Skocz do zawartości

Poczekalnia, moje pierwsze kroki w twórczości.

joker

Rekomendowane odpowiedzi

To już zdecydowanie nie są Twoje pierwsze kroki w twórczości ;)

Właśnie się zastanawiam czy zakładać ponownie własny wątek ;)

Co to kolego za farba podkładowa? Chodzi mi o marke i nazwe ;)

Klasyczna baza akrylowa (rozpuszczalnikowa) kupowana na setki.

Tu akurat biała gruba perła, marki  nie pamiętam ale postaram się dowiedzieć jaki konkretny to ral.

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Witam 

Przedstawiam moje pierwsze woblery, 2 boleniowe po 7 cm i 12 gram,1 kleniowy 4 cm 5gram

Wobki są z lipy

Niestety spraye weszły w reakcje z lakierem i takie coś wyszło 

Pozdrawiam

post-63297-0-10417100-1466056663_thumb.jpg

Edytowane przez Piotrek2323

No i są stery, trochę się różnią wielkością ale chciałem zobaczyć jak uzyskać różne prace

Woblery boleniowe maja inaczej rozmieszczone obciążenie i inne stery, Test w wannie oceniam na 4, jeszcze muszę się wybrać nad wisłe żeby ustawić je na 5. Ten mały czarny jest pływający zamiata ogonem jak szalony.

post-63297-0-79874200-1466078715_thumb.jpg

I są następne woblerki, moje spraye gryza się z domaluxem wiec czekam na kompresor do aerografu i będę dopiero malował. Teraz tylko przygotowuje  woblery do malowania.

Od góry

1.Boleniowy 11 gram 8,5cm

2.Boleniowy 11 gram 8,5cm

3.Szczupakowy 10 gram 8cm

4.Szczupakowy 8 gram 6,5cm

5.Szczupakowy 9 gram 6,5cm

6.Szczupakowy 12 gram 9 cm 

7.Szczupakowy 7 gram 6cm

8.Boleniowy 6 gram 5cm

9.Boleniowy 6 gram 5cm

Pozdrawiam 

post-63297-0-38183400-1466752232_thumb.jpg

Bardzo fajne woby. Po nalocie na niektórych sterach wnioskuję, że wklejasz je na klej typu kropelka. Zmień na inny  bo tego typu kleje bardzo osłabiają stery :) No chyba, że się mylę...

Tak czy siak przynęty bardzo fajne i chyba już czas założyć własny wątek :)

Wklejam je na coś podobnego  do kropelki. Już od długiego czasu myślę o czymś innym ale ciężko wybrać. Mieszkam w Hiszpanii i dobranie każdego materiału to seria prób i błędów, nie ma tych samych producentów co w Polsce. A jaki byłby najlepszy? A z tym wątkiem to jeszcze troszkę poczekam. Jak mi wyjdzie następna seria sumowych i złapię coś dużego to założę. 

Ja wklejam na poxipol 2 składnikowy (przeźroczysty). I jest ok. Poliwęglan ma to do siebie, że trudno go złamać natomiast po potraktowaniu kropelką jego wytrzymałość na uderzenia i wyginanie drastycznie spada. Nie chodzi o to, że stery wklejone na ten klej wypadają tylko strasznie się łamią. O ile przy łowieniu na piaszczystym dnie problem nie jest upierdliwy to przy kamieniach już nie jest tak kolorowo.

Mam pytanko bo tak juz robię prawie 2 lata te woblery i pasuje sie zabrać o swoje zdrowie w sensie ochrona przed pyłami oparami itp jaka maskę polecacie bo wiem ze na pewno ma mowa wkład węglowy :P ale moze macie jakieś sprawdzone firmy? Dotychczas uzywałem zwykłej maseczki lekarskiej ale to nie wiele daje.

Zadbaj o dobre przewietrzenie pomieszczenia,podstawa...a co do kleju do sterów w/g mojego doświadczenia dwuskładnikowy przeźroczysty. Kleje typu kropelka,super glue reaguja z poliwęglanem, pleksą (punkt styku materiału woblera ze sterem jest o wiele bardziej stabilny przy użyciu kleju typu poxipol 2 składnikowego tak jak to pisali koledzy powyżej)

• 2 tygodnie później...

Peekol spróbuj takiego podkładu zanurzeniowo. Będziesz Pan zadowolony ;-)

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

Mam takie pytanie, to jest podkład ftalowy?

Bo dziś byłem w sklepie i nie ma już w takiej szacie graficznej tylko niby nowej i tam pisze, że to jest ftalowy podkład.

A nie używałem tego jeszcze, i czy to będzie to samo? :)

• 4 tygodnie później...

Tu będzie dobrze na taki link. Taka ciekawostka dla początkujących i martwiących się o wygląd swoich pierwszych dzieł. Zobaczcie jakim twórcą był Lauri Rapala kiedy zaczął swoją przygodę z woblerami :)

http://www.onthewater.com/lure-of-the-month-the-rapala-original-floating-minnow/

• Like 1