Skocz do zawartości

Poczekalnia, moje pierwsze kroki w twórczości.

joker

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie ostatnio dość skuteczne są smukłe około 4-5cm woblerki i tak sie zastanawiam czy da radę wystrugać coś takiego co będzie ważyło tak z 7g albo lepiej i jednocześnie żeby to jakoś pracowało? Może jakieś drewno cięższe od lipy? Jest sens się zagłębiać w temat? Przerabiał to już ktoś?

• 2 tygodnie później...

Moje, można powiedzieć początki, ponieważ zabawę z woblerami 'na poważniej' zacząłem w czerwcu. Woblery z żywicy, 9,5cm i ok 25g. Wszelkie sugestie i krytyka mile widziane :)

attachicon.gifIMAG0189a.jpg attachicon.gifIMAG0193nn.jpg attachicon.gifIMAG0195nn.jpg

Co tu więcej gadać. ukleje jak ta lala :)

• Like 1

Dzięki :) w opadzie lusterkowanie, przy wolnym prowadzeniu akcja Y (posiłkuję się nazewnictwem z artykułu Banjo), przy szybszym wychodzi do powierzchni i smuży, można też pochlapać. Ja najlepsze efekty miałem na łowienie z opadu z podszarpywaniem podczas podbijania - ładnie błyska bokami :)

• Like 1

• 4 tygodnie później...

Witam 

Przedstawiam wam moje następne wobki tym razem z rzezbionymi skrzelami, na początku męczyłem się z wykonaniem szablonu i poprostu była to tragedia.Więc stwierdziłem ze spróbuje czegoś innego,wiadomo nie jest to idealne wykonane ale sadze ze jak na pierwszy raz nie jest zle a malowanie aero idzie mi coraz lepiej , każdy następny wobler wychodzi mi lepiej i mam nadzieje ze progres będzie coraz większy. Te woblery maja 9 cm i 15 gram są tonące. Celowo żaden  mój wobler nie schodzi niżej niż  10 gram bo łowie tylko z brzegu w spodniobutach i po prostu są miejsca w które muszę rzucić dalej. Praca wobków jest zadowalająca delikatniejsza niż moje poprzednie. Najbardziej szczupakom spodobał się ten czerwono zółty w paski. Złapałem na niego 7 sztuk największy tylko 68 cm ale ryba złapana na mojego wobka cieszy najbardziej 

Pozdrawiam Piotr

post-63297-0-69573800-1477394537_thumb.jpg

post-63297-0-93675700-1477394582_thumb.jpg

• Like 8

• 3 tygodnie później...

Kolejny model wśród moich przynęt - 7cm i ok 17 g wagi. Od wstawienia poprzednich woblerów powstały jeszcze modele 5 cm i 5,5 cm, jednak nie jestem do końca zadowolony z ich wyglądu, więc jak ulepszę bryłę to wstawię zdjęcia :) W woblerach ze zdjęć skupiłem się na testowaniu malowania, jak widać błędów się nie ustrzegłem, jednak wyciągnąłęm wnioski na przyszłość i może być tylko lepiej :)

P.S.

Takie kotwice i kółka założone tylko do testów

post-52678-0-94548600-1478895290_thumb.jpg post-52678-0-62264300-1478895314_thumb.jpg

Pozdrawiam,

Adam

• Like 5

Kolejny model wśród moich przynęt - 7cm i ok 17 g wagi. Od wstawienia poprzednich woblerów powstały jeszcze modele 5 cm i 5,5 cm, jednak nie jestem do końca zadowolony z ich wyglądu, więc jak ulepszę bryłę to wstawię zdjęcia :) W woblerach ze zdjęć skupiłem się na testowaniu malowania, jak widać błędów się nie ustrzegłem, jednak wyciągnąłęm wnioski na przyszłość i może być tylko lepiej :)

P.S.

Takie kotwice i kółka założone tylko do testów

Pozdrawiam,

Adam

Ciekawe te woblery ;)  

Chciałbym żeby moje pierwsze woblery tak wyglądały :D 

• Like 2

To mój pierwszy wobek czeka tylko na zakup lakieru

Trochę taki ssman:D ładne przejście kolorów.

Te jeszcze raz w lakier skoczą a później oczka do czyszczenia,dwa od prawej będą pływać z ogonami od maggotów.

Do kolejnych zamówię już chyba oczka 3D.

post-64490-0-24677800-1481449891_thumb.jpg

Edytowane przez pikeft
  • Like 1

Witam Szanownych Kolegów!

Pracując w markecie budowlanym na "stolarni" mam dostep do różnych materiałów "niekonwencjonalnych. Wystrugałem dwa prototypy wobków, ale tak po prawdzie nie mam żadnego doświadczenia od strony twórczej jeśli chodzi o te przynęty. Jeden ustrugany z 15mm grubości brzozowej sklejki wodoodpowrnej drugi z trzech sklejonych kawałków pleksi ( w sumie grubośc ok 12mm). Pytanie czy taka zabawa ma w ogóle sens użytkowy czy całość będzie sie nadawać raczej jako breloczek? ;) Będę wdzięczny za opinie i ewentualne rady. Pozdrawiam!

Ze sklejki jak najbardziej.Jej gęstość umożliwi dodanie(co prawda niewiele) obciążenia.A i bez( z samymi kotwicami) też powinien pływać poprawnie

Ale już PMMA to raczej na breloczek - właśnie ze względu na gęstość (1,15? g/cm3)

• 2 tygodnie później...

Takie stadko powstaje u mnie. Woblery 9cm, po 3 warstwach lakieru na chwilę obecną 10g. Przewidziany jest ster ale zobaczę jak będą śmigać bez steru.

Zdjęcie słabej jakości bo robione na szybko i po nocce xD

post-59720-0-69902400-1482565439_thumb.jpg

W nowym roku założę własny wątek jak będzie chwila i postaram się systematycznie wrzucać zdjęcia moich wypocin :D

Edytowane przez tom3k_lubin
  • Like 5