radomado Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2008 spigot a podzuc no linka odnosnie nie istnienia dla Ciebie przynet ponizej 4 g chetnie poczytam dlaczego to bo dla mnie własnie ponizej 4g zaczyna sie prawdziwe wyzwanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kornel Miklas Opublikowano 13 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2008 Thymallus tu nie chodzi oto czy kupić jeden czy 3 miltiki poprostu chce coś o nich wiedzieć,pozatym jak idę na ryby to mam zwyczaj nienosić po kilka zestawów tymbardziej z brzegu,tu niechodzi i kase ale o wygodę,gdzie nad woda wole zabrać szpulke i ja wymienić,by pobawic sę lekkimi wabikami np,łowiąc okonki na starorzeczu,poczym założyć głebokaszpule i pomachać beż obaw za boleniem niebojąc se ze zaraz mi linki zabraknie. poprostu mi chodzi o jakies informacje,przy kupnie Rollsa raczej bym pytał o komfort niż o spalanie niemam w zwyczaju,podchodzić z doskoku do sprzętu wedkarskiego,inaczej bym poszedł do sklepu i zapytał -czy są multiplikatory?-TAK-to poproszę 3 sztuki <_< <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radomado Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2008 wkradł sie mały byczek ale wybaczycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spigot Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2008 to szkoda, ze żartowaleś bo akurat napisałeś coś bardzo trafnego.. Ja powtórzę, ze próba swobodnego i efektywnego łowienia na 4g wabiki Daiwą Steez 103 jest skazana na porażkę, to jest bassowy multik, który swoja topowosć pokazuje od około 10g co odpowieda +/- wiekszosci bassowych woblerków. To, ze można tam coś rzucić mniej nie oznacza, że nalezy kupowac ten multiplikator do lżejszych przynet.. jak ktoś nie ma ograniczeń finansowych i potrzebuje multiplikatora do najlżejszych wabików powienien celować w Daiwe Presso Albo Daiwe Liberto Pixy... ( oba regulowane z zewnatrz ) ja też rzucałem 6 cm Salmo Stinga z Daiwy Millionaire 203 SW, ale do łba by mi nie przyszło, żeby polecać komukolwiek taki sprzęt do takich przynet... czasy kiedy trzeba było wyciskać z multików maksa sie skończyły spory czas temu.. Jerzy oj Jerzy rozmawiamy o multiku do pstągów i zarazem do boleni tak się określił Kornelczy PRESSO na bolenie będzie dobre ?????raczej nie sądzę . Jeżeli 5g. leci ze STEEZ-a na około 30m. to dlaczego ma kołowrotek nie nadawać się do takich właśnie przynęt.Mówię o przynęcie RAPALA CD 5 cm ZILLION ma o wiele cięższą szpulę a leci z niego rewelacyjnie 8g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2008 jeszcze parę postów wyzej kolega Kornel myślał o CC 51 Shallow special do łowienia boleni, pstragów i kilku innych ryb... W takim układzie presso wydaje się być idealna!! wystarczy poczytac artykuły na strnie głownej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2008 ...tu nie chodzi oto czy kupić jeden czy 3 miltiki poprostu chce coś o nich wiedzieć,pozatym jak idę na ryby to mam zwyczaj nienosić po kilka zestawów tymbardziej z brzegu,tu niechodzi i kase ale o wygodę,gdzie nad woda wole zabrać szpulke i ja wymienić,by pobawic sę lekkimi wabikami np,łowiąc okonki na starorzeczu,poczym założyć głebokaszpule i pomachać beż obaw za boleniem niebojąc se ze zaraz mi linki zabraknie... no tak, ale sam multik to nie wszystko, bo sam multik nie rzuca, chcesz ganiac za okoniami z malymi wabikami? prosze bardzo ... potem szybka wymiana szpulki i juz rzucasz czyms lotnym za boleniem? prosze bardzo ... chcesz obydwie ryby lowic ta sama wedka? a pstragi i szczupaki, o ktorych wspomniales w pierwszym poscie, tez? tez sie pewnie da ... tylko jak? skoro komfort lowienia jest dla ciebie taki wazny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spigot Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2008 spigot a podzuc no linka odnosnie nie istnienia dla Ciebie przynet ponizej 4 g chetnie poczytam dlaczego to bo dla mnie własnie ponizej 4g zaczyna sie prawdziwe wyzwanie Witaj RADOMADO Oczywiście nawet wielkie wyzwanie zejść poniżej 4 g.Powiem tak - ja nikomu nie karzę łowić od 4g. broń mnie Boże proszę źle mnie nie zrozumieć Jeżeli komuś odpowiadają przynęty o wadze np 2g. i świetnie z nimi sobie radzi - to świetnie Mi nie odpowiadają przynęty poniżej 4g. Ponieważ nie radzę sobie z nimi. Człowiek robi się wygodny z wiekiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2008 Myślę, że wrócił temat uniwersalnego multika - od 3g. do kilkunastu. Po przeczytaniu wielu wypowiedzi kolegów, którzy dysponują wiedzą i praktyką, a także artykułów i post'ów w netcie, doszedłem do wniosku, że to nie jest możliwe. Jedynym multikiem do zadań poniżej 3g.(1/16 oz), który ja znalazłem, jest Liberto Pixy, niektórzy wymieniają także TD Z - ale pozostawiam to bez komentarza. (Muszę uzupełnić owyższe of Presso (14.03.2008) Muszę tu zaznaczyć, że opisy, które znalazłem dotyczyły testów z linkami mono 4lb-8lb.Zgadzam się ze Spigotem - 5g. ze Steez'a lata komfortowo, w komfortowych warunkach. Przy wietrze bocznym i czołowym gramatura przynęty wędruje powoli w górę.Kornel, Steez jest kapitalnym multikiem, ale do małych przynęt musisz kupić coś innego. I tak, jak koledzy radzili, przemyśl zakup trzech multików i trzech kijków. Wtedy będzie bardzo specjalistycznie, ale być może bardziej komfortowo. Miłych poszukiwań i wydawania kaski - jak ja to kocham! <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kornel Miklas Opublikowano 13 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2008 Jak narazie sprawdziłęm moja wędkę se scorpionem i bezproblemowo ładuje przynety typu 5gr jig jak i komfortowo bez gaśnięcia blanku slidera 7s czyli 21 gramowywabim. mi nie chodzi poraz kolejny pisze o łowienie TYM 51ss boleni,oczywiscie jesli byłaby głegoka szpulka tak,ale ta płytką NIE.dlatego Pytałem o mozliwości wymiany szpulek.RAMA zostaje TA SAMA .ale może wyjdźmy z tego tematy 51SS bo i tak nieda się do niej załatwić głebokiej szpuli.więc jest bez problemowo moje przynęty jak juz pisałem konczą się na okolo 30 gramach i spokojnie kij takimi macha. Jako ze na moim łowisku niema wielich ryb,a raczej niepotrafie ich złowić,to skupiłem się na lżejszym łowieniu. Jestem świadom że chodząc z jednym zestawem musze iśc na jakis kompromis,i tym kompromisem jest własnie mniej komfortowe łowienie Cięzszymi wabikami, w stosunku do komfortu łowienia lekkimi wabikami. poprostu Cięzsze w Moim wypadku max 30 gramowe łowienie bedzie żadsze niz łowienie lekkie. łowie dośc czesto na starorzeczach. lecz dużej wody nie omijam szerokim łukiem najlepiej bedzie jak widze jesli kupie faktycznie kilka multików i wszystko sprawdze sam nad wodą zbyt rozbieżne bywaja zdania na forum Praktycznie steez jest juz kupiony.wiec teraz zamówię 51SS i tyle. dziękuje za wszystkie porady były dlamnie cenną nauką,moim punktem odniesienia bedzie Scorpion bede mogł po otrzymaniu steeza i 51SS sprawiedliwie ocenić jak jeden ma sie do drugiego. pozdrawiam KM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2008 ...Jeżeli 5g. leci ze STEEZ-a na około 30m. to dlaczego ma kołowrotek nie nadawać się do takich właśnie przynęt.Mówię o przynęcie RAPALA CD 5 cm... @rafalte ca. 30 metrow to sa mierzone czy oszacowane? od razu pisze, ze sie nie czepiam i nie mam zamiaru czepiac, czysta ciekawosc (spiecie spieciem, ale ilez mozna spietym chodzic?) ... staram sie to sobie wyobrazic ... stoje na skraju pola karnego i dorzucam z wedki 1.80 - 2.10 (tak zakladam) 5 gramowym wabiem do skraju kola znajdujacego na srodku boiska pilkarskiego ... to jednak spory kawal drogi jak na takiego malucha, tak krotka wedke i wlasnie ten kolowrotek (od razu przyznaje sie, ze lowilem steezem pewien okres czasu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2008 Remek napisał: Co do Steeza to nie chodzi tylko o masę szpulki są inne czynniki, które wpływają na wydajność multika. Cichutko poproszę o kontynuowanie i rozwinięcie powyższej wypowiedzi. Dziękuję, Remku, Ja naprawdę czekam na komentarz o niedociągnięciach Steez'a.Słowo cichutko wyniknęło z nastroju chwili - patrz na czas mojego post'u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spigot Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2008 Kornel i nie zapomnij napisać po testach jak się łowi DAIWA Steez i CC51 czekam na Twoją opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spigot Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2008 ...Jeżeli 5g. leci ze STEEZ-a na około 30m. to dlaczego ma kołowrotek nie nadawać się do takich właśnie przynęt.Mówię o przynęcie RAPALA CD 5 cm... @rafalte ca. 30 metrow to sa mierzone czy oszacowane? od razu pisze, ze sie nie czepiam i nie mam zamiaru czepiac, czysta ciekawosc (spiecie spieciem, ale ilez mozna spietym chodzic?) ... staram sie to sobie wyobrazic ... stoje na skraju pola karnego i dorzucam z wedki 1.80 - 2.10 (tak zakladam) 5 gramowym wabiem do skraju kola znajdujacego na srodku boiska pilkarskiego ... to jednak spory kawal drogi jak na takiego malucha, tak krotka wedke i wlasnie ten kolowrotek (od razu przyznaje sie, ze lowilem steezem pewien okres czasu) o cześć Piotr Jak zauważyłeś napisałem około 30 m. Na pewno nie więcej bo były by to brednie raczej odległość lotu wabika poniżej 30m. więc wolałem napisać około Odległość nie była nigdy mierzona określiłem się w przybliżeniu.Jeżeli nawet przy świetnych warunkach pogodowych lotny wabik o masie 5 g. poleciałby np. 25m.z metrówką rozwiniętą na ziemi ze STEEZ-a , to i tak uważam że jest to spory kawałek jak na ten młynek i masę szpuli. Skoro MIFEK na nieodpowiednim zestawie machnął z trudem 3 g. na 15m pod wiatr ??? to teoretycznie 2 x cięższy wabik czyli 6g. załóżmy że mogłoby polecieć na 30 m Tak jak pisałem CD 5 cm jest bardzo lotny i ze stezza machałem na prawdę !!! na odległość 25- 30 m Odległość wnoszę po szerokości Bobru O/T Piotr przyjechałbyś na jakiś zlot a nie siedzisz tam tak daleko oj to by się działo !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2008 i znowu wszystko na tego biednego mifka PS. Swoją drogą faktycznie fajnie było by ściagnąć pitta do nas moze by pokazał jak się łowi klenie... albo zobaczyl jak sie lowi... nieklenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spigot Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2008 i znowu wszystko na tego biednego mifka PS. Swoją drogą faktycznie fajnie było by ściagnąć pitta do nas moze by pokazał jak się łowi klenie... albo zobaczyl jak sie lowi... nieklenie Tylko kto tak daleko dorzuci zestawem aby Piotrka ściągnąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2008 ja gryze tylko na bezzadziorowe a OK, czyli szacowane oklo 30 metrow ... ja sam sie czasami ostro przeszacowalem i musialem to sprawdzic empirycznie, czyli ... raz w zimie zabralem sprzet na boisko pilkarskie i rzucalem kolo biezni na 100 ... jezeli faktycznie sprawdzales i takie odleglosci osiagales w dobrych warunkach, to kapelusz z glowyja po tym eksperymencie zrewidowalem organy wzroku nie neguje tego co napisales, to tylko taka luzna dygresja dobra, koniec off topa! waracamy do meritum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2008 @Spigot i @Pitt, W waszych wypowiedziach brakuje dla mnie pewnych szczegółów technicznych. Jak myślicie, może w opisach testów warto by było podawać info o lince, kijaszku, modyfikacjach multika? To taka propozycja zaczerpnięta z innych forum i tackle tour. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2008 Ja naprawdę czekam na komentarz o niedociągnięciach Steez'a.Słowo cichutko wyniknęło z nastroju chwili - patrz na czas mojego post'u. Krist,Napiszę ogólny artykuł, który da odpowiedzi na pewne kwestie związane z fizyką szpulkową - spróbuję go wrzucić w następnym tygodniu. To nie są 'niedociągnięcia' Steeza. Tak ten multiplikator jest zaprojektowany. My niestety mamy cały czas tendencję do stosowania uniwersalizmów i wykorzystywania pewnych konstruckji jak najszerzej (od łowienia pstrągów a skończywszy na szczupakach). Oczywiście, że da się łowić pstrągi Monoblokiem ITO (przykład tornado na zlocie), oczywiście, że Steezem ale ... zdecydowanie najlepiej 51ss, czy presso bo one zostały do tego stworzone. W tym wątku było jasne pytanie - Steez, Mg7, czy Scorpion Mg i bolenie, czasami pstrągi itd. Dla mnie takim uniwersałem jest Mg7 pod każdym względem (jeśli uwzględnimy jeszcze szpulkę yumey'a). Oczywiście jeśli komuś się bardziej podoba Steez to ... ok niech kupuje ten multik bo różnica między tymi akurat dwoma multikami jest niewielka (jeśli chodzi o zakres obsługiwanych przynęt). Co do TackleTour to bym uważał. Nieststy niekiedy testy tam robione są bezmyślne i trącone marketingiem. Kiedyś zapytałem autora recenzji multiplikatorów dlaczego w swoich testach Scorpion mg ma większą pojemność szpulki od chronarcha i dostałem odpowiedź, że nawijali żyłkę określonej grubości i mierzyli później ile jej weszło. Po drugim mailu wyszło na światło dzienne, że były to dwie różne linki (!!!!). No to zapytałem ... jak to możliwe, że dwie szpulki o tych samych rozmiarach (identyczne) maja różną pojemność. Do dnia dzisiejszego nie otrzymałem odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2008 Remku, Dziękuję za ostrzeżenie odnośnie niesolidnych testerów. Od pewnego czasu staram się weryfikować to co przeczytam w netcie, a jednym z miejsc tej weryfikacji jest Twoje forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi