jacus Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 Witam Nie wiem czy w dobrym miejscu piszę. Chciałem odlać kilka gumek ale coś poszło nie tak Każda guma miała 'niedolane' miejsca na korpusie góra lub dół / lub 'zapowietrzone?' Plastisol clear z modelarni jak i reszta składników ale tu bym problemu nie szukał. Podgrzewany zgodnie z instrukcją i wstrzykiwany strzykawką 'do mięs'.. tu nie obyło się bez problemów, strzykawka na pewno za mała ale na 1 gumę 10cm na pewno wystarczająca (30ml). Mam wrażenie że mogłem sam wtłaczać powietrze do formy, chociaż jak nawet starałem się pomału i dokładnie wstrzykiwać sam plastisol to i tak efekt był taki sam czyli niedolane miejsca. Forma dwuczęściowa, wlew od głowy i wylot na końcu ogonka, wszystkie ogonki odlane bardzo dobrze, braki są tylko z przodu / w srodkowej części. Brak tego zbiorniczka za wlewem może być problemem z tego co przeczytałem + potrzebuję wiekszą strzykawkę do której będę wlewał plastisol a nie go zaciągał. Forma z M922, gumka 10,5cm. I jakieś zdjęcia IMG_20190226_064849.jpg IMG_20190225_070557.jpg IMG_20190225_065844.jpg Help brakuje kanalu do odpowietrzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 brakuje kanalu do odpowietrzenia Jest taki malutki, błędem był wąski wlew. Trochę po chamsku go poszerzyłem i wszystko gra.Plastisol tak szybko stygnął w wąskim wlewie że guma nie miała skąd zaciągnąć materiału jak zastygała, tak myślę. Kilka gumek już odlałem i wszystko gra. Dzisiaj będzie gotowa forma dwuczęściowa na gumki 15cm, już bardziej przemyślana. Wkrótce się może pochwalę. Nie lubię brzydkich przynęt i już więcej takich brzydali tu pokazywał nie będę Następne będą już ładniejsze, z okiem. Malowanie to jeszcze melodia przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 5 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2019 Jakiś postęp jest, w zasadzie to już rybom więcej nie potrzeba, szczególnie szczupakom. 15cm gumy mojego projektu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szkutnik Opublikowano 6 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 To i ja pokaże moje wypociny,Woblery z balsy, pływające, malowanie ręczne farbami akrylowymi z tubki. Wykonane w zeszłym roku, obydwa mają już ryby na koncie. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demowsky Opublikowano 6 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 To i ja pokaże moje wypociny,Woblery z balsy, pływające, malowanie ręczne farbami akrylowymi z tubki. Wykonane w zeszłym roku, obydwa mają już ryby na koncie. _DSC0729.jpg _DSC0727.jpgMalowane gąbkami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szkutnik Opublikowano 6 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Gąbką, patyczkami do do makijażu i zapałkami. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szkutnik Opublikowano 6 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Pozwolę sobie wrzucić jeszcze dwa: pękaty ma ok 3,5cm a ten dłuższy ok 5cm 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demowsky Opublikowano 7 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 Gąbką, patyczkami do do makijażu i zapałkami. Powiem Ci, że efekt jest super ! Zakładaj wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szkutnik Opublikowano 7 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 Dzięki.Z okazji zapłacenia karty na ten sezon wrzucam mój ostatni wyrób . Wobler ma 6.5cm waży 4.5g i ma niby imitować szczeble. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 7 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 ... a oczka malujemy czymś okrągłym(końcówka pędzelka np) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szkutnik Opublikowano 8 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2019 aj tam, ten wobler ma imitować chorą rybkę Najczęstsze rodzaje zaburzeń kształtu źrenic Źrenica (owalna, w kształcie koniczyny, gwiazdkowata, do tego często także nieprawidłowej wielkości, czyli wąska lub poszerzona) może się wiązać ze stanem zapalnym przedniego odcinka oka w którym tworzą się tzw. zrosty przednie z rogówką lub zrosty tylne z powierzchnią soczewki położonej tuż za tęczówką. W stanach ostrych towarzyszą temu inne objawy zapalenia, takie jak ból (zob. Ostry ból oka), zaczerwienienie oka i spadek ostrości widzenia. Źrenica szczelinowata, pestkowata albo łezkowata jest charakterystyczna dla ciężkich urazów, w wyniku których fragment tęczówki wypada przez ranę przebijającą ściany gałki ocznej . Jeżeli w wyniku urazu tępego fragment tęczówki oderwie się od jej nasady, źrenica może się przemieścić i zniekształcić. Pomyśl, jak atrakcyjna dla pstrąga jest ryba z takimi defektami gałki ocznej... 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 8 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2019 Też dlatego i moje będą zezowate:-) 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szkutnik Opublikowano 9 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2019 Kolejne z wadą wzroku Niestety niektóre części woblerów mogą uciekać z głębi ostrości bo w moim obiektywie zepsuła się przesłona i max można ustawić f 4 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 9 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2019 Ten ostatni nie dość, że z wadą wzroku to jeszcze garbaty :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szkutnik Opublikowano 9 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2019 (edytowane) Większość moich woblerów ma problemy z odcinkiem lędźwiowym kręgosłupa Edytowane 9 Marca 2019 przez szkutnik 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demowsky Opublikowano 9 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2019 Kolejne z wadą wzroku _DSC0735.jpg _DSC0737.jpg _DSC0739.jpg Niestety niektóre części woblerów mogą uciekać z głębi ostrości bo w moim obiektywie zepsuła się przesłona i max można ustawić f 4 Ta strzebelka jest mega ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
speku3 Opublikowano 11 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2019 (edytowane) To i ja się pochwalę dwie wielkości paletek 5 cm i 6 cm. Miedź i mosiądz. Podobne modele w ubiegłym sezonie dawały efekty. Na ten sezon będzie ich dużo więcej korpus lekki sam plastik waga ok 12 g mniejsze 15-16 g większe kształt paletki coś ala Comet. Edytowane 11 Marca 2019 przez speku3 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rrthc Opublikowano 11 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2019 Ustawione w wietrzną niedzielę 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 11 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2019 Fajne. Lubię takie "brudasy":-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rrthc Opublikowano 11 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2019 Fajne. Lubię takie "brudasy":-)Dziękować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sąsiad Opublikowano 11 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2019 Tak zwane "popaprańce". Też takie lubię ????. I lubią je ????. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rrthc Opublikowano 12 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2019 Tak zwane "popaprańce". Też takie lubię . I lubią je .To malowanie w tym modelu bardzo mi się sprawdzalo w zeszłym sezonie, więc kontynuuje struganie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szkutnik Opublikowano 13 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 (edytowane) Wrzucę kolejnepływające 6cm z balsy. Praca lusterkująca. Edytowane 13 Marca 2019 przez szkutnik 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 15 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Piękne te woblerki ????U mnie zmiana koncepcji z "karlinek"na "trzebiatówki"dało troć srebrną około 4kg,niestety spiętą .Lepszej pierwszej ryby na swojaka bym sobie nie wymarzył ???? . Nowy kierunek ...trochę przepalała mi się cyna z tytułu zabrudzonej hydraulicznej miedzi ale suma sumarą liczy się akcja. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fkuzi555 Opublikowano 15 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 a ja dziś walczyłem z takimi pływającymi glizdkami oby okonie w tym zasmakowały 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi