Skocz do zawartości

Poczekalnia, moje pierwsze kroki w twórczości.

joker

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nie wiem czy w dobrym miejscu piszę. Chciałem odlać kilka gumek ale coś poszło nie tak :)

Każda guma miała 'niedolane' miejsca na korpusie góra lub dół / lub 'zapowietrzone?'

Plastisol clear z modelarni jak i reszta składników ale tu bym problemu nie szukał. Podgrzewany zgodnie z instrukcją i wstrzykiwany strzykawką 'do mięs'.. tu nie obyło się bez problemów, strzykawka na pewno za mała ale na 1 gumę 10cm na pewno wystarczająca (30ml). Mam wrażenie że mogłem sam wtłaczać powietrze do formy, chociaż jak nawet starałem się pomału i dokładnie wstrzykiwać sam plastisol to i tak efekt był taki sam czyli niedolane miejsca.

Forma dwuczęściowa, wlew od głowy i wylot na końcu ogonka, wszystkie ogonki odlane bardzo dobrze, braki są tylko z przodu / w srodkowej części.

Brak tego zbiorniczka za wlewem może być problemem z tego co przeczytałem + potrzebuję wiekszą strzykawkę do której będę wlewał plastisol a nie go zaciągał.

Forma z M922, gumka 10,5cm. 

I jakieś zdjęcia

attachicon.gif IMG_20190226_064849.jpg

attachicon.gif IMG_20190225_070557.jpg

attachicon.gif IMG_20190225_065844.jpg

Help :)

brakuje kanalu do odpowietrzenia

brakuje kanalu do odpowietrzenia

Jest taki malutki, błędem był wąski wlew. Trochę po chamsku go poszerzyłem i wszystko gra.

Plastisol tak szybko stygnął w wąskim wlewie że guma nie miała skąd zaciągnąć materiału jak zastygała, tak myślę.

Kilka gumek już odlałem i wszystko gra. Dzisiaj będzie gotowa forma dwuczęściowa na gumki 15cm, już bardziej przemyślana. Wkrótce się może pochwalę.

Nie lubię brzydkich przynęt i już więcej takich brzydali tu pokazywał nie będę :)

Następne będą już ładniejsze, z okiem. Malowanie to jeszcze melodia przyszłości.

Gość szkutnik

aj tam, ten wobler ma imitować chorą rybkę :D

Najczęstsze rodzaje zaburzeń kształtu źrenic

Źrenica (owalna, w kształcie koniczyny, gwiazdkowata, do tego często także nieprawidłowej wielkości, czyli wąska lub poszerzona) może się wiązać ze stanem zapalnym przedniego odcinka oka  w którym tworzą się tzw. zrosty przednie z rogówką lub zrosty tylne z powierzchnią soczewki położonej tuż za tęczówką. W stanach ostrych towarzyszą temu inne objawy zapalenia, takie jak ból (zob. Ostry ból oka), zaczerwienienie oka  i spadek ostrości widzenia.

Źrenica szczelinowata, pestkowata albo łezkowata jest charakterystyczna dla ciężkich urazów, w wyniku których fragment tęczówki wypada przez ranę przebijającą ściany gałki ocznej . Jeżeli w wyniku urazu tępego fragment tęczówki oderwie się od jej nasady, źrenica może się przemieścić i zniekształcić.

Pomyśl, jak atrakcyjna dla pstrąga jest ryba z takimi defektami gałki ocznej... :D

• Like 6

To i ja się pochwalę dwie wielkości paletek 5 cm i 6 cm. Miedź i mosiądz. Podobne modele w ubiegłym sezonie dawały efekty. Na ten sezon będzie ich dużo więcej ;) korpus lekki sam plastik waga ok 12 g mniejsze 15-16 g większe kształt paletki coś ala Comet.

post-66938-0-94757300-1552262871_thumb.jpg

post-66938-0-49777800-1552262898_thumb.jpg

Edytowane przez speku3
  • Like 6

Piękne te woblerki ????

U mnie zmiana koncepcji z "karlinek"na "trzebiatówki"dało troć srebrną około 4kg,niestety spiętą .Lepszej pierwszej ryby na swojaka bym sobie nie wymarzył ???? . Nowy kierunek ...trochę przepalała mi się cyna z tytułu zabrudzonej hydraulicznej miedzi ale suma sumarą liczy się akcja.

post-48064-0-63298200-1552675850_thumb.jpgpost-48064-0-17074200-1552675870_thumb.jpgpost-48064-0-34778200-1552675885_thumb.jpgpost-48064-0-44390800-1552675907_thumb.jpg

• Like 4