Skocz do zawartości

wiesci z Mietkowa

dragon

Rekomendowane odpowiedzi

w Borzygniewie w sklepie jest petycja mieszkańców, podpisz może się uda (wątpie).

dlaczego byłbym za wyłączeniem? dlatego .że to co tam się dzieje woła o pomste do nieba, np. grupujące się tam okonki są na bieżąco wybierane , i to takie poniżej 15cm, w poprzednich latach sandaczyki i szczupaczki niszczone poprzez wyrywanie głęboka połkniętego żywca,  generalnie każda ryba która tam wpłynie 30stu chętnych na to żeby nie wypłynęła ...Z ty si

Z tym niestety muszę się zgodzić. Dziadostwo, kłusownictwo , pazerność to domena Mietkowa jak i wszystkich wód. Z tym , że dotyczy wszystkich i tych kłusujących z brzegu jak i z łódek. Szkoda  ,że cierpią na tym uczciwi wędkarze.

Edytowane przez driverrd

Byłem dzisiaj na Mietkowie i to co piszecie to niestety smutna prawda, zawsze znajdzie się jakiś szmaciarz, który zabiera nawet 10 cm okonie, chyba żeby kota nakarmić, bo nie wiem po co komu takie ryby. Do tego dzisiaj spotkałem szanownego Pana który łowił na dwie gruntówki i spining. Na szczęście się spłoszył i zwinął dwie wędki, a siatce miał dwa "rekiny" max 10 cm.

• 2 tygodnie później...

Nigdy już nie Będzie w Mietkowie ryb , proponuje zasypać i zrobić tor kartingowy, a ptaszki niech sie pier.. w oponach.

http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/1039369,zalew-mietkowski-wody-coraz-mniej-plywanie-brzuchem-po-piasku-zdjecia,id,t.html

http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,14928910,Ptaki_wazniejsze_od_zeglarzy__Spuscili_wode_z_jeziora.html

szlak mie trafia, czy nie ma na nich siły???

Danek

• 2 tygodnie później...

Jest to kolejny odcinek pomagania naturze. Kolejny po regulacji rzek. Będą takie same wahania poziomu jak na Odrze poniżej Brzegu Dolnego po to, żeby przepłynęła jedna barka... Dziwi mnie, że tam w ogóle jeszcze ryby są. Jęśli uda im się przystąpić do tarła (tym które są w stanie na piasku, bo starorzecza poodcinane już dawno), to i tak woda zostanie na tydzień spuszczona, bo przecież płynie barka. Narybek wysycha. Już widziałem takie zjawisko po tarle leszczy na podwrocławskim Bajkale. Tysiące metrów kwadratowych wysychającej ikry.

Kanał Przeciwpowodziowy od wiosny zamknięty, ryba odłowiona o czym związek informuje na swojej stronie. Super, cieszy mnie to ale 60kg płoci, 6kg okoni?! Dobry spławikowiec jest w stanie tyle w krótkim czasie złowić kilkanaście kilo płoci a okoni tam była masa. Jak brały to kilkadziesiąt sztuk nie było problemem. Może uciekły.

I teraz Mietków...

OK chrońmy ptaki ale ryby albo zostaną przez nie zjedzone, albo spłyną albo uduszą się pod lodem... Niewielka szansa, że to, co tam zostanie przystąpi do tarła, bo pewnie wahania wody także zabiją narybek.

Poza brakiem ryb denerwuje mnie jeszcze to, że PZW jako użytkownik rybacki tych wód musi je zarybiać (oczywiście za naszą kasę) i co roku spora część ryb pójdzie w cholerę. Ale spoko, zarybią... boleniem - najbardziej wartościową rybą dla ekosystemu.

Moim zdaniem to właśnie tego typu akcje "odrybiają" nasze wody a nie amatorzy rybki. Czemu są w Polsce wody, gdzie łowi się sieciami, kłusuje a ryba dalej jest... po prostu ma się gdzie wytrzeć i gdzie schować. Ale pewnie niedługo...

• Like 1

ty to wiesz ,ja to wiem...bo taka jest prawda , ale dlaczego tak się dzieje? moim zdaniem dlatego ,że w tym kraju prawo ustalają ludzie którzy są na tych stanowiskach przypadkiem (po znajomości, z ramienia partii) i ze zdaniem fachowców się nie liczą ,liczy się kasa i stanowiska!

• Like 1

zgadzam sie z wami ludzie sie nie liczą mietkow zajechali i to konkretnie tam już nie ma sandacza a był to piękny zbiornik na ta rybę rzgw załatwił wodę 3 lata temu a teraz ministerstwo środowiska dobija no tylko zadzwonić i pogratulować i 13 im dać za punktualność w pracy :rolleyes: burdel jak wszędzie w tym chorym kraju :(

• 2 tygodnie później...

Witam.Moim skromnym zdaniem,korzystając z możliwości jest założenie stowarzyszenia i wtedy mając moc prawną można walczyć z kopalniami,RZGW,PZW,itd,itp.Inaczej pozostanie nam oglądać wyczyny wymienionych instytucji,a na ryby jezdzić najbliżej w opolskie i lamentować na komputerku.

Pozdrawiam miłośników Mietkowa.

Ale czy jakie kolwiek stowarzyszenie bedzie mialo moc przebicia wobec pieniadza ktory jest obecny  w tych ze kopalniach,urzedach itd.Na kazdym kroku afery z dawaniem w lape i mysle ze w  tym przypadku tez ktos niezla kase inkasuje na slolku wyzej.Przeciez PZW spora kase wylozylo na stanice i na zarybienia z przed lat, ale i tak opalca im sie niewtracac i byc cicho w spuszczaniu wody i w zaglade zbiornika...

Z tego co wiem już od 2 miesięcy trwają przygotowania papierów przez prawników "Stowarzyszenia Miłośników Mietkowa,, i nie tylko wędkarze są oburzeni tą sytuacją, duże pieniądze wpompowane w marine,ośrodek PZW i osób prywatnych powinien za skutkować pozytywnie w walce o tą wodę.A co ciekawe nawet samej żwirowni jest to nie na rękę ze względu na bardzo duże ograniczenia w nawigacji po zbiorniku a zatem i ograniczeniom w wydobyciu żwiru.Cała sprawa to grupa oszołomów dla których ptaszki są najważniejsze i nie dokształceni urzędnicy z duża władzą którzy dali się im omotać.Dawno już wiadomo że nasz kraj jest chory i to bardzo,brak lekarzy którzy by go wyleczyli ale za to szarlatanów u władzy na pęczki w każdej dziedzinie.

Edytowane przez tornado