Skocz do zawartości

Poczekalnia, moje pierwsze kroki w twórczości.

joker

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Powoli zagłębiam sięw temat tworzenia woblerów.
Nożyk, balsa i ciągłe kombinacje :)
Lurebuilding pochłonął mnie do reszty :) Na forum zobaczyłem piękne woblery i sposoby ich wykonania.
Obserwuje wileu wybitnych strugaczy i nie powie, ale na kilku się wzoruje :)

Edytowane przez pawel79

Zabawa w wolnych chwilach z balsą, oklejaniem, itd.

post-52757-0-03889200-1522673712_thumb.jpg

Przy okazji zapytam, używał ktoś z was spray akrylowy Dupli kolor chrom? Część woblerów prysnąłem (na biały podkład) i był bardzo dobry efekt, fajne refleksy, dobry pobłysk, ale też bez przesadzonego efektu lustra. Na tyle spoko to wyglądało, że można by zrezygnować z oklejania folią alu, efekt bardzo podobny. Niestety do czasu kąpieli w poliuretanie. Po hartzlacku jest szary metalik, bez żadnego błysku, metalicznych refleksów, itd. Nie wiem, czy mi spłynęły cięższe metaliczne drobinki i został kolor w postaci jakieś szarej bazy, czy jak?

• Like 6

Dzięki za odpowiedzi w sprawie chromu.

A jakby na ten chrom dać warstwę z np. bezbarwnego MOTIP'a akrylowego celem odizolowania od hartzlacka? Robiłem coś takiego z metalikiem, który rozpływał się pod poliuretanem i całkowicie wyeliminowałem problem.

Polecam akryle artystyczne w tubach Koh-i-Nor. Srebrna i złota pod lakierem daje odbicie światła podobne do folii alu. Kupowałem ostatnio w markecie budowlanym z zielonym trójkątem, koło 10 PLN za tubę. Starczy na sporo przynęt. Tak wygląda złoty np. Do nakładania pędzlem, gąbką. Przy rozcieńczeniu pewnie i aero ogarnie.

post-60689-0-84465400-1522784355_thumb.jpg

Pozdro

Edytowane przez goliatwielki
  • Like 3

Kontuzja ręki wyeliminowała mnie ze strugania na dobry miesiąc, ale w końcu wziąłem się do roboty. Jak ruszać to na całego, zrobiłem swoje pierwsze SDRy. Skończyłem już numerować, ale chyba woblery nr. 15-19. Nie spodziewałem się tego, ale wszystkie pracują jak miód, większe agresywnie, mocno, mniejsze delikatniej, wszystkie stabilnie, po prostu jestem zachwycony :D No i na pstrąga zaliczyłem ładnie walnięcie, niestety nie wciąłem :/

Do tego coraz lepiej idzie mi kolorowanie, ogarnąłem jak narysować fajnego kiełbia.

Niedługo do kolekcji dojdzie parę klasycznych strzebli.

eQpcgFrSEAEk_E91VDvjn4veedK1Xva4vmG1YxMZ

Pozdrawiam ;)

Edytowane przez Szczepan1954
  • Like 13

Może i początkujący, ale z podstawami i utalentowany ;)

Koledzy, którzy mają problem z jakimkolwiek pomalowaniem swoich woblerów, widząc takie prace będą się wstydzić pokazać swoje. I nie ważne, że wstyd jest nieuzasadniony. Natura ludzka taka właśnie jest, tylko dzieci nie mają autokrytycyzmu. Dorośli już mają. Często aż do przesady B)

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Dawno mnie tu nie było. Ostatnio miałem chwilę i zrobiłem 10 sztuk blaszek. Blacha 2 mm długość 7 cm szerokość 3. 5 cm. Wewnętrzna strona posrebrzana. Załatwiłem sobie nareszcie odpowiednie narzędzia do krepowania i wydaje mi się że idę w dobra stronę. :) pozdrawiam serdecznie b3f2440e05b368db8360e27843617358.jpg9c59bb36a4c1d11bd0f9c8fcec39617d.jpg

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

• Like 12

Dawno mu to mówiłem, tyle że nie słucha.

Nasze forum zna takie przypadki. 

Plan "A".

Wątek zakładany jest przez dobrą duszę. Przyjaciela. A później to już nie ma wyjścia ;)  :D

Plan "B".

Nie tłumaczysz, tylko normalnie, jak biały człowiek, wpadasz z wizytą, zaopatrzony w kropelki rozweselające. Pod ich wpływem opory ulegają radykalnemu zmniejszeniu i można delikwentowi skutecznie "zasugerować" jedyną słuszną ścieżkę. Razem można taki wątek zapoczątkować. Uwaga - łatwo o przedawkowanie kropelek, a wtedy po ustąpieniu ich działania może okazać się, że podjęte działania nie są aż tak super zarąbiste, jak początkowo się wydawały :D  ;)

Plan "C". 

Możesz zagrozić wdrożeniem planu "A" lub "B", a jedynym wyjściem, by do tego nie doszło, jest samodzielne założenie wątku :P

• Like 5