Manniek66 Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Mimo , że na forum o zillionie jest bardzo dużo napisane to nie znalazłem informacji jaki zakres przynęt obsługuje komfortowo ... głównie sandacz czyli przynęty silikonowe na ołowianych główkach oraz boleń na woblery. Porównując tytułowe kołowrotki , który wypada lepiej to w/w zastosowań ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 A młynkiem z DC miotał kiedy? Boleniowe wobki to jakie najlżejsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 3 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 (edytowane) Multikiem miotał łącznie może 15 minut Boleniowe najlżejsze 6g i potem klasyczne 7cm 10-12g i jesienne łowienie na większy kaliber 16-22g. Pytam narazie czysto teoretycznie , szukam sobie prezentu na giwadkę a że chciałem troche zedy castingiem postraszyć to padnie chyba na multik do 1000 zł. Myśle też nad tatulą type R , cholernie podoba mi się jej desing - ciekawe w jakiej cenie będzie Edytowane 3 Listopada 2013 przez Manniek66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Tatula R ma kosztowac 200$. Zillionem nie miotniesz za daleko 6gr boleniowka ale od 10-12gr jak najbardziej sensowny wybor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 System DC i max 1000pln.... Jak mawiał kolega w pracy... Ciekawe doświadczenie ciekawe ... Takie niebanalne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Mifek za 1000 mozna miec dchttp://www.ebay.pl/itm/Shimano-Scorpion-DC-Left-Hand-Baitcasting-Reel-From-Japan-/291006859686?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item43c15c49a6Dla mnie to zbyt duzy rozrzut jezeli chodzi o przynety.Bo jezeli multik da rade 8 gram ołowiu to wobler o takiej masie daleko nie poleci. Inny opór aerodynamiczny itp. od 10 gram polecam tatule zwykłą - mam taka i miota jak szatan. Jak sparuje ja z kijem klasy medium ( 3/4 oz ) postaram napisać jak się kombo sprawuje, bo z fenwickiem to wszystkie multiki poszly w odstawke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 3 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Rafał...nie znam się na tym ustrojstwie dlatego pytam bardziej doświadczonych Czy shimano sobie odpuścić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 3 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Mifek za 1000 mozna miec dc http://www.ebay.pl/itm/Shimano-Scorpion-DC-Left-Hand-Baitcasting-Reel-From-Japan-/291006859686?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item43c15c49a6 Dla mnie to zbyt duzy rozrzut jezeli chodzi o przynety. Bo jezeli multik da rade 8 gram ołowiu to wobler o takiej masie daleko nie poleci. Inny opór aerodynamiczny itp. od 10 gram polecam tatule zwykłą - mam taka i miota jak szatan. Jak sparuje ja z kijem klasy medium ( 3/4 oz ) postaram napisać jak się kombo sprawuje, bo z fenwickiem to wszystkie multiki poszly w odstawke 10 g masy całkowitej ? Bo u mnie przy sandaczu i okazjonalnie szczupaku właśnie coś takiego wychodzi.5g główka + gumka 7 cm to około 12g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Bartek DC odpuść. Zillion Typer R tylko i wyłącznie z rodziny zillionów. Pod sandały idealny, a jeśl rzuty 6 gramowym wobkiem Cię nie zadowolą na fabrycznej szpuli masz zawsze opcję pod postaćią tunningowej szpuli. Co do Tatulli kwestia przemyślenia. Podobny multik do zilliona z kilkoma aspektami za oraz przeciw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 3 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 No tak Adi , ale zillion type R to już koszt dość duży :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 (edytowane) No tak Adi , ale zillion type R to już koszt dość duży :/ Spokojnie, jak dobrze poszukasz znajdziesz w dobrym stanie ponizej tej kwoty. Chyba, że młynek ma być nóweczką sklepowa to wtedy odpada Zillion i pozostaje Tattula. Type R w Tatulli będzie miała odchudzą lekko szpulę bodajże od 2 gramy. Premiera ma być w tym miesiącu,a jak to wyjdzie czas pokaze. Jeśli cena będzie taka jak wspomniana wyżej wraz z przesyłką i opłatami celnym zmieścisz się w swojej kwocie. Edytowane 3 Listopada 2013 przez Andan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 3 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Stawiałbym jednak na nowego Z używkami nigdy nic nie wiadomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 akurat ziliion to nei tylko czarnuch. Tak się składa, że całkiem niedawno dobry znajomy oferował mi zillion coastal - stan ideolo za cale... 800 pln bardzo zgrabna maszynka. zresztą Jerzy probouje od kilka lat zarznac takie cudo w piaskach półwyspu arabckiego i ... jest problem by maszynka się poddała... Bartek moje zdanie znasz... Nie mając doświadczenia z hamulcami rzutowymi wskazane by było najpierw zapoznać się z magnetykiem, svs i DC (moim zdaniem najmniej trafiony strzal) i pozniej zdecydowac... A biorąc pod uwagę fakt zmienność Twoich decyzji proponowałbym zakup czegoś tańszego - np wiszącej niedawno (a moze ciagle jeszcze) okumy comodo (komodo?) czy jakiegos curadziaka czy innej citici. Maszynka na pewno Ci się przyda i do sandaczowania i do bolkow, a jak twierdzisz, że to jednak (ten casting) nie twoja bajka to i straty będą mniejsze (patrz przylad Twojego pierwszego Hand Made'a który już się doczekał zmiany koncepcji... http://www.tackletour.com/reviewdaiwazillioncoastal.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Mifek dobrze Ci doradza. Warto przemyśleć temat jeszcze raz przed ostateczną decyzją. Tym bardziej że masz możliwość pomacania różnych sprzętów i różnych konfiguracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 zillion to niesamowicie udana konstrukcja, w zasadzie nie ma sie nad czym zastanawiac 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zander Hunter Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Potwierdzam, mam , używam i nie sprzedam bo konstrukcja bardzo sprawdzona i trafiona.Jeżeli cho0dzi o sandacze to ja osobiście łowię w przedziale 10-30 gr.Mowię tu o główkach. Generalnie zastanów się nad wersją nie amerykańską czyli bez literki A na końcu.Ma jedno łożysko więcej i wymienne knoby.I nie koniecznie type R .Do tego możesz ogarnąć tuningowe szpulki, rączkę itp. i będzie latało jeszcze lepsiej.Ja bym się nie zastanawiał. Only Daiwa Zilion 100 shlPozdro,ZH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 4 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 (edytowane) Dzięki za rozjaśnienie tematu , a porównując tatule type R i zilliona 100Shla ( Shl) to który wypadnie bardziej korzystnie ? Czy kultura pracy i obsługiwane przynęty będą na podobnym poziomie ? Różnica w cenie międszy zillionem na nową tatulą to w najlepszym przypadku 280 zł.Warto dorzucić do multika czy może przeznaczyć tą kase na lepszy blank a w późniejszym czasie uzbroić się w coś lepszego. Zapomniałbym dodać , kołowrotek bedzie sprowany z Phenixem M1 7'2 17lb ogólnie po główki 10-30g + 3-4 cale leteksu i okazjonalnie jakieś większe szczupakowe gumy , bezsterowce. Edytowane 4 Listopada 2013 przez Manniek66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 (edytowane) Osobiście wziął bym tarantulę type R, ponieważ1 większa, mocniejsza przekładnia2 kultura pracy + wykonanie na podobnym poziomie3 TWS system4 tarantulą zejdziesz niżej w dolnym c.w.5 korzystniejsza cena6 lżejszy7 mocniejszy hamulec ( zillion skl 8,8 lb; tattula 13,2 lb; zillion type r 15,5 lb) Pozostałe złotówki zostawił bym na dwa łożyska do przekładni ślimakowej wodzika Oryginalnie są dwa plastikowe zamienniki łożysk. Możesz je z łatwością wymienić myślę że nawet sam, nic skomplikowanego. Ad1 Ad2 na obrazku zillion japan dream z prawej Edytowane 5 Listopada 2013 przez Andan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 @Adrian a skad ta pewnosc ze tatula rzuca lepiej z dolu? Porownywales obie konstrukcje z ta sama linka i kijem czy poprostu gdybasz? Zillion Type R i nic innego bym nie polecil. Tatula to konstrukcja swierza i jest na tyle krotko na rynku ze ciezko.cokolwiek powiedziec. Wielu jaralo T3 a ja od samego poczatku mowilem ze lipa i wyszlo jak wyszlo. Widzialem tu na forum zilliona type R w fajnych pieniadzach i z gwarancja jeszcze. Swojego piluje 2 lata i chodzi plynniej i lekko jak noweczka. Zdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 (edytowane) @Adrian a skad ta pewnosc ze tatula rzuca lepiej z dolu? Porownywales obie konstrukcje z ta sama linka i kijem czy poprostu gdybasz? Zillion Type R i nic innego bym nie polecil. Tatula to konstrukcja swierza i jest na tyle krotko na rynku ze ciezko.cokolwiek powiedziec. Wielu jaralo T3 a ja od samego poczatku mowilem ze lipa i wyszlo jak wyszlo. Widzialem tu na forum zilliona type R w fajnych pieniadzach i z gwarancja jeszcze. Swojego piluje 2 lata i chodzi plynniej i lekko jak noweczka. Zdr Zillion przekracza założony budżet Bartka. Gdybyś doczytał watek to byś wiedział, że Bartek chciałby nówkę ze sklepu, stąd moja odpowiedz o Tatuli Type R. Zerknij jeszcze na post numer 9, tam też coś wspomniałem o Zillionie. Mój czarnuch też fajowo śmigał przez kilka sezonów nie narzekałem jest to mój faworyt wśród całej linii + Pe. Jeśli chodzi o dolny zakres przy dwu sezonowym użytkowaniu tego młynka sam powinieneś znać odpowiedz. PsWidziałem , widziałem tego Zillka w dziale sprzedam, ma dodatkowo zmienione knoby na standard Daiwy że tak napisze. Edytowane 12 Listopada 2013 przez Andan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Nowka a prawie nowka z 1,5 roczna gwaranacja to minimalna roznica zwlaszcha ze tam nie ma cos sie zepsuc, a polecac cos czego sie nie mialo w lapkach i do tego pisac informacje wyssane z palca uwazam za niestosowne i wprowadzajace w blad. Kup polow i mozesz polecac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Spoko Kamil doczytaj watek. Nie mam zamiaru się przekomarzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Adrian na przekomarzenie jest troche za pozno. Ja tylko chce powiedziec calkowitemu zoltodziobowi nie poleca sie konstrukcji nowej ktorej nawet nie ma w sprzedarzy ;-) Jak sie okaze takim samym nie wypalem jak T3 to mlody utopi kupe kasy i tylko sie zniecheci. Do Sandaczowania i boleniowania Zillion jak znalazl no chyba ze ktos gania za tymi gatunkami z paprochami i wklejka. Zdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 jaki jest tytul watku, kazdy widzi dziewczyny, nie ma sie co drapac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rush112 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 (edytowane) Shimano scorpion dc 7 takim wędkowałem i powiem że system kontroli dc sprawdza sie w każdych warunkach a konfort podczas rzucania jest nie do opisania , po prosru nie da się zrobić gniazda. Przy tym są różne programy ustawień i można wędkować jak zwykłym multikiem . Wykonanie jak Shimano - perfekt . Nie ma też kłopotu przy rzutach z silnym zmiennym wietrze . Brat kupił nówkę za ...900zł Edytowane 8 Stycznia 2014 przez rush112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi