Tomislawus Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Witam, 10ha stawów pohodowlanych, można przekształcić na komercje, jednak co chcialibyście w takim stawie się znajdowało, jak porobiliscie stanowiska, te 10h jest podzielone na 5 stawów z czego jeden najwiekszy 4ha. Co zrobilibyście jakby to do Was należały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doktorek Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Jak to co?1. Pstrąg2. Sandacz3. Sum4. Szczupak5. Okoń + Jaź + KleńDo tego w każdym białoryb jako pokarm dla w/w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 (edytowane) Najrozsądniej byłoby zapytać jakiegoś kumatego ichtiologa, który pomógłby dograć proporcje w rybostanie i gatunkach tak by się ryby nawzajem nie wyżerały (za bardzo) i nie chorowały.Na tym forum większość będzie forsowała ryby drapieżne. Stawy są oddzielone, można się bawić i (próbować) zaspokoić wiele pragnień. Edytowane 3 Listopada 2013 przez Dagon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanekM Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Nam, spinningistom, oczywiście że wszelkie drapieżniki Ale musisz zdać sobie sprawę z tego, że jeżeli wprowadzisz C&R, to będziesz miał prawdopodobnie bardzo dużo strat, bo spora część użytkowników wód posiada w technice wypinania np. szczupaka, użycie gumofilca czy innego równie delikatnego narzędzia Niedaleko mnie powstały stawy gdzie oprócz możliwości złowienia białorybu (karp, karaś, lin etc) pływają szczupaki, okonie i tęczaki. Zasady były takie: płacisz dychę za wędkę i łowisz co chcesz. Jeżeli zabierasz rybę, płacisz od wagi. Koniec zasad.I obowiązywały dopóki, dopóty szczupaki nie zaczęły opalać brzuchów pod powierzchnią w ilości znacznej. Zasady się zmieniły - spinningować możesz, ale wszystko co na spinn złowisz - zabierasz i płacisz od wagi.Także na tym przykładzie zastanowiłbym się po pierwsze nad grupą docelową, co determinuje zasady i ceny (ma się to przecież utrzymać i jakiś zysk pewnie przynieść przecie).Przygotować stanowisk wędkarskich jakoś specjalnie nie trzeba, chyba że zdecydujesz się na karpiarzy. Do tego jakies zaplecze typu toi toi i ławeczki celem pogadania i odpoczynku. Można oczywiście rozbudowywać dalej ale to zależy od środków...Aha, no i ochrona 24h, bo szybko ryby się wynieść mogą Cóż, taki kraj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Myślę że takie problemy można w dużym stopniu wyeliminować zabraniając łowienia na żywca i stosowania haków z zadziorami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 U mnie niedaleko jest jeziorko komercyjne, gdzie właściciel wprowadził nastepujące zasady-wjazd na łowisko 25zł, zasady obowiązują jak na wodach PZW( wymiar i okres ochronny), natomiast w tej cenie łącznie z łowiska można zabrać maksymalnie 10kg.ryb, łącząc różne gatunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofik Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 No Artek,to myślę że za długo ryb w tym łowisku nie będzie, naiwny gospodarz po prostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Serducho chciałoby wreszcie łowiska C&R, stricte pod drapieżniki itd. Choć to wymaga odpowiedniej wody itd. Wiadomo, że stawy z karpikami mogą być bardziej rentowne, ale patrząc, jakie oblężenia przeżywa Wersminia(i jak dość tamtejsze ryby mają pod koniec sezonu ), chciałoby się więcej takich wód w naszym kraju. Wód dla karpiarzy mamy już masę. Czas na nas 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwek1981 Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Mnie też się marzy jakieś konkretne łowisko z drapieżnikami w mojej okolicy, gdzie można by pospinningować z nadzieją na niezłe efekty. Niestety wszystko co mam blisko w tej chwili, to tylko karpie i generalnie zakaz spinningowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Mnie też się marzy jakieś konkretne łowisko z drapieżnikami w mojej okolicy, gdzie można by pospinningować z nadzieją na niezłe efekty. Niestety wszystko co mam blisko w tej chwili, to tylko karpie i generalnie zakaz spinningowania Na Odrę masz duuuuuużo bliżej, niż np. ja.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorak Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Jak miałbym stworzyć takie łowiska to bardzo współpracowałbym z ichtiologami, żeby zrobić to mądrze i roztropnie. Jak się myśli to można stworzyć fantastyczne łowiska. Ja osobiście korzystam z takich łowisk komercyjnych i w życiu nie wrócę na wody zarządzane przez PZW. Są łowiska dla karpiarzy gdzie bezwględnie C&R, ale fajnie też jakby powstały wody dla spiningistów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Pewnie wielu z nas połowiłoby na fajnej wodzie, ale 4 ha to zdecydowanie za mało, żeby stworzyć wodę do spinningowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Pewnie wielu z nas połowiłoby na fajnej wodzie, ale 4 ha to zdecydowanie za mało, żeby stworzyć wodę do spinningowania. Pewnie że mało bo to raptem 200x200m, no chyba że limit osobowy np. do 20-25 spiningistów i co kwadrans przesuwają się zgodnie z ruchem wskazówek zegara po 50m .Miałem kiedyś nadzieję że Gospodarstwo Rybackie Łomża ( a teraz i Olsztyn) na którymś ze swoich jezior stworzy coś na podobieństwo łowiska specjalnego, jezior mają dużo ale nic takiego nie powstało i straciłem nadzieję że powstanie.Finansowo najlepiej właściciel pewnie wyszedł by na karpiach bo zarobić na rybach drapieżnych byłoby ciężko. Chyba że nad brzegiem takiego łowiska powstałyby jakieś domki o niezłym standardzie, jakiś bar itp. bo wtedy dałoby się zarobić na infrastrukturze a nie na rybach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 i 200ha to za mało na ogólnodostępne komercyjne łowisko spinningowe. Trzeba pamiętać, że akwakultura w naturalny sposób określa ilość ryb drapieżnych w areale w zależności od warunków. Można umieścić w 4ha zbiorniku tonę szczupaka a po roku spuścić wodę i wydłubać kilkadziesiąt sztuk oraz zapytać wtf? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 ...Można umieścić w 4ha zbiorniku tonę szczupaka a po roku spuścić wodę i wydłubać kilkadziesiąt sztuk oraz zapytać wtf? I dlaczego te kilkadziesiąt takie odpasione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Dokładnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 No Artek,to myślę że za długo ryb w tym łowisku nie będzie, naiwny gospodarz po prostu.Presji na rybę drapieżną tam nie ma, jedynie jest popyt na białoryb, na haczyk najczęściej trafia karaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi