Skocz do zawartości

wiesci z Mietkowa

dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Niestety z powodu braku narybku jesiennego,cena wynosi obecnie 100 zł za kilogram.

Jest to niestety porażka akcji zarybieniowej,może za rok coś się uda,chodzi o to żeby spotkać się nad wodą,wpuścić rybki,poznać się,wymienić doświadczeniami.

Z ostatniej chwili,PZW zarybiło zbiornik narybkiem letnim sandacza,kolega ostatnio złapał i ubił rybsko,w żołądku miał 5 sandaczyków,i tak wygląda akcja zarybianie 5 cm rybkami,przy okazji wjechał sum dwulatek,boleń i ulubiony przez leśnych dziadków karp około dwóch ton i tym podobne barachło,a one też uwielbiają małe rybki.

Zbiornik jest wprost stworzony dla sandacza i jego rozrodu,niestety,w weekend 20 łodzi i sporadyczne puknięcia.  

Kiedyś wystarczyły dwa,trzy napłynięcia,jedna guma,i się działo,teraz echosonda 14 cali,gps,twitch,i inne szarpakowe metody.

Niestety to od nas zależy czy zbiornik,po 2 -3 latach wróci na podium,i czas ruszyć do władz najwyższych i interweniować,kurwa ile można znosić ten beton i niewiedzę...

Do korony zaporówek Turawy w tamtym sezonie wjechało 700 kg sandacza jesiennego i efekty widać co roku na otwarciu....

Pozdrawiam serdecznie.

Mariusz Bukiert.

P.s.Deprymujące jest to,że,akcją zainteresowali się koledzy za granicy...l

• Like 1

Witam byłem dzisiaj od rana woda tragicznie niska ciężko sie wodować poszło na slipie PZW 15 zł kulturka brania słabe ale za to fala 0,5 m wode jeszcze spuszczą o 3m jest jakaś awaria zapory

Ta awaria. ;) Na Otmuchowie i Nyskim też awarie bo wodę spuszczają.

• Like 3

Nie wiem dla czego co roku wszyscy sie dziwią ze wada na zaporówkach spada... Przeciesz taka rola zbiorników zaporowych ze spuszczaja wode na jesien zeby miec miejsce na wiosenne roztopy ... A dodatkowo na mietkowie wykorzystują to spuszczanie (a raczej tym sterują) do dobrania sie do warstw drogocennego żwiru ... poza TYM TO POTWIERDZAM Z BRANIAMI LIPA... jedynie ładne pojedyncze okonie jako przyłów... - to moje zdanie;)

• Like 2

Nie wiem dla czego co roku wszyscy sie dziwią ze wada na zaporówkach spada... Przeciesz taka rola zbiorników zaporowych ze spuszczaja wode na jesien zeby miec miejsce na wiosenne roztopy ... A dodatkowo na mietkowie wykorzystują to spuszczanie (a raczej tym sterują) do dobrania sie do warstw drogocennego żwiru ... poza TYM TO POTWIERDZAM Z BRANIAMI LIPA... jedynie ładne pojedyncze okonie jako przyłów... - to moje zdanie;)

A Zagórze-pełny stan ,a to też zaporówka ,Leśniańskie to samo.Krótko mówiąc nie wszędzie spuszczają.A z braniami,jak koledzy wyżej:sandacz bida,trafiają się fajne okonie 40+,no i uaktywnił się zębaty.

• 3 tygodnie później...

co nieco o stanie wody na Mietku

Dlaczego obniżany jest poziom wody w Zalewie Mietkowskim?

- Wynika z tak zwanych zapisów Planu Zadań Ochronnych dla obszaru chronionego Natura 2000, ustanowionych w tym rejonie zarządzeniem Regionalnego Dyrektora Ochrony Środowiska we Wrocławiu - informuje Jarosław Garbacz. - Zobowiązują one nas jako administratora zbiornika do prowadzenia odpowiedniej gospodarki wodnej, mającej na celu odsłanianie żerowisk w okresie przelotu ptaków, w tym gatunków będących przedmiotem ochrony.

https://gazetawroclawska.pl/awaria-na-zaporze-zalewu-mietkowskiego-czy-spuszcza-cala-wode-zdjecia/ar/c1-15889547?fbclid=IwAR02siLp2p4PhcM3w5SVG-PQ2GX7lg05iR_my--X3mljpufe0MGsCUfAvYI

Edytowane przez analityk

• 3 miesiące temu...

Takie pytanie:

Jestem z Wałbrzyskiego chce opłacić Wrocław na "eokń". W momencie gdy mam wybrać jaki okręg mnie interesuje wyskakuje lista gdzie niema okręgu Wrocławskiego. Ja coś źle robię? Czy może Wrocław trzeba opłacić po staremu np. w stanicy? Dodam że Legnicę opłaciłem bez problemu na eokoń

• 3 miesiące temu...

Byłem w niedzielę 5 czerwca. Łódek jak na lekarstwo, aż byłem zdziwiony. Pusto pod zaporą, jakieś pojedyncze na środku i najwięcej od strony wpływu.

Plaża od Borzygniewu jak co roku już coraz bardziej ciasna, mobilne przetwórnie ustawiają się w rzędzie.

A z ciekawostek to PZW podniosło opłaty w stanicy za parking i slipowanie o 100%, i żeby nie było zaskoczenia - auto + przyczepa to dwa pojazdy więc opłata za parking x 2 ;)