Skocz do zawartości

SHIMANO CHRONARCH 101 BSV - na lewą rękę!

jerzy

Rekomendowane odpowiedzi

W tym roku pojawiło się nowe wcielenie shimano chronarcha 101B o oznaczeniu 101 BSV. Chronarch 101B jest amerykańska wersją znanegu unas i juz trochę zapomnianego klasyka Metanium XT 2005.

Nowy chronarch ma pojemną szpulę, która wg. producenta mieści 14 funtowej żyłki 110 yardów czyli pojemnosć taka sama jak w Curado 201 D. Po ludzku napiszę, ze to oznacza, ze nawiniemy na niego równo 135m Power Pro 20 lbs.

Poza sama szpulą nowy chronarch ma też power handle co widac na zdjeciach ponizej.

Przełozenie 1 : 6,2, drag 10 lbs, odśrodkowy hamulec VBS..

Niezła propozycja dla kogos kto szuka niewielkiego multiplikatora do jerkowania albo innych cięższych przynęt. Salt water też wchodzi w grę.. B) :unsure:

Propozycja o tyle ciekawa, ze teoretycznie powinna pasowac do tego modelu płytka szpulka Yumeya do Metanium XT ... ale tu 100% pewnosci niemam.

.

pozd JW :D

post-268-1348913824,7223_thumb.jpg

post-268-1348913824,7701_thumb.jpg

Coś mi się wydaje że to jest coś , co tofik lubi najbardziej , czyli multik do średniego łowienia w rzece ( czyt. we warcie ) <_<

jak patrzę na tę szpulę to se myślę, że ona ma minimum 17-18g. Jak do tego jeszcze nawiniesz te 135m PP-leciony 20 lbs nasiakniętej wodą to wyrażenie średnie łowienie przestaje być chyba najbardziej trafionym. Wcale bym się nie żdziwił jak z taka szpulą chronarch 101 pracowałby dobrze od 13-15g minimum. Ja miałem XT 2005 i ponizej 8g pracował tak sobie.. a szpulę miał sporo lzejszą gdzieś w okolicach 12g jak Antares AR..

ja bym go kupił do sliderów i fatso 10 przy swoich gabarytach i zasłużonej opinii solidnego multiplikatora byłby idealny do lekkiego jerkowania.... :D

:angry: czyli odpada ! Jak tak dalej pójdzie to będę zmuszony kupić na miejsce 201 dpv takie samo 201dpv i na miejsce 101d takie samo 101d :wacko: Jak tak sobie czytam na tym forum to ze stajni shimano nic lepszego w okolicy 200$ o jakości curado się nie poszuka !

jak dorzucisz do tych 200$ jeszcze kilka bucksów to w grę wchodzi protoplasta serii czyli wspomniany Metanium XT 2005 alias chronarch 101B. Jest też wersja dla tych co katuja przekłądnię czyli chronarch 101BPV z przełożeniem 5.0. Akurat te dwa ostatnie jak najbardziej nadaja się do średniego łowienia

Szpulkę mam już z pół roku albo i więcej ... teraz zmieniła właściciela ... ma ją Friko i włożył ją do Antaresa ARi jest super zadowolony. Rozetkę 2 szt. załatwiał Friko. Wiem, że trzeba rozmawiać z właścicielem japantackle (albo plat - na prawdę nie pamiętam) osobiście bo w sklepie nie ma.