Skocz do zawartości

wiesci z Mietkowa

dragon

Rekomendowane odpowiedzi

No szwagier tez doniósł, że trochę kozucha górą spuścili, troche opadł.

Tyle że nie biorą. Biorą?

Może jutro zajrzę choć mnie na Odrę ciągnie … zależy jaka pogoda będzie.

Jest jeszcze plan na wtorek.

Edytowane przez Qh_
  • Like 1

No to byłem.

Woda kwitnie dalej. Od Domanic jeszcze w miarę bo wiało od południa. Zielona kasza manna w krystalicznej wodzie. Na środku już syf zaczyna się kożuch na powierzchni. Pod tamą gruby kożuch, tort zielona gruba breja z niebieskimi wykwitami. Smród, ze nie da się wytrzymać pomimo, ze tam były ryby. 

Z ryb jeden przyzwoity Bolek i huknięte pudło szczupaka ze śladami na fc. Tyle za calutki dzień. Bolenie chodziły ale w tej breji trzeba im podać pod pysk bo przy powierzchni gęsto od glonów. Jeden mnie nawet ochlapał całego jak sobie drzemałem dobrze że się o łódkę nie zabił.

No i No kill na Odrze skutecznie wytrzebił Mietków. Na echu naprawdę nie widać ryb jak kiedyś. Cośtam pod tamą przetrwało. Już po wakacjach, środek tygodnia, a na brzegu pełno luda. Nocują, łowią, sypią wiadrami, syfią. Wywózki robią po 500m, muszą mieć duuuuże kołowrotki.

Edytowane przez Qh_
  • Like 2

Mam wrażenie że interpunkcja zakłóca przekaz.

No chyba, że coś drgnęło na Mietka bo dawno nie byłeś.

A chetńie bym się dowiedział jak jest i gdzie jutro uderzyć.

Interpunkcja w jak najlepszym porządku,a jeśli kolega nie ogarnia potocznej nazwy zbiornika,to najlepiej byłoby nie zabierać głosu. Pytanie natomiast zadałem,ponieważ z różnych powodów nie mogłem jechać na Mietków przez ostatnie dwa miesiące. Teraz kolega zrozumiał co napisałem?

Coś drgnęło na Mietku,bo dawno nie byłem.

Interpunkcja to nie pisownia. Nie dotyczy nazwy zbiornika.

Natomiast różne interpunkcyjnie zdania:

Coś drgnęło na Mietku, bo dawno nie byłem.

Coś drgnęło na Mietku? Bo dawno nie byłem.

Mają zupełnie inne znaczenia. Dlatego tępy kolega czyli ja, nie zrozumiał. Tzn zrozumiał ale zgodnie z zapisem, że powodem drgnięcia na Mietku jest nieobecność kolegi Roberta od dawna na tym zbiorniku.

Żeby zdanie było pytającym, potrzebny jest znak zapytania. W tym wypadku było to zdanie twierdzące.

Ale luz. Byłem, sprawdziłem, odpisałem jak jest. Spodziewałem się w zamian zdania twierdzącego typu: Dzięki. 

• Like 3

Czemu w ogóle ma/miało służyć to wybranie i wyrównanie brzegu?

Wyrównanie miało zapobiec temu, ze na wiosnę przy wysokim stanie ryby tam właziły a jak woda opadła, zostawały w pułapce. Jedni je łapali do podbieraków i nosili do zalewu a inni do domu …

wyrównali ok, jak zarośnie będzie fajny brzeg. Bałem się, że tam coś zaczną budować.

Nie wie ktoś czy dalej zupa i czy coś sie ruszyło?

Szlag. Wczoraj na Odrze woda 21stopni. W polowie września ... . Odra czysta, piękna i pusta. Ryb pełno - piękny dzień. Żeby jeszcze nie te motrówki.

I wychodzi na to, że na Odrze umiem łowić a na Mietkowie nie (w czerwcu umiałem jeszcze). 

Ale myślałem pojechać na Mietków bo urlop zaczynam. Ale wdychać gówna nie zamierzam i celować żerującym boleniom w głowę (bo inaczej bez szans żeby coś wypatrzyły.

A ludzi z Mietkowa ubyło? Czy dalej pełna obsada?

Jak nie zdejmą NK z Odry to ci ludzie Mietków wyłowią do cna. A co dopiero mniejsze zbiorniki to już nawet wolę nie myśleć. Na Mietkowie przynajmniej między wyspami ryba ma spokój w miarę.

• 2 tygodnie później...

W poniedziałek Bolek z dna z 4m i rozpiór za futro. Jakoś innym też nie gryzły. Chyba, że te komary.

Nawet na powierzchni cisza.

Zupa jest dalej. Jak nie wieje, wypływa na powierzchnię. Do tego wody coraz mniej, na slipie jakby nie łopata to bym tam stał do dziś  :D . Miedzy wyspami z Domanic już bieda przepłynąć.

Edytowane przez Qh_

• 3 tygodnie później...