sukingad Opublikowano 19 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 Podobno wodne dwuskładnikowe poliuretany są niewiele słabsze od rozpuszczalnikowych. To musiałbyś sprawdzić jednak na własnej skórze. W rankingu na "parkieciarzach" są na 2 miejscu przed domaluxem/drewnochronem, więc coś w tym pewnie jest. Jednoskładnikowe wodne poliuretany mają trochę gorsze właściwości ze względu na inny sposób wiązania (odparowanie bez udziału czynnika chemicznego). O ile, tego nie wiem, ale łowiąc na zbiorniku bez opasek i miliona kamieni i innych twardych preszkód, pozwoliłbym sobie sprawdzić jeden i drugi wodny poliuretan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 19 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 Ehh to chyba pozostaje przesiadka na żywice… dzięki wielkie za pomoc. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 19 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 Ehh to chyba pozostaje przesiadka na żywice… dzięki wielkie za pomoc.Albo coraz bardziej popularny lakier uv. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrado Opublikowano 19 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2022 A jaki jest problem z dostępnością Hartzlack'a ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 Jeżeli chodzi o Hartzlack'a to z kupnem faktycznie nie ma jeszcze większych kłopotów bo można zamówić choćby przez internet. Jednak podczas używania Hartza często pojawiał się u mnie problem z pęcherzykami na korpusie. Dodatkowo pomimo przelewania do słoiczków, wkręta w puszcze itp po jednym malowaniu pozostałość np pół słoika zatygała... najprawdopodobniej przez warunki w kótych maluje czyli piwnica, 17 stopni. W przypadku domaluxa/drewnochronu było ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 Mam hartzlacka z wkrętem już chyba z półtora roku i wciąż jest ok. Wystarczy tylko przelać do małego pojemnika i lakierować pędzelkiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 Tzn sam lakier w puszce z wkrętem jest ok, po przelaniu do słoiczka na potrzeby lakierowania gęstnieje na drugi dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2022 Tzn sam lakier w puszce z wkrętem jest ok, po przelaniu do słoiczka na potrzeby lakierowania gęstnieje na drugi dzień.Szybko.U mnie przelany do słoiczka wytrzymuje miesiąc, dwa. Ostatnio, ponad miesiąc temu, lakierowałem kilkadziesiąt woblerów i reszta lakieru nadal jest ok.Może za długo masz otwarty słoik? 30 woblerów, to jest może minuta, kiedy lakier ma styczność z powietrzem. Szybkie zanurzenie i odwieszam, 2 sekundy?Też robię to w piwnicy, jest kilkanaście stopni, ciemno, więc chyba dobre warunki do przechowywania lakieru? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 21 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2022 Hmm a uzupełniasz słoik do pełna po lakierowaniu bądź dodatkowo zabezpieczasz nakrętkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 21 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2022 Hmm a uzupełniasz słoik do pełna po lakierowaniu bądź dodatkowo zabezpieczasz nakrętkę?Nie. Dolewam lakieru jedynie jak jest już za mało aby zanurzyć woblera.W słoiku mam tylko 2-3 cm więcej niż mi potrzeba do zaburzenia woblera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polny Opublikowano 21 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2022 Ja jeszcze pod zakrętkę dawałem woreczek foliowy bo zakrętka używana lubi być nieszczelna i w taki sposob również praktycznie przez miesiąc lakier nic zmieniał właściwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 22 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2022 (edytowane) Jeżeli chodzi o Hartzlack'a to ... Jednak podczas używania Hartza często pojawiał się u mnie problem z pęcherzykami na korpusie. Dodatkowo pomimo przelewania do słoiczków, wkręta w puszcze itp po jednym malowaniu pozostałość np pół słoika zatygała... najprawdopodobniej przez warunki w kótych maluje czyli piwnica, 17 stopni. W przypadku domaluxa/drewnochronu było ok.Pęcherzyki na korpusie tworzą się gdy nałożysz zbyt dużo warstw w krótkich odstępach czasu (szczególnie na ogonku jeśli suszysz wobki głowa w górę). Hartzl. i Domal. nakładam seriami po trzy warstwy co 1,5-2 godz i później doba albo dwie przerwy. Kiedyś nakładałem tak po kilkanaście warstw poliuretanu. Teraz daje kilka warstw Domalux Capon (lakier podkładowy nitro) i na to 3-5 warstw poliuretanu.Co do przechowywania to oryginalna puszka wygrywa - wczoraj znalazłem resztki lakieru z zeszłej zimy. W słoiku zastygnięta masa, w puszcze chlupie (choć nie tak jak świeży). Do malowania używam słoiczka (im węższy tym lepszy) do którego dolewam lakier porcjami (po pomalowaniu 30-40 wobków sporo ubywa także dolewka rozcieńcza to co mogło by zgęstnieć).Między nakrętkę a słoik daję "uszczelkę) z papieru powleczonego tworzywem (papier w jaki pakowane sa pochłaniacze do masek 3M). Bez tej "uszczelki" miewałem problem z odkręceniem słoika gdy lakier złapał. Edytowane 22 Listopada 2022 przez prusak 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radenx89 Opublikowano 5 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2022 W końcu chwilka na malowanie, żywica + farby od bolen30... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtekmat Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Witam. Małe co nieco na majówkę. Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Dawno tu nic nie było. Witaj w gronie nieuleczalnie chorych 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtekmat Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Nie pierwszy raz tutaj. Ale wypadałoby coś wrzucić od czasu do czasu. Na więcej nie ma czasu, bo to rodzina, to praca. Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekc Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Robi ktoś coś czy wszyscy na rybach 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 16 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2023 Piękne „mięsko”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 16 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2023 To moje pierwsze woblery jakie popełniłem???? 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 16 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2023 W zasadzie to jeszcze nie są gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler130 Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Bardzo fajna estetyka wykonania! Łuska super! Widać mocna inspiracje starymi leviatanami Tomyego. Czekam na więcej takiego designu jak i innych kształtów ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Dzięki. Zgadza się, są to kopie leviatana a w zasadzie to dwóch wielkości. Przyznam że wyszły mi one bardzo dobrze i pracują bardzo podobnie, jak nie identycznie????Obecnie jestem na etapie lakierowania. Położyłem już 4 warstwę hartzlacka. Jak skończę to wrzucę fotkę???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Dzięki. Zgadza się, są to kopie leviatana a w zasadzie to dwóch wielkości. Przyznam że wyszły mi one bardzo dobrze i pracują bardzo podobnie, jak nie identycznieObecnie jestem na etapie lakierowania. Położyłem już 4 warstwę hartzlacka. Jak skończę to wrzucę fotkiOdnośnie nakładania miki, o której pisałeś w innym wątku. Nałożenie na zmatowiony lakier powinno spokojnie utrzymać pyłek. musisz nakładać mikę takim pędzelkiem jak to robią pazurzystki (nie wiem jak ten zawód od malowania pazurów się nazywa), z jednej strony włosie i tym nakładasz, z drugiej gąbka i nią wcierasz. Mi się udało na niezmatowionym poliuretanie w ten sposób, więc przytarty lakier powinien jeszcze mocniej trzymać, sprawdzałem na chropowatej powierzchni niedawno. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Dzięki za tą radę, ale już mi się nie przyda bo właśnie zrobiłem tak jak piszesz. Po około 2h lakier był już suchy w dotyku i postanowiłem spróbować czy pyłek będzie się tego trzymał i to było bardzo dobre posunięcie ????Efekt wyszedł lepszy niż myślałem ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Od dawna nakładam miki w ten sposób. Żadnego matowienia i przycinania lakieru nie potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi