danek Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Witam, w związku z tym że pierwszy rok będę sezonował silnik spalinowy przyczepiony na stałe do łodzi na powietrzu mam kilka pytań: - czy może mu coś zaszkodzić - czy należy go jakoś zabezpieczyć owinąć co by nie zmarzł poproszę o poradę Danek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość Horn Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 (edytowane) Witaj- kup preparat konserwujący do silników w areozolu( w przypadku 4 suwa, 2 suwa daj bogatszą mieszankę), odpal w wodzie i zacznij na wolnych obrotach wstrzykiwać do kolektora dolotowego aż zacznie dymić i natychmiast zgaś- wceśniej do paliwa warto dodać środek od starzenia i usuwający wodę-Zmień oleje ( stopa i silnik/w przypadku 4 suwa), filtr oleju, paliwa jeżeli wymaga- spuść paliwo z gaźnika/seperatora wody - tak aby pozbyć się wody- napompuj nowe paliwo- silnik opuść stopą do dołu.- osłoń otwory w pokrywie silnika aby jakieś myszy lub inne nie wlazły- dół pozostaw nie zatkany ale maksymalnie opuszczony ( woda na 99.999% sama zleci - możesz dmuchnąc sprężonym powietrzem w kruciec do płukania jednak nigdy nie mialem takiej potrzeby) I tyle z grubsza. Bo można wiele rzeczy jeszcze sprawdzać i robić, jak np wirnik pompy wody, zdjąć srubę i sprawdzić czy nie ma żyłki nawiniętej, sprawdzić anody nie tylk na stopie ale i też w bloku silnika, świece, przesmarować wszystkie kalamitki itd.... Pozdrawiam Edytowane 1 Listopada 2013 przez Horn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 patu Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Daniel,to nie 100KM. Ja bym go zdjął i pozostawił w cieplejszym miejscu ba stojaku. Masz rumplaka, nie musisz rozpinac cięgien i sterociagow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mario Opublikowano 1 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Mój 50km zimuje co roku na zewnątrz i jedyea, co jest robione, to sprawdzenie - czy nie ma wody w spodzinie, która zamarzając może ją rozsadzić.Oleje i filtry zmieniam wiosną (wyciągam łódkę z reguły jako ostatni wykuwając ją z lodu, więc już nie ma czasu na te czynności), ale w zw. z tym nie miałem żadnych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 danek Opublikowano 2 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 dzieki panowie jednak chyba zdejme jak radzi Patryk i bdzie z bani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rózgaś Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Coś na czym się złapałem, bo nie wiedziałem, to w jamaszce 15 koni, wiosną zapalała mi się kontrolka chłodzenia. Niby sik jest, a się grzeje. Znajomy pokierował mnie żeby odkręcić wężyk, gumowe który przykręcony i zaślepiony jest z boku i go sprawdzić. okazało się że jest cały zakitowany piachem. Masakra. Wygniotłem go stamtąd, zrobiłem nad wodą improwizorkę węża ogrodowego z butelki z dziurawą nakrętką dokręciłem do gwintu którym kończył się wężyk i poskakałem po butelce trochę. Wypchnęło to piach i silnik hulał jak zły. Nie wiem czy w Twoim takie rzeczy są ale ja wiem, że trzeba to zrobić po ostatnim pływaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
danek
Witam, w związku z tym że pierwszy rok będę sezonował silnik spalinowy przyczepiony na stałe do łodzi na powietrzu mam kilka pytań:
- czy może mu coś zaszkodzić
- czy należy go jakoś zabezpieczyć owinąć co by nie zmarzł
poproszę o poradę
Danek
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi