Skocz do zawartości

Poczekalnia, moje pierwsze kroki w twórczości.

joker

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję za miłe słowa i uwagi.

Stelaż powinien być raczej 1,2 ale powiem szczerze, że nie mogłem na szybko trafić odpowiedniego drutu i zrobiłem 0,9 a tak mi się chciało te kilka sztuk dokończyć :) Jerki od 7 do 11 cm i powiem, że mocowałem się ze stelażem i wytrzymał :)

Witam.

Spróbowałem stworzyć coś własnoręcznie. Zacząłem od wnikliwej lektury forum a później cięcie, struganie, szlifowanie itd. Zajęło mi to trochę czasu bo zaczynałem praktycznie od zera. Wyszły mi takie oto jerki. Wyważone dość dokładnie. Lusterkują i fajnie chodzą na boki. Część pływających i część tonących. Przymierzałem je pod swoją wodę dość głęboką na której mam zamiar łowić w tym roku.

Proszę kolegów fachowców o opinie, krytykę itp. co zrobić aby było lepiej.attachicon.gifDSC_0440.JPG

co zrobić żeby było lepiej??

ciąć ,strugać ,szlifować,malować i jeszcze ciąć ,strugać ,szlifować,malować i tak jeszcze parę razy i na pewno będzie lepiej:)

• Like 2

• 2 tygodnie później...

a to mój sposób na nacinanie rowków na stery,tylko proszę pamiętać robię wobki z listewki buczek tonące i lipa pływące są powtarzalne ,ale co do ich wykonania opiszę to w swoim artykule do którego się przymierzam 

post-53944-0-74829500-1454265092_thumb.jpg

post-53944-0-98606100-1454265109_thumb.jpg

post-53944-0-24275400-1454265122_thumb.jpg

post-53944-0-82571300-1454265132_thumb.jpg

post-53944-0-14266200-1454265230_thumb.jpg

Edytowane przez Irekkato
  • Like 3

Przyszedł i czas na mnie w tym wątku :):):)

Chciałbym zaprezentować jedną z kilku sztuk które są wykończeniu. Trochę kiepsko pomalowane bo nowa puszka poliuretanu oszalała i farby popłynęły... :/

Wobek ma 8 cm i waży ~9g

Myślę że nie jest tak źle jak na parę miesięcy strugania i coś niebawem zeżre go jak i całą reszte xD

post-59720-0-68655300-1454661928_thumb.jpg

• Like 2

Fajny wobek :) Jedyne co zwraca uwagę to za bardzo wysunięte oczko brzuszne ;) A łuska to raczej odciskana na foli. Wyjdzie dokładniej jeśli odciśniesz ją przed przyklejeniem do woblera :)

Tutaj znajdziesz kilka sposobów na uzyskanie fajnego efektu łuski.

http://jerkbait.pl/topic/19561-filmy-instrukta%C5%BCowe-budowa-przyn%C4%99t/page-5

Witaj wśród zarażonych nieuleczalną chorobą ;)

Fajny wobek :) Jedyne co zwraca uwagę to za bardzo wysunięte oczko brzuszne ;) (...)

Cóż, masz rację, "wrażenia estetyczne" troszkę na tym tracą, natomiast oczko jest bardzo kształtne, symetryczne nawet bardziej niż przednie ( ;) ), a korzyścią z takiego właśnie wysunięcia, jest obniżenie środka ciężkości. Jak dla mnie, całkiem do przyjęcia i jeśli świadome, to godne pochwały B)

• Like 2

Łuskę widać i czuć pod palcem dosyć dobrze, ja nie narzekam :P może nie widać tego tak dobrze na zdjęciu ale to już wina aparatu :(

Jest odciśnięta na folii aluminiowej tak jak powiedzieli fachowy z działu LB xDD a co do oczka to wyszło jak wyszło bo robię stelaże w rękach i raz jest lepiej raz gorzej.

To i ja się pochwale swoim struganiem które zacząłem nie całe 3 lata temu, dodam że nie robię tego co dziennie ale tylko w okresie zimowym i w wolnej chwili od pracy ;) Szybciej mija czas w oczekiwaniu na cieplejsze wiosenne dni.

Mogę powiedzieć jedno trening czyni mistrza, i warto zacząć od dobrej teorii zanim przystąpimy do strugania naszych przynęt, zaoszczędzimy i czas i pieniądze co wielokrotnie przekonałem się na własnej skórze kupując np nieodpowiedni lakier poliuretanowy który po pomalowaniu i wyschnięciu miał konsystencje gumy...

Chciałem podziękować Piotrowi Dziadura który to z wielką cierpliwością podpowiadał mi co jak i kiedy należny zrobić. Warto tez oglądnąć serie filmów na youtube woblerowa pracownia duuuzo podstawowej wiedzy, zanim przystąpimy do strugania.

Ja pierwsze moje wypociny strugałem z sosny i bez większej wiedzy, po pierwsze mało co pływało, po drugie sosna jest niezbyt wdzięcznym materiałem do małych woblerów, więc warto zainwestować w balsę oraz ostry nozyk i o ile przyjemniejsze staje się struganie ;)

Pierwsze woblery malowałem akrylami pędzelkiem i gąbeczkom, i potrafiły wyholować fajne klenie.

Poniżej moje najnowsze dzieła które powstały przez ostatni miesiąc, następna partia oczekuje na malowanie.

Pozdrawiam Karol

post-52945-0-60859300-1454849973_thumb.jpg

post-52945-0-88974000-1454849973_thumb.jpg

post-52945-0-16402000-1454849974_thumb.jpg

post-52945-0-48230300-1454849974_thumb.jpg

• Like 7

Karol bardzo fajne woblery :-) Widać, że masz już wyprawę w malowaniu wieloma technikami. A co najważniejsze jak piszesz Twoje woblery łowią ryby a o to w tym wszystkim chodzi. Z takimi pracami śmiało możesz otwierać wątek autorski :-)

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Qcyk
  • Like 1

Śmiało zakładaj wątek. malowanie bardzo fajne i przede wszystkim troszkę inne niż przyjęty standard.

Ten z zielonym brzuszkiem najbardziej mi się podoba. Myślę, że już troszkę tych wobków wyszło z pod Twojej ręki - wiec pochwal się nimi

Edytowane przez stoner

• 2 tygodnie później...