zetika16 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 W reklamach proszek unosi plamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 włóż do ciepłej wody składniki przed zmieszaniem ( nie gorącej) . teraz może być za późno (pot life może ulec dramatycznemu skróceniu). ogólnie epoxy high bulid jest bardziej geste przez to nawet producent zaleca rozgrzanie przed mieszaniem.pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Podgrzałem na kaloryferze oba składniki, później odmierzyłem dwie równe części, wlałem do pojemniczka, zacząłem powoli mieszać i mieszam, mieszam, mieszam - obserwując i czekając aż mleczna mieszanina stanie się klarowna i d_pa cały czas jest mleczna, jakby składała się z miliona bąbelków !!!Chcę ponowić próbę ponownie, tylko wolałbym z lepszym efektem. TYLKO JAK !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Co prawda tego akurat lakieru nie miałem, ale ja robię tak... oddzielam dwie części, dokładnie mieszam 2-3 minuty, kubeczek wkładam do gorącej _-cieplej wody i dalej mieszam, zostawiam na chwile w cieplej wodzie i ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 (edytowane) Czyli uparcie chcesz osiagnac stan z reklamówki... Ja lakier przed lakierowaniem trzymam w temp pokojowej, mieszam az sie zapieni, szybko, zdecydowanie ok 2-3min i nakładam.... potem wygrzewam i lakier staje sie klarowny jak szkło.... Edytowane 20 Stycznia 2013 przez yglo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbk Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 (edytowane) Używałem tego lakieru. Postępowałem jak pisze @Peresada. Mieszałem powoli cieniutkim patyczkiem-nie wprowadza powietrza do mieszanego lakieru. Edytowane 20 Stycznia 2013 przez jbk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 poza podgrzaniem ważny jest sposób mieszania. nie wolno robić tego szybko. pomału i spokojnie. jeżeli mimo wszystko pozostanie dużo bąbli należy wylać epoxy na kawałęk foli aluminiowej. wtedy większe bąble powinny zniknąć od razu, a mniejsze po ok 5min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Czyli uparcie chcesz osiagnac stan z reklamówki... Ja lakier przed lakierowaniem trzymam w temp pokojowej, mieszam az sie zapieni, szybko, zdecydowanie ok 2-3min i nakładam.... potem wygrzewam i lakier staje sie klarowny jak szkło....Tak tylko że opis wędki można polakierować tylko raz, jak nie wyjdzie, to naklejka nadawać się będzie tylko do kosza, chciałbym za wszelką cenę tego uniknąć. Z przelotkami można zaryzykować, najwyżej się przewinie.Ale wolałbym jakoś uzyskać przed malowaniem przejrzystą i bez bąbelków miksturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Czyli uparcie chcesz osiagnac stan z reklamówki... Ja lakier przed lakierowaniem trzymam w temp pokojowej, mieszam az sie zapieni, szybko, zdecydowanie ok 2-3min i nakładam.... potem wygrzewam i lakier staje sie klarowny jak szkło.... zapewniam że efekt z reklamy jest do osiągnięcia bez problemu. tzn. przed położeniem epoxy będzie klarowne i przejżyste. podgrzewanie na omotkach to sposób na usuniecie przypadkowych bąbli a nie że tak się wyrażę jeden z procesów uzyskiwania klarownego lakieru.pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 poza podgrzaniem ważny jest sposób mieszania. nie wolno robić tego szybko. pomału i spokojnie. jeżeli mimo wszystko pozostanie dużo bąbli należy wylać epoxy na kawałęk foli aluminiowej. wtedy większe bąble powinny zniknąć od razu, a mniejsze po ok 5min. Może tak spróbuję ?Czy zostanie mi wtedy dużo czasu by polakierować 10 przelotek + opis. Czy rozrabiać na kilka razy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 (edytowane) Zrób na 2 razy Edytowane 20 Stycznia 2013 przez Tomasz eS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 (edytowane) Może tak spróbuję ?Czy zostanie mi wtedy dużo czasu by polakierować 10 przelotek + opis. Czy rozrabiać na kilka razy? to już kwestia wprawy ( pot life flex coat to ok 35-40min potem epoxy robi sie bardzo gęste i dalej można go użyć ale raczej kroplami do punktowych uzupełnień). można to wykonać na raz. ale bezpieczniej będzie na dwa razy. lakierowanie to moim zdaniem najbardziej krytyczny moment w budowie wędki.nie warto się spieszyć. pozdrówka Edytowane 20 Stycznia 2013 przez peresada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Może tak spróbuję ? Czy zostanie mi wtedy dużo czasu by polakierować 10 przelotek + opis. Czy rozrabiać na kilka razy? to już kwestia wprawy ( pot life flex coat to ok 35-40min). można to wykonać na raz. ale bezpieczniej będzie na dwa razy. lakierowanie to moim zdaniem najbardziej krytyczny moment w budowie wędki. nie warto się spieszyć. pozdrówka Dla mnie najtrudniejszy, i ciągle nie opanowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Dziękują za porady.Zabieram się za próbę nr 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Też chciałem osiągnąć efekt z youtube ,po energicznym mieszaniu mleko pelne bąbli,jak woda gazowana Trondaka delikatnie podgrzewam w ciepłej wodzie ,po przemieszaniu i wyrównaniu temp, odmierzam do kubeczka i bardzo wolno mieszam cienkim grafitowym patyczkiem(kawałek szczytówki z jakiegoś chrustu),nie pozwalając na powstanie bębli ,po ok 4minutach lakier staje się klarowny ,gotowy do nałożenia.Z ProKote ,trochę inaczej trzymam w tem, pokojowej ,a dalej j/w.Podgrzewam jedynie punktowo na blanku ,w celu niwelacji pojedynczych bąbelków ,powstałych w trkcie nakładania lakieru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 powodzenia.dodam jeszcze ze ja mieszam epoxy trzymając plastikowy kupeczek w garści. ręka też jest ciepła i pewnie w jakimś stopniu wpływa to na jakość mieszania? takie przynajmniej odnoszę wrażenie.pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Też chciałem osiągnąć efekt z youtube ,po energicznym mieszaniu mleko pelne bąbli,jak woda gazowana Trondaka delikatnie podgrzewam w ciepłej wodzie ,po przemieszaniu i wyrównaniu temp, odmierzam do kubeczka i bardzo wolno mieszam cienkim grafitowym patyczkiem(kawałek szczytówki z jakiegoś chrustu),nie pozwalając na powstanie bębli ,po ok 4minutach lakier staje się klarowny ,gotowy do nałożenia.Z ProKote ,trochę inaczej trzymam w tem, pokojowej ,a dalej j/w.Podgrzewam jedynie punktowo na blanku ,w celu niwelacji pojedynczych bąbelków ,powstałych w trkcie nakładania lakieru. trondak moim zdaniem miesza się lepiej od flexcoata, no i na pewno ma dłuższy "pot life"tak mi się przynajmniej wydaję. nie próbowałem jeszcze prokote - ale mam zakupione. może na następnym kiju. pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Cieplutkie składniki A i B przed wymieszaniem, ciplutki lakier po wymieszaniu wolniutkim..... szególnie w lakierach HB dawł mi efekt "maki" po polakierowaniu... mało widocze gołym okiem w słońcu dosc wyrazne... jakby w laierze zastygła maka.... Przdyskutowałem to w profesjonalnej pracowni i wniosek był taki ze ciepłe składniki, ciepły lakier przed połozeniem.... juz wiaze mikroskopijne drobinki powietrza, ktorych nie sposób wygrzac....Stąd moja metoda temp pokojowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Cieplutkie składniki A i B przed wymieszaniem, ciplutki lakier po wymieszaniu wolniutkim..... szególnie w lakierach HB dawł mi efekt "maki" po polakierowaniu... mało widocze gołym okiem w słońcu dosc wyrazne... jakby w laierze zastygła maka.... Przdyskutowałem to w profesjonalnej pracowni i wniosek był taki ze ciepłe składniki, ciepły lakier przed połozeniem.... juz wiaze mikroskopijne drobinki powietrza, ktorych nie sposób wygrzac....Stąd moja metoda temp pokojowej...Masz rację,z tym efektem .Miałem tak po podgrzaniu Prokote ,ale nie Trondaka LS.Ma też chyba znaczenie ,o jakiej temp, mówimy.Jak podgrzewałem Trondaka to miał ok 30st i nic się nie działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 być może jest tak jak piszesz. ja u siebie takich efektów nie zauważyłem. może należało by sprecyzować pojecie "ciepłego lakieru" ?nie mierzyłem nigdy temperatury wody w jakiej podgrzewam lakier, ale nie jest ona gorąca a raczej ciepła/letnia. po połączeniu składników już ich nie podgrzewam poza tym że trzymam kubeczek w garści wiec w sumie tak czy inaczej lakier będzie w oscylował w temp. pokojowej.high bouild (resin) w temp. pokojowej (u mnie ok 21) naprawdę jest bardzo gęsty i moim zdaniem nie do wymieszania bez lekkiego podgrzania. tak czy inaczej ja robię tak jak napisałem. u mnie to działa, ale oczywiście każda droga która prowadzi do zamierzonego efektu jest dobra.pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 (edytowane) Teraz lakier którym nie pracuje trzymam w lodówce w szarej kopercie. Ten którym lakieruje, stoi na podłodze w kartoniku. Nie zacieplam składników, mieszam zdecydowanie, bo większe bąble wyskakują łatwiej niż malutkie, po nałożeniu na omotki cienkiej warstwy, wiekszość bąbli samoistnie znika a wygrzewanie jest tylko punktowe... Co innego na opisie, tam lakier kładę najszybciej jak to możliwe po wymieszaniu z dość intensywnym wygrzaniem .... To moja "metoda" po wszystkich rwaniach włosów.... Kolega zaczął watek o lakierze HB.... Edytowane 20 Stycznia 2013 przez yglo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Kolega zaczął watek o lakierze HB... Więc zamilknę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 (edytowane) Jedno jest pewne.... każdy HB jest wyjątkowo trudny do położenia Edytowane 20 Stycznia 2013 przez yglo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Miałem to z U40. Stał bardzo długo nieużywany na parapecie. Nie zauważyłem tego, ale zmienił konsystencję, jakby mu to zaszkodziło. Dopiero kiedy chciałem wymieszac i nie szło, przyjrzałem się i zauważyłem cos jakby zmianę w kaszkę, ledwo ledwo i niejednorodnie w buteleczkach. Najlepsze jest to, że po roku zamienił się w cos jakby parafina. A jeszcze lepsze jest to, że kiedy obie buteleczki wrzuciłem do prawie wrzątku, odzyskały konsystencję i mieszało się bardzo dobrze- krystalicznie. Teraz trzymam w pudełku, w ciemnej szafce. Nie wiem, czy żywica potrafi się zestarzec, ale taką miałem sytuację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiat Opublikowano 20 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Czy używał ktoś lakieru RodPro (high build) dostępny od niedawna w sklepie BRC? Ja go kupiłem ale czekam na komponenty. Macie jakieś wrażenia, podpowiedzi... ? Do tej pory używałem głównie FC high i na pewno łatwiej kłaść go w dwóch warstwach (pierwsza rozcieńczona acetonem) - zresztą oni sami tak zalecają w instrukcji (przynajmniej tej którą ja miałem przy ostatnim opakowaniu.....)kwiat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi