Skocz do zawartości

wiesci z Mietkowa

dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Z samą ryba drapieżną jest gorzej jak tragicznie i nie prędko to się zmieni,chyba że powstające stowarzyszenie zada sobie bardzo dużo trudu i ochroni ten akwen przed patologią,według mnie wszyscy którym zależy na tej wodzie powinni się tam znaleźć inaczej nie widzę szans na uzdrowienie.

Edytowane przez tornado

• 2 tygodnie później...

panowie cz ktoś był ostatnio na zbiorniku,jakie miał efekty  :ph34r:

Byliśmy tydzień temu, tak się złożyło że w nocy przymroziło (-3) i pojawił się lód, w pływaniu to przeszkadzało trochę a w łowieniu bardzo...

Znaleźliśmy w kilka łodzi dziurę i jak takie nie powiem co, rzucaliśmy w martwą studnię...

Koło 10-11 lód zszedł i można było swobodnie poszukać ryby, znalezienie zgrupowanego białorybu nie było kluczem do sukcesu niestety... Jak w postach powyżej okoń, okoń i okoń a właściwie powinienem użyć zdrobnienia... w 3 łodzie i 6 osób bez kontaktu z sandaczem...

Odnosząc się przy okazji do postów dotyczących stanu wody i jego wpływu na rybostan to do końca nie wiem co myśleć... 3 tygodnie temu byłem na Turawie i tam dopiero widać, że tej wody jest mniej, po trochu wynika to z charakterystyki dna, są miejsca gdzie do linii brzegowej trzeba się pofatygować i 700 - 800 metrów, nie ma to jednak chyba wpływu na stan rybostanu sandacza, (jest dużo niewymiarowej ryby) może ma tam lepsze warunki do rozrodu? Nie wiem. Tam w każdym razie jak wody jest mniej to się cieszą bo łatwiej rybę namierzyć... ;) Otworzę może nowy wątek na ten temat, bo sam jestem ciekaw jakie ludzie mają doświadczenia... 

Przygotowywanie zbiornika na wiosenne roztopy jest chyba standardem, jeśli przy okazji powstają wyspy dla ptaków to też dobrze, więc nie wiem czy jest się czym przejmować... Mietków potrzebuje trochę czasu by się odrodzić po całkowitym spuszczeniu sprzed 2 lat, stan wody jaki widziałem w zeszłym tygodniu nie jest jakoś przerażająco niski.

Moim zdaniem Mietkowski sandacz ma lepsze warunki od Turawskiego... wykończyły go po prostu ostatnie zrzuty wody, Mietków to wzorcowy zbiornik sandaczowy(chodzi mi o ukształtowanie dna i jego jakość,twardość) najgorsze jest to ,że brakuje małych sandaczy, mój wynik z tego zbiornika w tym sezonie to dwanaście ryb powyżej 50cm i tylko jeden sandaczyk ok 40cm(najgorszy mój sezon na tym zbiorniku ,choć pływałem nieporównywalnie mniej od poprzednich lat)

ostatnie sandacze z Mietkowa złowiłem w połowie lipca,początki sezonu zawsze były dobre na tym zbiorniku, z drugiej strony nie dziwie się ,że nie ma brań tej ryby...populacja sandacza jest jaka jest ,okoń odrodził się niespodziewanie szybko i jest go bardzo dużo , sandacz mając tyle pożywienia pływającego pod samym pyskiem nie musi się interesować naszymi gumami, jak ktoś trafił mu gumą pod sam pysk to uderzył...taka jego natura,

Pozdrawiam fanów(mimo wszystko) Mietkowa...przyszły sezon będzie o wiele lepszy ;)

A ja właśnie rozmawiałem 30 min. temu z Kolegą, który zameldował, że w ciągu ostatniego tygodnia fantastycznie brały sandacze. Wszystkie (kilkanaście sztuk) miały ponad 70cm, czyli ryby jednak są :)

Tylko nie wiem, o którym tygodniu mówił. Tam nie ma teraz lodu?

Edytowane przez Slavobeer

• 1 miesiąc temu...

Witam.Na jesieni 2013 do Mietkowa wpuszczono 80 kg narybku jesiennego sandacza,przy okazji dowiedziałem się że naszej herbowej rybie nie służy porawa czystości i przezroczystości wody w związku z poprawą wód Bystrzycy,kolejnym problemem jest operat rybacki PZW,który był tworzony 10 lat temu i nie zakładał zarybień sandaczem,którego było mnóstwo.Ostatnim czynikiem chyba najważniejszym dla rybek,jest czynik ludzki,po prostu zostały zjedzone......

• 2 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...

Chopy, czy w sobotę 31 maja można już szukać sandaczy z łódki w Mietkowie? Dzięki za info może ktoś dowiadywał się u góry. pozdro

Nie można, bo sobota nie jest dniem ustawowo wolnym od pracy...

W przyszłym roku można będzie ;)

Mietków ma też dodatkowe odstępstwa od regulaminu (zakaz połowu z łodzi od 1 stycznia do 31 maja) ale jak się dowiedziałem w związku ma tu zastosowanie analogiczna sytuacja ja z okresem ochronnym...

Ł>>

Edytowane przez amalker

Jeśli chodzi o mnie, to żal mi tej soboty z innego powodu,  ilość łodzi w wypożyczalniach jest ograniczona i to co rozkłada się na 2 dni, kumuluje się tylko na niedzielę...

Spróbuj wypożyczyć łódź w Turawie lub Mietkowie na niedzielę 1.06 :) Od marca wszystko zabukowane...

widać że kolega suhhar nie pracuje i nie ma dzieci (1 czerwca Dzień dziecka i to niedziela )

a tak a propos to we władzach powinno zależeć by rozwijać gospodarkę przecież wielu kolegów pojechało by na cały weekend dając zarobek w miejscowych ośrodkach czy barach....

i pewnie będzie tak, że wielu będzie na wodzie w sobotę a na pewno nie będzie nikogo odpowiedzialnego bo urzędasy nie pracują...