Skocz do zawartości

Najładniejszy kołowrotek muchowy :)

ictus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zaciekawił mnie opis kołowrotka Bougle na stronie Fishing-Martu ( https://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/hardy-bougl%C3%A9-g6-a16-p1702-k13075.html ) ,

A szczególnie ilość łożysk w tym kołowrotku , cytuję :

"-Dane techniczne:

- Sztywny materiał podstawy - stop lotniczego aluminium gatunku 6061
- Płynniejsza praca - Ulepszone: z 11 do 14 łożysk w kołowrotkach pstrągowych i z 14 do 17 łożysk w rozmiarach łososiowych-"

Patrząc na ten opis można powiedzieć , że to taka Stella wśród kołowrotków muchowych.

Może ktoś wie gdzie są te łożyska , pytałem w sklepie o to , ale nikt nie odpowiedział.

Pozdrawiam Z.

@mack Dzięki za info. Loopa i Hatcha chciałbym właśnie do cięższego zestawu - skoro oba sprawdzają się na słonej wodzie. Tego że Oryginal Dryfly nie ma hamulca do tej pory sobie nie uświadomiłem i trochę zapał mi opadł. Nigdy nie miałem kołowrotka bez hamulca i mimo że praktycznie go nie używam troche się martwię o większe ryby.

Witam

Zaciekawił mnie opis kołowrotka Bougle na stronie Fishing-Martu ( https://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/hardy-bougl%C3%A9-g6-a16-p1702-k13075.html ) ,

A szczególnie ilość łożysk w tym kołowrotku , cytuję :

"-Dane techniczne:

- Sztywny materiał podstawy - stop lotniczego aluminium gatunku 6061

- Płynniejsza praca - Ulepszone: z 11 do 14 łożysk w kołowrotkach pstrągowych i z 14 do 17 łożysk w rozmiarach łososiowych-"

Patrząc na ten opis można powiedzieć , że to taka Stella wśród kołowrotków muchowych.

Może ktoś wie gdzie są te łożyska , pytałem w sklepie o to , ale nikt nie odpowiedział.

Pozdrawiam Z.

Może byli zajęci i siedzieli w śpiochach w wannach. Uważaj z takimi pytaniami, bo Pan Czesław jeszcze ci konto usunąć może, tak na zaś, za zbyt upierdliwe dochodzenie o co chodzi w ściemie :D :D :D

jakby sie tak zastanowic i zalozyc po dwa lozyska na kazdej osi obrotu to ... nie wiem czy znajdzie sie tam az tyle osi obrotu :)

no chyba ze dana os jest podparta na lozysku, ktore jest podparte na łozysku, ktore to jest podparte na kolejny lozysku ktore siedzi sobie w gniazdku ;)

zdecydowanie wykracza to poza moje zdolnosci precepcji...

• 3 tygodnie później...

Michał - Twój link zadziałał a dzięki pomocy Kolegi Maćka K. młynek czeka na pierwszy wypad. Tak, że Michał nie krępuj się i wstawiał linki do podobnych okazji. Aktualnie szukam blanku w #8 klasie przy 9'-9',6'' długości... ;)  :D

Panowie - Wielkie Dzięki!

• Like 1

tez mam g4 5/8, bardzo dobry młynek,

dodatkowo mam 2 szpule do 6/8 (głębsze i cięższe),

jednej chętnie się pozbędę (nowa) w dobrej cenie jeżeli byłbyś Andrzej zainteresowany.

Można powiedzieć, że jestem miłośnikiem wzornictwa loopa.

Wg ,mnie tylko jedna niewielka wada, zmiana szpul, ta nakrętka...

Szkoda, że nie zapłacili za patent jak w Nautilusie

Ta nakrętka to duży PLUS systemu zabezpieczenia szpuli kołowrotków LOOP. Trzyma mocno, nie pozwala na dziwne ruchy samej szpuli, czyni konstrukcję zwartą i mocną. Nie wiem o jakim modelu Nautilus-a piszesz. Miałem kiedyś - "FW" na zatrzask - non stop się otwierał. Natomiast NV podobnie jak LOOP konkretna nakrętka. Fajną maszynką jest np. Vision XLA tylko małe ale, ma śrubę rozporową (gumowy oring). Jak lekko poluzujesz dostaje luzy i kręci jak zcentrowane koło. Loop-y siedzą stabilnie i tego typu dolegliwości nie występują. Co do zapasowych szpul - chętnie tylko wielkość 5-8. Pozdrawiam. Andrzej.

no niestety nie jest tak jak piszesz, mam nautilusa NV, nakrętka zintegrowana ze szpulą. W loopie natomiast odkręcasz ją całkowicie

i przez to nie odważyłbym się nigdy zmieniać szpuli w wodzie. Dla mnie to wada choć wiem, że zaraz napiszesz

że dla Ciebie żaden problem ponieważ i przy zmianie szpuli i tak wychodzisz z wody, rozkładasz koc, wycierasz szpulę z wody,

wkładasz do pokorowca i zanosisz do auta i dopiero zakładasz zapasową więc cóż może się wydarzyć.

Dla mnie szkoda, chociaż w starym abel'u super z wymianą szpuli jeszcze więcej zachodu a kołowrotek i tak ma u mnie dożywocie.

Wada, nie wielka ale jednak. Maleńka.

To znaczy, że nakrętki nie jesteś w stanie ściągnąć, a mnie się chyba udało... Co do reszty wszystko się zgadza, zapomniałeś tylko dopisać, że w aucie szpulę od razy smaruję, linkę przecieram preparatem zabezpieczającym i całość wypolerowaną odkładam do kartonika. A ten w specjalnym pokrowcu ma swoje miejsce w bagażniku... No po tym wszystkim z czystym sumieniem wędkuje dalej, aż do następnej zmiany szpuli... Pozdrawiam.

mam nadzieję, że masz dystans i śmiejemy się razem a nie obrażamy ; )

No co Ty, przy każdym kursie zaliczam browara lub lufę więc lubię te dodatkowe czynności podmian szpuli, linek, streamerów. Każdy powód dobry, by pogrzebać w bagażniku lub plecaku na łowisku. Niektórym się to tak spodobało, że nie wchodzili do wody tylko łowili z brzegu by nie tracić czasu na zbędne przeloty. Grunt to być u wodopoju i wierz mi firma młynka nie ma znaczenia, a mocowanie szpuli to czysta abstrakcja... Paru Kolegów z forum jest w stanie poświadczyć. Pozdrawiam  ;)  :D

nie jestem sobie w stanie nawet tego wyobrazić ponieważ w ogóle nie piję alkoholu ; )

Ja też nie... Czasami tylko degustuję, zwykle kilka razy w roku na imprezach typu Puchar, zlot, inne... Mucha bez szklaneczki, wieczorem, przy wspólnym spotkaniu... Jak to przeżyć???  :lol:

PS

Po rzece chodzę zawsze na trzeźwo a szklaneczkę to raczej wieczorkiem kiedy czas na opowieści wędkarskie... Info dla tych co przyjęli tekst bez zmrużenia oka... ;)

Michał - Twój link zadziałał a dzięki pomocy Kolegi Maćka K. młynek czeka na pierwszy wypad. Tak, że Michał nie krępuj się i wstawiał linki do podobnych okazji. Aktualnie szukam blanku w #8 klasie przy 9'-9',6'' długości... ;)  :D

Panowie - Wielkie Dzięki!

Hej,

Nie ma sprawy, to co zaoszczedziles mozesz odrobic w polu na mazowieckiej wsi :) 

Z blankami to nie ma az takiego duzego wyboru, coraz wiecej firm nastawionych na maksymalny zysk przy minimalnym nakladzie nie oferuje juz blankow, ja bym bral cos z Sage, fajne byly tez Winstony z seri Boron MX ale juz ich nie produkuja a nowych nie mialem w reku ( B MX #10 mial Milo na zlocie glowatkowym).

Bujo

Michał zgodnie z tym co pisałeś - nabyłem go w realnej wartości, nie ma mowy o oszczędnościach. ;)  Co do pracy w polu - jak masz obsadzone truskawki daj znać w odpowiednim momencie, praca fizyczna jeszcze nikomu nie zaszkodziła... :D Pisząc blank miałem na myśli Xi2, Xi3, i ??? Pozdrawiam.

Michał zgodnie z tym co pisałeś - nabyłem go w realnej wartości, nie ma mowy o oszczędnościach. ;)  Co do pracy w polu - jak masz obsadzone truskawki daj znać w odpowiednim momencie, praca fizyczna jeszcze nikomu nie zaszkodziła... :D Pisząc blank miałem na myśli Xi2, Xi3, i ??? Pozdrawiam.

Tak, za ta cene to byl dobry zakup nie ma co ukrywac :)

Jak chcesz to Xi3 badz Winstona  moge ci zalatwic taniej ok 15-20 % z ''dobra'' wysylka z US. Musisz miec tylko kogos z paypalem co by za to zaplacil bezposrednio sprzedawcy.

Jak cos to dawaj na priva.

Na polu nie bedzie tak latwo, kunia nie ma zas orac trzeba :) :) :) 

Paweł - miałem okazję machnąć sobie "zielonym" kijkiem na jednym ze zlotów głowatkowych. To wtedy zachorowałem na mocny kij szczupakowy. Długo się zastanawiałem w końcu wybrałem Xi3 w #9 klasie. Teraz chciałbym to samo tylko w #8 lub inny podobny. Kolega z forum ma CTS-a pod szczupaki, głowatki. Kij budowany w Krakowie (ostatnie foty w albumie z tego linku: http://www.andrzejstanek.pl/post/32). Rzucałem tym na Dunajcu (Wigilia 2012) muchą około 15 cm, pięknie latało zakładając, że linka nie była zbyt dobrze dobrana względem kija i sporego streamer-a. A może Was zaskoczę na wiosnę polską konstrukcją, kto wie... ;) 

No powiem,że Cię przez parę dni brakowało :) .Sage jest ok.Winston...nie jest gorszy.Wzorem seria WT produkowana od 25 lat bez zmian.Ktoś(inny producent) tak ma?

Jako użytkownik 3 modeli firmy naprawdę polecam.Boron to top,ale wcześniejsze modele-to świetny karbon sprawdząjący się do dziś.Andrzeju-czas na zmiany!!!

Wiem ,wiem -i tak pozostaniesz przy swojej decyzji,ale próbowałem :P