Skocz do zawartości

Nowa pracownia NORTHRODS

popper

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...

Konrad, wg Ciebie jaki jest komfortowy zakres dla Big Ponda? Wg opisu 1.5-3.5g, pytanie zatem czy nimfy i główki 0.9-1g będą z niego latały dobrze?

Jak wg Ciebie wypada przy nim Super Rozy Figaro, jeśli weźmiemy pod uwagę podbicia i opad? Czy Bog Pond nie będzie "klękał" przy podbiciach główkami 2-2,5g + wąska gumka/jaskółka itp?

Komfort permanentny przy dobrze skonfigurowanym zestawie( plecionka od 0.2-0.4 ) zaczyna się od 1 grama i kończy na 3 ale przy łowieniu na wodzie max 3 m .

Przy 4 m podbicie będzie na dość dobrym poziomie do 2,5 grama .

Oczywiście nie jest to sprzęt do osiągania zawrotnych dystansów więc rzuty w okolicach 20-25 m ale nie oto w nim chodzi.

Co do rozy, to jest trochę szybszy ale nie lubię wklejek a ten model jest łatwo uszkodzić, chyba że nie spodziewasz się przyłowów lub okoni w okolicach 40-50 cm.

na moich łowiskach lepiej się sprawdza big pond.

Ważna jest też kwestia odpowiedniego zbrojenia ale to na pewno wiesz więc nie ma tematu.

wszystko zależy od łowiska , jeśli nie łowisz głębiej niż 3 m bierz big ponda.

pozdrawiam

TR80 Super Mebaru-L 8'0'', 0,4-3g, 6lb na spigocie (realnie 1-4gr)

Potwierdzam, mam , świetny kij do Ul lowienia okoni i jak dla mnie uniwersalny. Można z łodzi ,mozna z brzegu :)Z przyłowiem ok 75cm szczupaka dal sobie radę bez jęknięcia . Naprawdę polecam-chyba , że za długi ...

Pzdr

Edytowane przez Paffcio

Kolego Friko,fajnie że reklamujesz kolegę Irka i polecasz jego blanki które są również ok. ale mają się nijak do tego modelu matagi.

Proponuję poprowadzić wątek tych blanków i zrobić na ich temat jakiś rzetelny materiał .

Postów masz nabite grubo ale coś mi się wydaje że nie łowiłeś tym modelem skoro podrzucasz ''kuzynki''

Pozdrawiam

• Like 2

Z tego co zrozumiałem to Big Pond raczej zdecydowanie na łódkę...

A możesz coś polecić z Matagi w klasie UL co ogarnie też łowienie z brzegu (ale nie wklejke)

Dlaczego "raczej zdecydowanie na łódkę"? Jego dlugosc pozwala spokojnie lowic z wolnego brzegu. Ja zamówiłem sobie kijek na tym blanku na żuławskie kanały do łowienia z brzegu. Konrad w jednym z odcinków pokazuje, ze spokojnie nim można lowic z brzegu na takich wodach.

Big Pond nie jest wklejką i  jest to  jego wielka zaleta.

Są tam w ofercie Matagi oczywiście wklejki ale osobiście nie mam do nich zaufania.

Są to bardzo delikatne konstrukcje a przy nieuważnym lub nieprawidłowym użytkowaniu lubi strzelić na łączeniu wklejki.

Dlaczego "raczej zdecydowanie na łódkę"? Jego dlugosc pozwala spokojnie lowic z wolnego brzegu. Ja zamówiłem sobie kijek na tym blanku na żuławskie kanały do łowienia z brzegu. Konrad w jednym z odcinków pokazuje, ze spokojnie nim można lowic z brzegu na takich wodach.

No dobra, powiedzmy, że kanały i mniejsze rzeki da się nim ogarnąć :-)

Super trout jest lepszy przy łowieniu np. pstrągów na małe jigi , obrotówki czy wobki w małych ciurkach ale w odróżnieniu od big ponda ,ma z racji swojej długości czasem problemy np.przy zacięciu okoni na pełnym wyrzucie.

Nie jest to jego wada jeśli łowimy blisko łodzi ale na większe dystanse lepszy jest big pond.

Mają podobną pracę ale te kilkanaście centymetrów więcej u big-a daje więcej szybkości w dolniku i dynamiczniejsze zacięcie.

Oczywiście osiągany dystans też będzie trochę większy. 

Zależy do czego go chcesz zastosować ale pod okonie wolę Big Ponda.