edytowane przez Vrpona
  • Like 2

Ja nacięcie na ster robie na samym końcu po lakierowaniu, kiedyś robiłem naciecie przed lakierowaniem ale jakoś to brzydko wygląda. Nacięcie wykonuje brzeszczotem a nastepnie pilnikiem iglakiem płaskim (http://www.arma-sklep.pl/1133-thickbox_default/iglak-plaski.jpg) wychodzi elegancko i równo, ster grubości 1mm mieści się idealnie :)

Oczy również maluje pactrą, przy większych woblerach używam chińskiej pałeczki, a do małych końcówkę pędzla (górna część) która jest zaokrąglona starłem na płasko papierem ściernym i jest elegancko okrągłe, maczam w białej farbie i malujemy czekam chwile aż wyschnie i później troszke mniejszym robimy czarną kropkę  :rolleyes:

Na ostatnim zdjęcie bardzo podoba mi się efekt na tych trzech woblerach  B)  możesz powiedzieć jak go uzyskałeś?  :huh:

Ja nacięcie na ster robie na samym końcu po lakierowaniu

Na ostatnim zdjęcie bardzo podoba mi się efekt na tych trzech woblerach  B)  możesz powiedzieć jak go uzyskałeś?  :huh:

Na samym końcu tzn po malowaniu Pactrą ? czy też poliuretanem ?  Czy nacinanie brzeszczotem nie uszkodzi poliuretanu, nie poodpryskuje lakier ? 

Efekt malowania tych trzech woblerów uzyskałem mocno naciągając siatkę do ryb, oczka się zniekształciły trochę co spowodowało taką fajną mozaikę :)

A drugi wobler to siatka od podbieraka. Dużo kombinuje, ostatnio nawet malowałem przez takie sztywne "siano" czy też jakieś włókna poskręcane.

Pozdrawiam Piotr

Na samym końcu tzn po malowaniu Pactrą ? czy też poliuretanem ?  Czy nacinanie brzeszczotem nie uszkodzi poliuretanu, nie poodpryskuje lakier ? 

Na samym końcu po poliuretanie ;) mi lakier nic nie odpryskuje jest wszystko dobrze.

Ja akurat do malowania oczu stosuję wiertła o różnej średnicy i do tego lakiery do paznokci. Wygląda nie najgorzej. Kiedyś stosowałem oczy 3D ale jakoś takie malowane bardziej mi się podobają:-)

Dokładnie też zapomniałem że wiertła są bardzo dobre, ale kolega mnie uprzedził :D

Teraz ciężko określić, weź poprawkę na grubość warstw farby i lakieru, tylne chyba troszkę za małe a przednie dogiąłbym bardziej do dołu. Rozumiem że bedziesz go jeszcze szlifował :)?

No, Qcyk mnie uprzedził :)

Hehe na pierwszej focie widać że dobrego podkładu używasz  :P

Edytowane przez Pasta