Skocz do zawartości

Poczekalnia, moje pierwsze kroki w twórczości.

joker

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Chciałbym prosić o opinie/radę. Wcześniej dostałem wskazówkę apropos długości steru. Zacząłem robić je krótsze :) teraz zastanawia mnie czy jakieś ''wady''/inne niedociągnięcia są zauważalne? Nie mam niestety filmików z pracą ale wszystkie pracują w X horyzontalnie, 2 największe pracują X horyzontalnie oraz delikatnie w Y wertykalnie. 
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi, jak i za krytykę;]

post-60847-0-74895300-1450338652_thumb.jpg

Edytowane przez pasiasty
  • Like 1

Wstawiam swoje wczorajsze. Dosłownie w natłoku różnych obowiązków chwyciłem narzędzia i wygospodarowałem godzinę na ukręcenie dwóch, na wór amerykanskich bojowników, obrotówek szczupakowych. To co do zrobienia w nich to - uzbrojenie w kotwiczkę oraz usunięcie zadzioru w haku. Komponenty sprowadzone z US, chwost własnoręcznie zrobiony z bucktaila. Resztę opiszę na blogu.

Dane techniczne:

- skrzydełko colorado #6

- masa - 26g

- długość - 16 cm

1.jpg

2.jpg

• Like 8

Właśnie. Nie spodziewałem się haka na strzemiączku. Remku, czy to autorski pomysł?

Swoją drogą od wielu lat łączę muchy, zwykle łososiowe z wirówkami sw. Magdziarza i zestaw doskonały na wiosnę, a z jednego haka nie zgubiłem jeszcze żadnego szczupaka.

Robert,
Czerpię pomysły z rynku amerykańskiego. Taką obrotówkę widziałem kiedyś tam ... a na Rybomanii jak zobaczyłem Roberta Taszarka, który w imieniu Rapali reklamował w akwarium woblery z pojedynczym hakiem to stwierdziłem ... to jest to. No i tak powstała wirówka. Nie wiem jak sprawdzi się patent ale ... skoro takie były na rynku amerykańskim i łowili na to muskie to dlaczego miałoby nie działać na szczupaka?

XRMAGS.png

• Like 1

Robert,

Czerpię pomysły z rynku amerykańskiego. Taką obrotówkę widziałem kiedyś tam ... a na Rybomanii jak zobaczyłem Roberta Taszarka, który w imieniu Rapali reklamował w akwarium woblery z pojedynczym hakiem to stwierdziłem ... to jest to. No i tak powstała wirówka. Nie wiem jak sprawdzi się patent ale ... skoro takie były na rynku amerykańskim i łowili na to muskie to dlaczego miałoby nie działać na szczupaka?

attachicon.gifXRMAGS.png

Czy takie haki w rozmiarze 1,1/0  są do dostania w PL?

• 2 tygodnie później...

Witam , 

Kilka lat temu zainteresował mnie temat robienia własnoręcznych przynęt  . Jako dziecko robiłem brzydkie spławiki z patyków i piór , na które łowiłem . Bardzo to cieszyło człowieka , więc prześledziłem temat woblerów . 

Możecie ocenić mój pierwszy wobler ? 

Zaczeło się tak , że znalazłem ładnie wysuszonego kijka lipowego w mojej klitce , już go oskrobałem do zdjęcia . 

post-61959-0-97683900-1451750441_thumb.jpg

Zrobiłem klocek przy pomocy szlifierki . Trochę ostrego noża . 

post-61959-0-31537500-1451750473_thumb.jpg

post-61959-0-23910200-1451750633_thumb.jpg

post-61959-0-05665300-1451750690_thumb.jpg

post-61959-0-23609700-1451750666_thumb.jpg

Amitny wzór :) hiiihi

post-61959-0-25870900-1451750709_thumb.jpg

post-61959-0-66726000-1451750788_thumb.jpg

Korpus bez końcowej pracy, będę starał się aktualizować na bieżaco co u mnie słychać  . Macie jakąś mądrą rade , aby zrobic prosto nacięcie na ster . 

post-61959-0-37779200-1451750802_thumb.jpg

Muszę poczekac na poliwęglan i resztę przyborów bo mi zabrakło w moim garazu :)

• Like 2

A dlaczego za wcześnie? Dobrze jest zobaczyc czyjąś drogę od samego początku. Dla mnie zawsze ciekawiej jest obserwować postępy prac niż od razu widzieć gotowy wyrób. Także śmiało dziel się tym co masz do pokazania a z pewnością znajdą się tacy którzy będą tu chętnie zaglądać ;)

• Like 2

Witam , 

Kilka lat temu zainteresował mnie temat robienia własnoręcznych przynęt  . Jako dziecko robiłem brzydkie spławiki z patyków i piór , na które łowiłem . Bardzo to cieszyło człowieka , więc prześledziłem temat woblerów . 

Możecie ocenić mój pierwszy wobler ? 

Zaczeło się tak , że znalazłem ładnie wysuszonego kijka lipowego w mojej klitce , już go oskrobałem do zdjęcia . 

attachicon.gifDSC_0128.jpg

Zrobiłem klocek przy pomocy szlifierki . Trochę ostrego noża . 

attachicon.gifDSC_0130.jpg

attachicon.gifDSC_0131.jpg

attachicon.gifDSC_0133.jpg

attachicon.gifDSC_0134.jpg

Amitny wzór :) hiiihi

attachicon.gifDSC_0136.jpg

attachicon.gifDSC_0139.jpg

Korpus bez końcowej pracy, będę starał się aktualizować na bieżaco co u mnie słychać  . Macie jakąś mądrą rade , aby zrobic prosto nacięcie na ster . 

attachicon.gifDSC_0141.jpg

Muszę poczekac na poliwęglan i resztę przyborów bo mi zabrakło w moim garazu :)

Witaj, 

Mamy stosowny wątek do celów jakie sobie założyłeś, wobec tego temat przenoszę

A dlaczego za wcześnie? Dobrze jest zobaczyc czyjąś drogę od samego początku. Dla mnie zawsze ciekawiej jest obserwować postępy prac niż od razu widzieć gotowy wyrób. Także śmiało dziel się tym co masz do pokazania a z pewnością znajdą się tacy którzy będą tu chętnie zaglądać ;)

J.W.

• 3 tygodnie później...

Witam.

Spróbowałem stworzyć coś własnoręcznie. Zacząłem od wnikliwej lektury forum a później cięcie, struganie, szlifowanie itd. Zajęło mi to trochę czasu bo zaczynałem praktycznie od zera. Wyszły mi takie oto jerki. Wyważone dość dokładnie. Lusterkują i fajnie chodzą na boki. Część pływających i część tonących. Przymierzałem je pod swoją wodę dość głęboką na której mam zamiar łowić w tym roku.

Proszę kolegów fachowców o opinie, krytykę itp. co zrobić aby było lepiej.post-61934-0-76136100-1453212766_thumb.jpg

• Like 1

Adrianie, czy trzeba coś poprawić to ryby ci powiedzą ;) A my co możemy chcieć więcej, może dla oka? A nasze oczy subiektywne w ocenie i opatrzone pięknościami wprost z gablot jubilerskich. Taki to urok Jerkbaita, że coraz ładniej i wykwintniej prezentuje się rzeczy. Trzymam kciuki, by z czasem i ciebie takie podejście zainspirowało. To tylko praktyka i podpatrywanie innych, a czas dla chętnych działa na korzyść.

Najważniejsze, że zacząłeś, odważyłeś się pokazać swoje pierwsze prace, a powiem ci, że nie są złe jak na pierwsze. Gratulacje i do przodu :)