Skocz do zawartości

wiesci z Mietkowa

dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Jak macie w wałbrzyskim działaczy, którzy udzielają się i mieszają w innych okręgach, dbają tylko o swój osobisty  wizerunek, to u siebie macie bałagan. Zacznijcie wybierać z głową ludzi do zarządów. Nie populistów, tylko takich, którzy faktycznie chcą coś zrobić i będą dbać o własne wody, a nie "cudze". Jeżeli  będzie im leżał na sercu interes WSZYSTKICH  wędkarzy z okręgu wałbrzyskiego, wtedy będziecie mieć świetnie z własnymi zasobami.

• Like 1

bo to chyba wszyscy wiedzą :) ale najlepiej obarczyć winą Świdnice i Wałbrzych a ci z Wrocka :innocent: wszystkie ryby zawsze wypuszczają :clappinghands:  :doh:  ale najwięcej ryb poszło wodą  takie jest moje zdanie i do tego młodych, zostały tylko stare dlatego niema brań, ale jak siądzie  :o to majtki wciąga  ;)  

• Like 2

Ja też jestem zdania, że głównym powodem za obecny stan rybostanu na Mietkowie były spuszczenia wody.

Przypomnijcie sobie, że kiedyś jak sandacza było dużo, to i łódek pływało zdecydowanie więcej, a i sandaczy dużo więcej w łeb dostawało. Jednak nadal bylo go sporo.

Zgadzam się z kolegą KODZAK1234, dużo małej i średniej ryby poszło Bystrzycą do Odry, a zostały te ładniejsze sztuki.

Myślę, że jeśli sytuacja ze spuszczaniem sie nie powtórzy za kilka lat zbiornik sie odrodzi :))

Edytowane przez vince83

Nie nie nie .... Do zera nie powinni spuścić tak jak w ~2012roku ale wahania wody o ~5m zawsze będą. A wiadomo rybie to przeszkadza.

Ale przeciez nie brakuje az 5 m wody. Ze 3 to max. Chyba ze mowisz o poziomie ponad normalnym, tylko ze takie zdarzaly sie raz na kilka lat podczas Duzych opadow. Wg mnie jesli bedzie tak jak jest to bedzie bardzo ok.

Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka

Koledzy,

nie wierzcie że tak będzie, bo jak tylko skończą się pokłady żwiru to znowu spuszcza wodę

i zrobią odkrywkę. Dlaczego? Bo tak jest szybciej, taniej i bezpiecznej.

Teren należy do kopalni ,a PZW jest dzierżawcą wody i jest na szarym końcu,

po interesach kopalni, RZGW, ornitologach itd....

Tak to wygląda i inaczej nie będzie, niestety :(

Co do sandacza to przy takiej gospodarce jaką prowadzi PZW, daje jeszcze góra 5 lat i nasze wody będą

świecić pustkami.

• Like 1

Koledzy,

nie wierzcie że tak będzie, bo jak tylko skończą się pokłady żwiru to znowu spuszcza wodę

i zrobią odkrywkę. Dlaczego? Bo tak jest szybciej, taniej i bezpiecznej.

Teren należy do kopalni ,a PZW jest dzierżawcą wody i jest na szarym końcu,

po interesach kopalni, RZGW, ornitologach itd....

Tak to wygląda i inaczej nie będzie, niestety :(

Co do sandacza to przy takiej gospodarce jaką prowadzi PZW, daje jeszcze góra 5 lat i nasze wody będą

świecić pustkami.

I to jest sedno całej sprawy ! Kopalnia zrobi co zechce, wodę spuści do 9% stanu np. pod pretekstem naprawy dziurki w wale , chodzi o odkrywkę . W doopie mają wędkarzy ,ornitologów , Natura 2000 i inne bzdety.

• Like 1

Ciekawe jak faktycznie spuszcza wodę i do rzeki dostaną się okonie, szczupaki , sandacze

i spłyną na odcinek górski, to dopiero tam zrobi się bigos......

Coraz mniej rozumuję postępowanie naszych włodarzy PZW. :wacko:

P.S Ponoć było ostatnio jakieś zarybienie sandaczem Mietkowa?

• 3 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...

Witam.

Domek zajęty w przystani na 1-3 0.6,łódka gotowa,teraz niech się wytrą i ruszamy.

Kolega był na nocce na białą rybę wody po brzegi,wyspy  zalane.

Nasz kadrowicz potwierdził ,że na jesień pobawił się dobrze z niewymiarami.

Do zobaczenia nad wodą.

Pozdrawiam.

• 4 tygodnie później...

Wczoraj się dowiedziałem, że na tym zbiorniku obowiązuje zakaz wędkowania ze środków pływających do 31 maja....Na stronie Okręgu PZW Wrocław takiej informacji nie znalazłem. Już mnie te zakazy wku.....ą, tu nie wolno, tam nie wolno, pół roku pływać nie wolno, a składki trzeba płacić.... Zastanawia mnie fakt czemu ma służyć ten zakaz?? Napewno nie rozwojowi i propagowaniu turystyki wędkarskiej. Większość ryb po tarle, więc spokojnie można by wędkować. A jak już się złowi rybę w okresie ochronnym to poprostu ją się wypuści...A może zamkną zbiornik jeszcze na czerwiec, bo sum przecież pod ochroną....Ograniczenia, zakazy, nakazy stają się powoli kwintesencją wędkarstwa. Coraz durniejsze przepisy sprzyjają nie ochronie wód czy ryb, lecz kłusownikom. Biurokracja zawala nas papierami. Do czego mu dążymy?? Ale jakie Państwo takie prawo, więc nie ma się czemu dziwić....porażka!!!

Więc poszli na łatwiznę. Zamiast wzmożyć kontrole podejrzanych, lepiej zakazać wszystkim łowić i mamy problem rozwiązany. Proponowałbym w takim wypadku wprowadzić opłaty np. półroczne (oczywiście za połowę ceny), bo niektórzy w ogóle nie łowią z brzegu. To tak jakby zakazać wszystkim jeździć samochodem w nocy i wczesnym rankiem, bo wtedy mamy najwięcej pijanych na drogach.