peekol Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Czym wklejacie stery na jaki klej?Dawalem distal rapid jest przezroczysty ale po kilku wyjazdach stery sie ruszaja klej jakby sie rozpuszcza od wody. Pomocy Distal Rapid się nie rozpuszcza - generalnie epoksydowe żywice po prostu nie trzymają się powierzchni poliuretanu. Na początku jest ok, a po jakimś czsie ster można wyjąć palcami albo wypada sam. Można sobie z tym poradzić robiąc w sterze dziurkę, lub jak podpowiedział @lenny zarysować powierzchnię - klej będzie trzymał ster dzięki nierównościom. Obecnie używam poliuretanowy klej konstrukcyjny Technicqll. Ten klej trzyma jak jasna ch...a Poniżej dowód - zarzucając trzasnąłem z bliska z całej siły woblerem w stalową konstrukcję mostu* - odpadł kawałek drewna z przodu a ster ani drgnie Niestety jest dość kłopotliwy w użyciu bo utwardzając się puchnie i 'wychodzi' z nacięcia na ster :/ No i jak to poliuretan zasycha przy zakrętce - przed użyciem przewiercam powstały korek wiertłem :/ Jak skończę aktualnie używaną tubkę rozejrzę się za alternatywą... *) no wiecie - w nocy, ciemno było 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demowsky Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Distal Rapid się nie rozpuszcza - generalnie epoksydowe żywice po prostu nie trzymają się powierzchni poliuretanu. Na początku jest ok, a po jakimś czsie ster można wyjąć palcami albo wypada sam. Można sobie z tym poradzić robiąc w sterze dziurkę, lub jak podpowiedział @lenny zarysować powierzchnię - klej będzie trzymał ster dzięki nierównościom. Obecnie używam poliuretanowy klej konstrukcyjny Technicqll. Ten klej trzyma jak jasna ch...a Poniżej dowód - zarzucając trzasnąłem z bliska z całej siły woblerem w stalową konstrukcję mostu* - odpadł kawałek drewna z przodu a ster ani drgnie DSCF7538_technicqll.jpg Niestety jest dość kłopotliwy w użyciu bo utwardzając się puchnie i 'wychodzi' z nacięcia na ster :/ No i jak to poliuretan zasycha przy zakrętce - przed użyciem przewiercam powstały korek wiertłem :/ Jak skończę aktualnie używaną tubkę rozejrzę się za alternatywą... *) no wiecie - w nocy, ciemno było Ten klej konstrukcyjny jest super, trzyma mocno, ale tak jak mówisz, rozszerza się i wypływa co wygląda dość nieestetycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peekol Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Ten klej konstrukcyjny jest super, trzyma mocno, ale tak jak mówisz, rozszerza się i wypływa co wygląda dość nieestetycznie. Bez przesady, da się jakąś estetykę uzyskać Niestety wymaga to sporo czasu i uwagi przy wklejaniu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fubu08 Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 ok dzięki będę coś kombinował mam jakiś Technicqll na stanie wiec może będzie lepszy. Distal niby po tygodniu ładnie ale po kilku wyjazdach nad wodę coś się dzieje nie tak. i ster się rusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demowsky Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Bez przesady, da się jakąś estetykę uzyskać DSCF7756_woby_ls17.jpg Niestety wymaga to sporo czasu i uwagi przy wklejaniu.Ja nie mówię, że się nie da ???? Te woblery to Twoja robota ? [emoji848] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peekol Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Ja nie mówię, że się nie da Te woblery to Twoja robota ? [emoji848] Moja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demowsky Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Nooooo popatrz [emoji41] robota ideolo. Czemu się nie chwalisz więcej ? ???? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peekol Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Dzięki A bo widzisz pierwsze kroki mam za sobą a za mało dłubię żeby wątek autorski miał sens. Już raz o tym pisałem w tym wątku Ale skoro już tu piszę 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demowsky Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Ale ten z czerwonymi oczami to wkurzony ładnie Dla mnie malowanie bomba ! ?Kredki? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fubu08 Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 (edytowane) Takie szerszenie i osy. Oraz kolejna mrowka juz z nogami na bogato.3 warstwy lakieru ile dajecie na smuzaki ? mam też problem z tym że na dupkach gromadzi mi się lakier nie wiem jak powiesić by lakier ładnie ściekł.Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Edytowane 2 Lutego 2018 przez fubu08 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Kilka razy musisz dotknąć wykałaczką itp. jak zbierze się kropla i spłynie po patyku. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 (edytowane) Troszkę dłuższe to oczko przednie zrób. I - nie wieszaj lecz stawiaj na tym oczku.Wykałaczka, choćby w kawałku gliny(styropian się nie nadaje) na to rurka termokurczliwa i owad.Nic się nie gromadzi - wszystko spływa... Ale - możesz celowo zrobić trzecie oczko na dupce...taki celownik. I przez ten spływający lakier będziesz miał oczko 3D. Edytowane 2 Lutego 2018 przez eRKa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Kilka razy musisz dotknąć wykałaczką itp. jak zbierze się kropla i spłynie po patyku. Dokładnie tak. Musisz pilnować, kiedy lakier przestaje już powoli spływać i zaczyta tężeć, i zebrać delikatnie tą ostatnią kropelkę. Jak mam czas, to również robię tak z woblerami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rrthc Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2018 Lipa.Dzisiaj ustawione,gotowe na niedzielne gorskie klimaty. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peekol Opublikowano 3 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 (edytowane) Ale ten z czerwonymi oczami to wkurzony ładnie Dla mnie malowanie bomba ! ?Kredki? Taki miał być - gończy wściekły pies na klenie Tym razem nie kredki - nowa własna technika mieszana ołówek, markery i akryle Edytowane 3 Lutego 2018 przez peekol 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matiz992 Opublikowano 3 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 Postanowiłem trochę pobawić się w struganie "maleństw" pod wczesnowiosenne jaziki z mojej rzeczki.Trudny teren, często-gęsto rwanie więc wypracowałem sobie szybką technologię do robienia mikrusów I w końcu znalazłem zastosowanie dla balsy, która jest piekielnie miękka (zachowuje się prawie jak gąbka pod palcami) i do niczego mi nie pasowała... papier p120 i obrabia się ją szybciej niż nożem. Wrzucę kilka fotek z opisem, jak to wygląda. Nie licząc schnięcia szpachli to korpus na gotowo zrobiony w 5 minut. 1) Wycinam brzeszczotem kawałek deseczki 2) Nadaję z grubsza kształt korpusu, dosłownie kilka dziabnięć tapeciakiem. 3) Wycinam rowek pod stelaż, jak wyjdzie krzywo nie ma problemu - przy końcowej obróbce, zbierając papierem będzie centralnie 4) Z drutu 0,6mm robię stelaż. Ma być szybko, tanio, więc jedna kotwica na tyłku wystarczy. Wsadzam go do środka, we wcześniej przygotowane nacięcie. 5) Pora na dociążenie. Wszystko ma się zmieścić w nacięciu na stelaż, więc albo rozklepany ciężarek albo blacha ołowiana. Ważne, żeby cały kawałek ołowiu wchodził do środka i nic nie wystawało. 6) Teraz pora umiejscowić stelaż i obciążenie na stałe! Ma być szybko i tanio? No to wciskamy cyjanoakryl w szczelinę i MOCNO, BARDZO MOCNO ściskamy. Ja dzielę sobie sklejanie szczeliny na dwie części - najpierw tylne oczko, dupka i obciążenie. Potem przednie oczko i przód woblera.Zauważyłem, że dzięki temu początkowo bardzo gąbczasta balsa zyskuje na twardości. 7) Teraz zostaje już tylko zapodać ciutkę szpachli akrylowej do drewna na szczelinę, chociaż czasami nawet nie jest to potrzebne. 8) Czekamy do wyschnięcia (+/- godzina) albo w tym czasie robimy kolejne korpusy 9) Na koniec obróbka papierem ściernym, tapeciakiem, kto co lubi. W przypadku mojego drewienka papier p120 do nadania kształtu i wygładzenia krawędzi, później p220 aby nadać ten "blask", nacięcie na ster brzeszczotem i GOTOWE! Dosłownie zamoczenie w kaponie, żeby postawić "włoski", delikatne przytarcie a resztę procesu już każdy zna. Podkład, farba, lakier x 2/3 i nad wodę. 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuNaTic Opublikowano 4 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 Fajne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 4 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 A tu kilka kolejnych. Na razie do malowania zbytnio się nie przykładam bo stawiając pierwsze kroki w pstrągowaniu spora część z nich zostaje na podwodnych krzaczkach:-) 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ottsego Opublikowano 4 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 Cześć,po bardzo długiej przerwie w wędkarstwie i dłubaniu przyszła pora na powrót.Obecnie jeden - pierwszy bez sterowiec, wystrugany z balsy, 7 cm, waga około 18 gram - bardzo wolno tonący, stelaż z jednego kawałka przez cały korpus.Niedługo będzie więcej Co myślicie koledzy ? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil750 Opublikowano 4 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 Postanowiłem i ja coś dorzucić od siebie zdjęcia telefonem więc kolory umarły niesamowicie... Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtekmat Opublikowano 4 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 (edytowane) A zdradzisz szczegóły techniczne? Edytowane 4 Lutego 2018 przez wojtekmat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil750 Opublikowano 4 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 Żywica , 12cm , bardzo wolno tonące, stelaż przez całą długość, obciążenie mosiądz. Oczy na razie kupne, będą też własne ale narazie bawię się nowym kształtem ,nowymi ubarwieniami i jakoś nie mogę się za te oczy wziąć. Mam nowy model 14 cm i nie mogę się od niego oderwać ponadto mam ochotę na spinnery i jeden pomysł z zupełnie innej beczki. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ag53 Opublikowano 4 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 Malowanie wyszło bardzo udanie, aby tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szydlos Opublikowano 6 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 Pytanie do osób zajmujących się dłubaniem smużaków i małych wobków na Jazia/Klenia do 3-3,5cm max. Czy robicie stelaż ,czy może głęboko wkrecone i wklejone na poxi-pol druty wystarczą.Trochę szkoda mi ciąć wobka a i na wklejenie steru mało miejsca. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryjson Opublikowano 6 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 Pierwsza próba wystrugania wobka do twitchingu, po domowych testach praca wygląda bardzo obiecująco, pojutrze test nad rzeką. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi