Skocz do zawartości

Poczekalnia, moje pierwsze kroki w twórczości.

joker

Rekomendowane odpowiedzi

Materiał to balsa długość ok 2.5cm ciężar 2g pływające.

Zanderix pochwal się jaki to magiczny klej, ja właśnie czekam na materiał do oklejania, więc niebawem tez zacznę zabawę z klejem.

Pattex - wklejałem foto w wątku o oklejaniu - zerknij tam

http://jerkbait.pl/topic/4394-oklejanie-woblerów-tkaniną-jaką-jak-jakie-kleje/?p=1833718

:)

Edytowane przez woblery z Bielska
  • Like 2

• 3 tygodnie później...

Pierwsza seria owadków, w końcu udało się zrobić tak że wszystkie pracują tak jak ja chcę i nie ma w tym losowości ;]
wszystkie są w granicy 2,8mm +-0,2mm / 1,5g+-0,25g

btw, mam takie pytanie odnośnie oczyszczania oczek, czy moglibyście podzielić sie w jaki sposób to robicie?

post-60847-0-29800700-1457343277_thumb.jpg

Edytowane przez pasiasty
  • Like 1

Fajne te owady :) Lakier możesz usunąć cieniutkim wiertłem za pomocą szlifierki typu dremel....jeśli takowej nie posiadasz to świetnie spisze się nożyk łamany lub skalpel :)

Witaj wśród zarażonych nieuleczalną chorobą zwaną "woblerozą" .

Edytowane przez Qcyk

Własnie nożykiem introligatorskim to robiłem i mi się odpryskiwał strasznie w okolicy oczka, dobrze widać to na 3 od lewej na samej górze, natomiast miałem taki problem tylko i wyłacznie z oczkiem mocującym natomiast z tym do zbrojenia nie było problemów;/ Czy może to być kwestia głębokości osadzenia środka oczka(zagłęboko)?

Dekorowanie kredkami - podejście drugie :) Kiedyś już próbowałem dekorować woblery kredkami, ale mi się nie udawało - kredki się ślizgały po podkładzie itd. Patrząc na prace @Wepstera podszedłem do tematu kolejny raz, efekty poniżej - na pierwszy ogień kiełbik, poprawka okonkiem.

21evrtf.jpg

Podkład nakładany gąbką - na okonku akrylowa Śnieżka, na kiełbiku akrylowa pasta strukturalna, kredki akwarelowe.
Nie jest idealnie, ale następne będą lepsze :)
  • Like 13

Dekorowanie kredkami - podejście drugie :) Kiedyś już próbowałem dekorować woblery kredkami, ale mi się nie udawało - kredki się ślizgały po podkładzie itd. Patrząc na prace @Wepstera podszedłem do tematu kolejny raz, efekty poniżej - na pierwszy ogień kiełbik, poprawka okonkiem.

Podkład nakładany gąbką - na okonku akrylowa Śnieżka, na kiełbiku akrylowa pasta strukturalna, kredki akwarelowe.

Okonek jest świetny, naprawdę kozak wykonanie ;] 

• Like 1

Peekol spróbuj takiego podkładu zanurzeniowo. Będziesz Pan zadowolony ;-)

Dzięki @Qcyk! Po zaschniętych kroplach widzę że dość gęsty, może następnym razem wypróbuje :)

Zwykle używam gąbeczki/pędzelka bo szybciej,

large.peekol_DSCF4585.jpg.b6b289d1530eec

ale czasem fajnie bardziej dopieścić malowanie :)

• Like 5

@peekol, ale czemu te woblery pokazujesz w tym wątku? Tutaj początkujący, stawiający pierwsze, często nieporadne kroki pokazują swoje prace. Zgodnie z tytułem wątku. Ty już z całą pewnością początkujący nie jesteś, więc śmiało otwieraj wątek autorski B)

• Like 1

Wyszły świetnie! Szczególnie okonek mi się podoba. Odpowiedni podkład pod kredkowanie to podstawa  ;)  Ja używam bodajże śnieżki fasadowej, która jest matowa więc nie trzeba nią ciapać gąbką, żeby dobrze się po niej "rysowało". Zanurzeniowo też dobrze przyjmuje kredki i ołówki.

A, i Janusz dobrze prawi. Odpalaj swój własny wątek chłopie, bo woblery pierwsza liga ;)

• Like 1

@peekol, ale czemu te woblery pokazujesz w tym wątku? Tutaj początkujący, stawiający pierwsze, często nieporadne kroki pokazują swoje prace. Zgodnie z tytułem wątku. Ty już z całą pewnością początkujący nie jesteś, więc śmiało otwieraj wątek autorski B)

Januszu - pozwolę sobie na parę słów polemiki ;)

@Joker w poście otwierającym wątek napisał "Otwarty watek do wrzucania zdjęć z pierwszymi próbami, początkami klepania, kręcenia i strugania. Miejsce gdzie stary wyjadacz bez własnego wątku będzie mógł błysnąć i zaszokować swoim tajemnym dziełem." I tak sobie pozwoliłem potraktować ten wątek (choć wyjadaczem nie jestem) - podobnie zresztą jak @Zanderix parę postów wcześniej.

Woblery robię okazyjnie - głównie w okresie posuchy wędkarskiej, czasem od wystrugania korpusu do założenia kotwiczek mija nawet rok :o Tym bardziej że staram się by moje woblery pracowały z grubsza biorąc jak chcę, a nie wylądowały w koszu ;) Uważam że zakładanie wątku w którym pojawi się coś parę razy w roku nie ma za bardzo sensu - wątek nie będzie żywy. Sam niejednokrotnie pisałeś że zakładając wątek dobrze mieć jakiś cel, plan a trudno taki mieć przy moim tempie. Ze swoimi woblerkami jestem taki trochę bezdomny ;) - ani początkujący, ani własny wątek.

Wrzuciłem teraz foto kredką malowanych w nawiązaniu do woblerów @Wepstera - żeby podziękować, pokazać że pomógł swoimi pracami również mi :) *

* no a kolejne żeby się pochwalić ;)
  • Like 3

Peekol spróbuj takiego podkładu zanurzeniowo. Będziesz Pan zadowolony ;-)

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

To jest połysk czy mat? :)

Dzięki @Qcyk! Po zaschniętych kroplach widzę że dość gęsty, może następnym razem wypróbuje :)

Zwykle używam gąbeczki/pędzelka bo szybciej,

ale czasem fajnie bardziej dopieścić malowanie :)

Fajne te pstrążki i robale :D

• Like 1

Przeglądam forum codziennie, a może nawet kilka razy dziennie, to już chyba uzależnienie :P  i widzę że folia holo zaczyna mieć coraz większe grono fanów więc i ja spróbowałem tej nowości :P a oto efekt po jednej warstwie lakieru :)

btw. Zdjęcie robione w piwnicy i na szybko :/

post-59720-0-53833500-1457637386_thumb.jpg

• Like 2

Cześć, chciałem pokazać wam swoje woblerki . Skrobię od niedawna, zrobiłem ich już kilka ale albo mi się nie podobały, albo już w fazie testów wannowych nie były zadowalające więc tak naprawdę zwodowałem ich może 10, w końcu zaczyna coś wychodzić - jeżeli chodzi o pracę i wygląd mam nadzieję, wiem że jeszcze bardzo długa droga przede mną ale mam nadzieję że się Wam spodoba/ pozdrawiam

woblery najczęściej uzbrajam w 1 kotwicę ponieważ łowię głownie na odcinku no-kill, lub na wodzie górskiej gdzie dopuszczona jest 1 bezzadziorowa kotwica

wobler1.jpg

wobler2.jpg

wobler3.jpg

• Like 4