Skocz do zawartości

wiesci z Mietkowa

dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. No i się zaczęło. Zrobiło się chłodno Przymroziło parę razy i ruszył się Sandacz. Poczuł pewnie że już zima za pasem to najeść się trzeba. Wczoraj wraz z kolegą pływając na łódce złowiliśmy 5 szt max do 60 cm .Kilkadziesiąt puknięć i trzy spięte. Juhu. Może właśnie w końcu to ten czas. Czas Sandacza. Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Ha,ha... Panowie chcą zarybień. Tym razem niekoniecznie ma to sens.

Mietków w swojej historii był zarybiany wielokrotnie różnymi gatunkami, w odpowiednich ilościach zresztą. Swego czasu to łowisko było oczkiem w głowie naszego okręgu.

Ilekroć pojawiała się większa ilość drapieżników, tyleż razy i z energią i konsekwencją godną lepszej sprawy, wyławiali je wędkarze-kłusownicy i kłusownicy jako tacy, w niektórych latach bardzo aktywni.

Na około 100-120 łodzi, bo tyle jest w dobrym sezonie, 90% z nich nie przestrzega żadnych zasad, presja jest ogromna; rybki ze skrzyni szybko do auta, do domku i z powrotem nad wodę bo jest biór. A złowić w ciągu kilku godzin można było naprawdę sporo.

Pomijam powszechnie znany fakt kłusowania przed sezonem na tarliskach i cuda jakie wyprawiają łowiący z wysp.

To łowisko to najlepszy przykład tego, że bez skutecznej ochrony na nic zdają się zarybienia.

Mam nadzieję że okręg nie zarybi już łowiska, się hołota nie naje...i tyle.

Pozdrawiam

Po co zarybiać , skoro za rok czy dwa znów trzeba spuścić wodę bo żwir potrzebny na drogi ,bo wały trzeba naprawiać , bo ktoś chce jakiegoś wałka zrobić - to polskie realia :angry: . Moim skromnym zdaniem o wiele lepsze efekty dałyby stałe kontrole ( nie pływanie 2 panów raz na jakiś czas )

Ja tak za każdym razem czytam o tym, że Okręg zarybił-wieść się rozniosła i wędkarze z wędkarzami ruszyli na żniwa i próbują wyłapać te głupiutkie ryby, które znalazły się w nowym otoczeniu.

A powiedzcie mi: jak to jest, że wszyscy wiedzą od lat, że na wielu akwenach podczas tarła kłusuje się ryby I NIC I NIKT Z TYM NIC NIE ROBI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gdzie do jasnej cholery jest Straż Rybacka?????????????

Słyszeliście aby kiedykolwiek Policja lub Straż Rybacka skontrolowała bagażniki w samochodach? Tych aut nie stoi na brzegu 1000. Stoi ich kilka, kilkanaście.... Mają prawo do kontrolowania to dlaczego nic nie robią?

W Zarządzie Okręgu doskonale o wszystkim wiedzą i dalej siedzą na swoich stołkach i w nie pierdzą.

Zastanówcie się Koledzy: może czas zacząc coś robić w temacie delikatnego wtrącania się w sprawy tych naszych, jak to się mówi w PZW, Kolegów ze związku i efektów ich pracy? Przecież oni mają pensje z naszych składek.

Na samą myśl o PZW i całej ich strukturze chce mi się rzygać. Fajnie jest tak jak jest (oni tak myślą), bo dopóki nikt chlewu nie zrobi i reszta nie przejrzy na oczy, nie zrozumie, że można coś zmienić we władzach, w sposobie ich pseudopracy.

Co Wy na to?

.zarybienie zawsze ma sens tylko odpowiednią rybą, jak mietków to oczywiście sandacz, i okoń którego praktycznie nie ma.

a nie zarybianie boleniem ,kleniem czy jaziem ryby te są moim zdaniem szkodnikami, bolenia jest plaga .

daje sobie dwie ręce uciąć że zarybieniami nie kieruje ichtiolog. tylko tani narybek czy kroczek.

• 2 tygodnie później...

witam wszystkich

ponieważ za oknem wiosna i już mnie skręca w biurze mam pytanie - wiem że w zalewie dosyć często łowione są duże jaśki - czy ktoś z was łowił w rzece przed zalewem? warto się wybrać i pomoczyć wobki? a może jakaś inna woda w miarę blisko Wałbrzycha?

pozdr

mo-chu